Miért akartak közmunkás anyukákból katonákat alkotni? Mi lehet ennek az oka?
Hali.
Jelenleg én is álláskereső vagyok és én is kaptam ilyen levelet, úgyhogy "tapasztalatból" írok.
A munkaügyi központ alapvetően kétféle munkanélkülit különböztet meg (a gyes, gyed, stb most nem játszik)
Van az, aki jogosult álláskeresési járadékra és van aki nem.
Aki jogosult erre (kap "segélyt") az köteles elvállalni a központ által közvetített állást, vagy megszüntetik a segély folyósítását.
Aki nem kap segélyt, az csak regisztrált álláskereső (statisztikai adat), kap értesítéseket, állás ajánlatokat, de semmilyen kötelezettsége nincs azt elfogadni.
A közmunkások kb ugyan az a kategória, mint a segélyben részesülők, ha nem vállalja el, kidobhatják a "Nemzeti rabszolga programból"
Ami a toborzásról szóló felhívást illeti: ez nem egy behívó, ez miatt senkinek sem kötelező bevonulnia, ez nem sorozás hanem toborzás. Ugyan olyan mint ha te saját magadtól besétálnál a területi hadkisegítő parancsnokságra és jelentkeznél, annyi hogy, ez szervezett formában, a munkaügyön keresztül történik. Aki kap járadékot vagy közmunkás annak a megjelenés "kötelező" ha nem akarja elveszíteni a közmunkát vagy a járadékot, de nem kötelezhető katonai szolgálatra.
"Aki nem kap segélyt, az csak regisztrált álláskereső (statisztikai adat), kap értesítéseket, állás ajánlatokat, de semmilyen kötelezettsége nincs azt elfogadni. "
Ez nem így van!
Pont a statisztikáról szól minden és pont a regisztrált álláskeresők száma amit mostanában nyomnak a médiában, azt le kell nyomni, az a mumus.
A végső cél, hogy minél kevesebb regisztrált álláskereső legyen. Ezt úgy lehet elérni, hogy akit lehet az elsődleges munkaerőpiacra irányítani, a többiek meg mehetnek közmunkára.
Ha álláskereső(munkanélküli) vagy és van munka, azt el kell vállalni. Ha nem vállalod akkor törölnek a nyilvántartásból, és most jön a varázslat, máris egy fővel kevesebb álláskereső van...
És már mehet is az esti híradóba, hogy milyen jól teljesítünk, milyen kevés álláskereső van.
Ezért írtam az elején, hogy minden a statisztikáról szól, mindegy, hogy milyen eszközökkel érik el, a végén szépen kell csillogjon annak a statisztikai számnak.
Persze van még pár ilyen trükk amivel lehet az álláskeresők számát csökkenteni, pl. ha nem mész jelentkezni egyből törölnek, régebben előtte kötelesek voltak felszólítani, mára már azt is kivezették a jogszabályból, nem jöttél jelentkezni szevasz, majd máskor jobban figyelsz.
Szóval hidd el, minden csak a statisztikáról szól!
"Ha álláskereső(munkanélküli) vagy és van munka, azt el kell vállalni. Ha nem vállalod akkor törölnek a nyilvántartásból, és most jön a varázslat, máris egy fővel kevesebb álláskereső van... "
Nyilván az is benne van, hogy minél kevesebb álláskereső legyen és a statisztika jól mutasson, de azért nem feltétlen törölnek, ha nem fogadja el valaki a felkínált lehetőséget, csak meg kell indokolni. Az elmúlt pár hónapban 3x utasítottam vissza a felajánlott munkát és minden esetben elfogadták az indoklásaimat és nem töröltek.
21-es vagyok.
Ha nem kapsz semmilyen járadékot, és csak nyilvántartott álláskereső vagy, akkor csak törölni tudnak a nyilvántartásból, de ennek semmilyen negatív hatása nem lesz rád nézve, vagyis csak annyi hogy, a munkaügyi központtól nem kapsz értesítéseket az állásajánlatokról.
Ami pedig a központ által közvetített munkákat illeti, többnyire olyanok, amikre egyéb úton nem nagyon jelentkeznek pl. munkakörülmények, fizetés, alkalmazó rossz híre miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!