Mennyire igaz, hogy a G36-os rendkívül gyorsan túlmelegszik és lépnek fel annak hatására különböző problémák, pl pontatlanná válik?
Hát, erre csak az tud biztosan válaszolni, aki ilyen körülmények közt használta a G36-osát.
Egyébként a fegyverek lövedékszórása folyamatosan romlik ahogy melegszik a cső. (mindegyiknek) Ezért kell a golyószórókhoz és géppuskákhoz tartalék csövet cipelnie a lövésznek, amit kb. 200-300 lövésenként illendő cserélni.
Na most, a G36-os csöve egy műanyag burkolatot kapott. Amint ez a műanyag felmelegszik (sivatagban kb. 60 lövés) egyszerűen "elhúzza" a csövet és iszonyatosan romlik a szórásképe. Olyannyira, hogy már 200 méteren is kérdésessé válik egy mellalaknyi célpont leküzdése.
Egyrészt ez a katonára nézve egyszerűen életveszélyes. Pláne, amikor azt tanácsolják neki, hogy várja meg amíg testhőmérsékletre lehűl a fegyvere. Másrészt pedig azt nem értem, hogy még a rendszeresítés előtti próbákon hogy nem tárult fel ez a hiba. Elvileg ott rendesen meg kell fingatni a fegyvereket.
(ui.: Én sem használtam G36-ost. A fenti dolgokat egy szakmai folyóiratból vettem át.)
3-4 tár után az AK fa mellső ágya is elkezd füstölni, nem kell megijedni.
Nem tudom milyen német katona küldött el sorozatban 4 tárat, de az utána vagy meghalt mert maradt 1 tár lőszere, vagy hazáig rúgdosta a parancsnoka, mert hülye.
Tűzharcban elfingatod az első tárat amerről rádlőttek a kellő válaszcsapás érdekében, meg mert befostál, utána mikor helyreáll a bioritmusod szépen egyes lövésekkel, esetleg rövid sorozatokkal lősz tovább.
Lőttem már G36-tal, nekem nem annyira jön be, AK-hoz vagyok szokva, de egyáltalán nem rossz a szórásképe 3 tár után sem ha ésszel használja az ember. Alapvetően pontatlan egy M4-hez képest szerintem, de ez egy emberalaknál nem számottevő.
A G36-ra a németek utólag felszereltek egy védőlemezt a műanyag köré, ez biztosan komoly részt vett ki a problémák megjelenésében, hiszen a mellső ágy ugyanabból a polymerből készült, mint az M4-nél.
Az M4 kialakítását nehéz összehasonlítani a G36-tal, mivel sokkal "levegősebb" az egész, a mellső ágy nagyobb, és körkörösen lyukacsos, így a legnagyobb felület érhető el hűtésre.
Hogy van a védőlemez angolul ? Hogy kéne módosítani a G36-ost, hogy ne kapjon olyan gyorsan lángra ?
Újra néztem a G36-os túlmelegedését elemző cikket, és a cikk szerint a különböző gyártású 5,56-osok ill. a 30* feletti hőmérséklet okozza a rendkívül gyors túlmelegedést, nem kell eljutni 50 fokra, már 30*-nál bekövetkezik, ami eléggé problémás, ugyanis itthon is mehet nyáron 30* fölé a hőmérséklet.
Azt hiszem "tin cover"-ként van a fegyverleírásban a védőlemez, de az biztos, hogy valamilyen cover.
Lyukacsosság + hőre keményedő magas hőfokon kezelt speciális polymerre kellene cserélni amennyiben nagyobbítani nem akarják, illetve a cső és a mellső ágy érintkező felületét jó hővezető tulajdonságú kerámiára lehet cserélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!