Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Hogy alakult volna a világhábo...

Jeffrey Spender kérdése:

Hogy alakult volna a világháború, ha 41 őszén-telén beveszik Moszkvát és az ukránokkal is kiegyeznek mellette a németek?

Figyelt kérdés
2015. dec. 22. 16:02
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
...két hét múlva"
2015. dec. 24. 00:21
 12/18 A kérdező kommentje:

"Csakhogy,bár kezdetben örömmel fogadták a németek,hamar elfordultak tőlük(az ukránok).Például a szovjetek elkezdték a kolhozrendszert és amikor "jöttek" a németek, ők is fenntartották,azt.Nem szövetségest láttak az ukránokban,hanem egy "leigázott" országot és ennek megfelelően is viselkedtek(megszállóként)."

Igen, de a kérdésemben változtattam ezen.

"keletről 30friss hadosztályt tudott Sztálin átcsoportosítani Moszkva védelmére"

Viszont a milliónyi ukrán szövetséges miatt millió német katonát tudtak volna délről Moszkvába terelni. Továbbá a németeknek fejlett Pz III és IV harckocsijaik voltak, addig a szovjeteknek BT-5, BT-7, T-26 csodáik voltak, a T-34 és KV-1 ritkaságszámba ment.

"Az meg csak feltételezés,hogy a ha a németek nem nyitnak frontot keleten,akkor az oroszok úgyis támadtak volna."

Pedig a történészetben elismert tény. Emellett szól a szovjet Vörös Hadsereg mérete a németével szemben, 3-szor annyi repülővel, harckocsival és tüzérségi eszközzel rendelkeztek, mint a németek, továbbá a Szovjet-Orosz rendszerváltás után megnyílt katonai levéltárakból előkerült bizalmas levelezések és haditervek és végül a hadseregek felállása. A német támadás első pár napja is azért volt oly' fájó, mert rengeteg hadianyag, stb. volt felhalmozva a határon, valamint a Munkás-Paraszt Vörös Hadsereg is támadásra volt felkészítve. A németek gyors sikerei annak is köszönhetőek voltak a valóságban, hogy a szovjetek nem védekező (beásott, erődített) vonalakat alakítottak ki, hanem támadó ékeket. Ezek között pedig a németek gyors egységei behatoltak, körbezárták az ellenséget és katlancsaták lettek az eredményei, amiben a csak támadásra felkészített, védekezésre képzetlen szovjeteket felmorzsolták.

2015. dec. 29. 23:56
 13/18 anonim ***** válasza:
Igen,erre mondják azt,hogy sok a ha.Végülis tökmindegy,hogy mit mondanak,gondolnak a történészek, mivel nem került rá sor,nyilván csak feltételezés,hogy ez lett volna,ha...De hát,annyi "ha" közbejöhetett volna. Hogy a szovjetek mennyi hadianyagot halmoztak fel a határon,ezt nem tudom,de ilyen szomszéd mellett,semmi nem sok.Bár ezzel együtt is,a megnemtámadási szerződés miatt váratlanul érte Sztálint a háború.Persze,valószínű, hogy ő is készült erre,csak nem két hét múlva.Ha ennyire készen állt volna a háborúra,aligha jutnak a németek Moszkváig.És szerintem az ukránokkal sem tudtak volna csak úgy "egy az egyben" kiegyezni.Kétlem,hogy minden ukrán szövetségest,felszabadítót látott volna bennük.
2015. dec. 30. 01:05
 14/18 anonim ***** válasza:
Azzal meg valószínűleg a németek is vitatkoztak volna, hogy a szovjetek képtelenek a védekezésre.Hogy eleinte olyan könnyen hatoltak előre,az szerintem pont abból adódott,hogy nem voltak felkészülve a háborúra.De azért idővel kiderült(Sztálingrád,Leningrád),hogy védekezni is tudnak.
2015. dec. 30. 01:11
 15/18 A kérdező kommentje:

A szeptemberi / októberi Rubicon-ban is az esetleges szovjet aggressziót elemezték, és jutottak arra, hogy igen, a szovjetek támadtak volna max fél éven belül, ha nem lépnek. Legalább annyiból menthető a Szovjetunió megtámadása, hogy egy még ocsmányabb rendszer ellen mentek.

Pedig több tucat történelemkönyvben is olvastam, pl. Geoffrey Regan Katonai baklövések könyvében, hogy az ukrán lakosság 95%-a a felszabadítót látta a bevonuló Wehrmacht és Waffen-SS csapatokban. Guderian és Kleist tábornagyok próbálták meggyőzni Hitlert, hogy a szovjetek és elsősorban Sztálin által megfélemlített ukránok nagyon jól jönnének több oknál fogva nekik, de sajnos Hitlert elvakította fajelmélete, és mind az ukránok, mind a németek számára negatívan alakultak a dolgok.

A moszkvai vereséget elsősorban az ukrán önkéntesek elutasításával és a Wehrmacht - Waffen-SS egységeinek átszervezésével, átirányításával magyarázzák, mert amíg átszervezték őket, addig lehetőségük volt beásniuk magukat a szovjeteknek, a másik, hogy pont Moszkva, a fő csapásirány alól vonták el megszálló és blokádoló feladatokra.

Leningrádnál nem szabályos városi ütközetet vívtak, hanem próbálták kiéheztetni a várost.

2015. dec. 31. 01:44
 16/18 anonim ***** válasza:
Hát igen,az elg egyértelmű,hogy Németország Hitlernek köszönhette a sikereit,majd az ő elvakultságának a kudarcait.De azért,hogy Ukrajna hány százaléka támogatta volna a németeket,azt nem gondolnám ilyen egyértelműnek.Ki mérte ezt fel és hogyan?Mert azért bolsevikok,kommunisták Ukrajnában is voltak.De végülis mindegy is,hiszen hogyan lehetett volna elvárni az ukránokkal való egyezkedést Hitlertől?Az ukránoknak meg nagyon hinniük kellet volna neki,benne.Nem vagyok benne biztos,hogy ment volna a dolog,mint ahogy még ebben az esetben sem egyértelmű a háború végkimenetele.Már úgy értem,keleten.Én továbbra is úgy gondolom,hogy Hitler nyugaton "szúrta el" végérvényesen a dolgokat.Hagyta több,mint 300000 szövetséges katona kimenekítését Franciaországból(leállította a német páncélosokat).De abban is egyetértenek a történészek,hogy ha rögtön ezután átkel a csatornán,Anglia védekezésképtelen lett volna, mert minden nehézfegyverzetük ideát maradt.Később olyan sikerrel bombázták az angliai reptereket,hogy a britek napokra voltak az összeomlástól.Azt hiszem egy brit tábornok mondta,hogy igazából csak azért menekültek meg mert Hitler áttért London bombázására.Majd mindezek után "nekiment" a SZU-nak,holott ő maga is kijelentette,hogy nem szabad kétfrontos háborút vívni,azt nem lehet megnyerni.Mindezek mellett már szinte eltörpül,hogy nem egyezkedett az ukránokkal.Egyébként ez a "max. félév",már reálisabb,mint az hogy ha nem támad,Sztálin teszi meg két hét múlva.Lett volna idő nyugaton dülőre vinni a dolgot,csak persze nem ilyen kapitális és érthetetlen hibákkal.Mondjuk abba nem megyek bele,hogy Sztálin,vagy Hitler rendszere volt ocsmányabb, mert ezt nem is igen lehet "kidekázni".Az egyik kiirtott pártízmilliót a "sajátjai" közül,a másik kirobbantott egy ugyancsak többtízmillió áldozatot követelő háborút és az ő nevéhez fűződik a Holocaust is.Az én szememben,mindkettő őrült tömeggyilkos volt.
2015. dec. 31. 03:05
 17/18 A kérdező kommentje:

Én egyértelműnek gondolnám az ukránok támogatását, mert ahhoz nagyon elvakultnak kellett lenni, hogy a Holodomor, 5-10 millió ukrán kiéheztetése után is Sztálinnal tartsanak a kommunizmusban. Úgy egyezkedtek volna velük, mint a kaukázusiakkal, hogy lett volna nekik is egy németbarát bábkormányuk, mint a Tiso-féle Szlovákia vagy Hadzs Amin al-Huszeini bábkormánya, hogy németbarát muftik igazgatták volna az arabokat a Közel-Keleten.

A Szovjetunió nagyon le volt gatyásodva, néhány éve polgárháború pusztított, milliók vesztették életüket a kommunizmus során, a tábornoki kart is lefejezték, Finnországgal sem bírtak el, és ilyenkor mindenki, még az angol-amerikai szövetségesek is a németek győzelmét várták keleten, csak hát Hitlernek kellett belekontárkodnia és az egész tragédiába torkollott. Az addigi német doktrína úgy szólt, hogy adjuk meg a végcélt, de az oda vezető utat a beosztott maga járja be úgy, ahogy a legjobbnak ítéli. A német fegyveres erők hatékonysága emiatt a szabad kéz politika miatt volt jelentős a háború végéig. Később nagy volumenekben Hitler volt az, aki negatívan befolyásolta a háború menetét - a németek és egész Európa szemszögéből - a rugalmatlanságával.

Ha Hitler nem rendelt volna kivégzőosztagokat Ukrajnába ill. nem építetett volna koncentrációs táborokat, "csak" kitoloncolta volna a zsidóságot Madagaszkárra vagy Palesztinába, akkor nem lenne olyan negatív alak. Még le kell pontosítani, de Netanjahu (sic!) szerint is "csak" a jeruzsálemi főmufti sugallatára létesültek a koncentrációs táborok, különben vagy Madagaszkárra vagy Palesztinába lettek volna kitoloncolva a zsidók.

A Szovjetunió sem volt különbb a zsidókat tekintve, a cári időktől kezdve Sztálin 1953-as haláláig a Szovjetunióban is államilag intézményesített antiszemitizmus volt és akart Sztálin is halála előtt népirtást a "cionista összeesküvés" megtorlásául.

2015. dec. 31. 20:00
 18/18 anonim ***** válasza:
Az egyértelmű,hogy ha Hitler nem "kontárkodik" bele a tisztikar dolgába,alakulhatott volna másképp a háború.Viszont nélküle,meg nagy valószínűséggel soha nem jutott volna el Németország nem hogy Moszkváig,de Párizsig sem.Paradoxon,de ez van.Persze,lehetne pozitívabb Hitler megítélése,ha nincs Holocaust,meg egyebek.Na de Sztáliné is lehetne,ha nincs Gulag,meg többtízmillió ember elpusztítása.Ezen aztán végképp nincs értelme agyalni.Az ukránokkal kapcsolatban akár igazad is lehet,bár nekem maradtak kétségeim,mivel mint írtam,az ukránok közt is voltak bolsevikok.És abban sem vagyok biztos,hogy az ukránok segítsége elég lett volna.
2015. dec. 31. 20:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!