Milyen ballisztikai és egyéb számításokat végeznek a mesterlövészek?
Ha tényleg érdekel a téma, keress utána Szajkó István írásainak. Bár 84 éves, de a korát meghazudtolva tevékenykedik a mai napig. Nemzetközileg is igen elismert szaktekintély, emellett oktató. Emellett több mint 50 évig a hazai lőpor és lőszergyártás kutatója és fejlesztője. Nekem is volt szerencsém jó néhány előadását részt venni.
Kezdetnek itt egy ilyen: [link] (ez is az ő írása)
Itt pont a .243-at említi példának.
Szajkó István engem is tanított.
Tényleg nagy szaktekintély.
Ott volt a hazai lőportervezés fénykoránál és sajnos a végénél is.
A "röppályához" használhatsz programot is, szinte mindegyik lőszergyártónak van a honlapján
(Pl. norma.cc). Lehet "ügyeskedni".
3# Amit felsoroltál mind igaz, de ezeket mind szerintem már csak azért sem veszik figyelembe, mert a lövedék kb.: 1
max.: 2 másodpercet repül. (az ennél nagyobb repülési idő azért már igen extrém)
A tüzérségnél viszont a lőtáblák sok egyéb pontosító értéket is figyelembe vesznek valószínűsítem, hegy ezek közül is jó néhányat).
Anno mikor mellettük "voltam" az osztályparancsnok a logarléccel meg a "jegyzeteivel" gyorsabban számolt, mint az ütegparancsnok, aki bevitte az adatokat a PSION-ba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!