1968-as Csehszlovákiába való bevonulásunkért nem tartozunk bocsánat kéréssel még mindig?
Én úgy tudom, már megtörtént.
A másik meg az, hogy kötelességünk volt bevonulni, ám eléggé vonakodva tettük ezt. Állítólag Kádárnak nem nagyon akaródzott belebonyolódni ebbe. Beszélték akkor tájt, hogy ő maga is kint volt tárgyalni, békíteni, s hogy valami módon megsebesült, úgy kellett hazamenekíteni.
Szovjet tagállamként nem volt valami nagy beleszólásunk katonai dolgokban Moszkva ellen!
Viszont annak is nézz utána, hogy Csehszlovákiában miként bántak el a magyarokkal a második világháború után és mit művelnek a Felvidéki magyarokkal a szlovákok.
3: "Viszont annak is nézz utána, hogy Csehszlovákiában miként bántak el a magyarokkal a második világháború után és mit művelnek a Felvidéki magyarokkal a szlovákok."
Ezt ne keverjük bele! Most az 1968-as eseményekről van szó!!!
Már ne is haragudj kérdező, de itt te vagy a provokatív.
Egyébként a kérdésedre szerintem a válasz: Nem, nem tartozunk bocsánatot kérni, mert az akkori Magyar Népköztársaság (és a többi szoc. állam) a szovjetek bábállama volt, és parancsra cselekedtek. Azt is vegyük bele ebbe, hogy Magyarországon is hasonló folyamatok zajlottak le akkor, tehát nálunk is az élhető szocializmust próbálták megvalósítani, csak nálunk elsősorban gazdasági szinten (új gazdasági mechanizmus). De az a lényeg, hogy mivel Moszkva utasítására cselekedtünk, ezért Moszkvát terheli ezért a felelősség. Az akkori Moszkvát. És egyébként ha pl. Budapesten történt volna ez a dolog és nem Prágában, akkor pedig Budapestre vonult volna be az egész banda, a csehszlovákok is...
A második, hogy a mai Magyarországnak miért kéne bocsánatot kérnie? Én nem éltem akkor, a szüleim is még kisgyerekek voltak. Ezért én pl. semmiben nem tartom magam bűnösnek, amiért bocsánatot kéne kérnem, főleg egy olyan dologért, amit egy kommunista vezetésű ország követett el. Ne feledd, hogy 1956 után voltunk, 1956-ot magyarnak, a magaménak érzem, a Rákosi és az utána következő Kádár-rendszert idegen, ránk erőltetett dolognak, egy olyan rendszerrel, ami csak úgy maradhatott fenn, hogy megszállva tartott minket a szovjet Vörös Hadsereg. Miért kéne "nekünk" bocsánatot kérni egy olyan rendszer bűneiért, ami ellen "mi" harcoltunk 1956-ban?
A harmadik, amit már előttem is teljesen jogosan felvetettek, hogy a csehek sokkal több dolgot követtek el ellenünk, és sokkal súlyosabbat, mint mi ellenük... Gondolok itt 1919-20-ra és az 1945 utáni embertelen dolgokra, hogy megvonták a magyaroktól az alapvető emberi jogaikat, kollektív bűnös népként kezeltek minket, és ott voltak a lakosságcserék, a rengeteg megaláztatás stb. Nem beszélve arról, hogy 1919-ben a csehek fegyveresen ránk támadtak és háborúztak ellenünk és területeket foglaltak el az országból.
Ilyen súlyú dolgokat mi nem követtünk el ellenük, még 1968-ban sem, amikor egy felülről jött parancsra, a többi komcsi ország között vonultunk be mi is, csak egyként a többi között. Tehát még arról sem volt szó, hogy Magyarország megtámadta Csehországot... Fordítva viszont igen... Szóval ha valakinek el kell kezdeni a bocsánatot kérni a 20. század szörnyű dolgaiért, azok pont hogy a csehek, és nem a magyarok.
Ha valaki levágja a karod, és te megcsíped az illetőt, szerinted neked kell először bocsánatot kérni?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!