A magyar fiatalságra is ráférne a sorkatonaság?
Mármint nem az a "sorkatonaságnak" csúfolt rémálom, amit a Kádár-korszakban műveltek le, hanem amit Svájcban, Ausztriában, Németországban csináltak ill. csinálnak.
Nem csak a "prolik" szerint férne rá a sorkatonaság a fiatal férfiakra, hanem értelmiségiek szerint is, így az angoloknál Harry herceg kampányol a sorkatonai szolgálat mellett.
Először is tisztázni kell, NEM a katonaság, sorkatonaság feladata a fiatalok megnevelése!
Nem a katonaságnak kell megtanítani a fiatalt, köszönni, udvariasságra!
Folyosót felmosni és krumplit pucolni megtanulni felesleges egy sorkatonaság fenntartása.
Másrészt az általános sorkatonaság nagyon sokba kerül, és nálunk jelen helyzetben (NATO tagság) talán felesleges. A modern hadseregben már nem csak a létszám, hanem a felszerelés és a katonák képzése számít.
Svájc és Ausztria helyzete és gazdaság kicsit más.
Miért van mégis Svájcban általános sorkötelezettség? Mert semleges, és ezt meg is akarja védeni, ami elég sokba is kerül.
ajánlott olvasnivaló:
Természetesen egy alap (3-6 hónapos) kiképzés hasznos lehetne, ami akár a katasztrófa elhárítás esetére is felkészítené az embereket. (de ez megint csak pénz, pénz és pénz)
"Pár hónapos felnőtkori képzés":)
Hidd el csodákat tudott művelni a sorkatonaság olyanokkal is aki 13 év kötelező iskola alatt nem szocializálódott. Mondjuk 2002 után már nem lehetett még a kiskatonára ráüvölteni sem mert feljelentett, de előtte meg tudtuk törni az antiszociális egyedeket és beállítani a sorba, a szó jó értelmében. A végén még volt olyan aki meg is köszönte.
Volt kiképző.
"Ha már rá akarunk erőltetni egy rétegre valamit, kezdjük magunkkal. Legyen kötelező a 40 felettieknek."
Kezdjük, kedves gyermekem! Annak ellenére, hogy veled ellentétben én kitöltöttem a szolgálati időmet 4-5 évre még szívesen vissza mennék megfingatni a hozzád hasonló rüszkös kopaszokat.
13
Ennyi, erről szól a egész, szopatni az embereket. Egyesek ezt még fontosnak is tartják, esetedben még élvezik is. Gratulálok, ennek aztán sok értelme van.
Sok szempontból igen. Ámbár nem tudom, hogy lehetne a kapitalista mai magyar változatába beleilleszteni.
Ki fog addig pénzt keresni a fiatal helyett?
Én úgy jártam, hogy 29 éves koromig "vadásztak" rám, mire eltörölték hazánkban a sorkatonaságot. Részben makacsságból - csak azért sem megyek - részben várható volt, hogy eltörlik (most menjek az utolsó pillanatban?) de főleg anyagi okokból nem akartam magamra húzni az angyalbőrt, jól kerestem, ők meg 40 ezer forint "bevonulási segélyt" helyeztek kilátásba.
Az az érzésem, hogy ha újra lenne hazánkban, a fiatalok többsége nagyon rosszul járna, és még a kivándorlást is fokozná a dolog. Majd a Londonban dolgozó, jön haza sorozásra...Mennyire életszerű?
"A legtöbb suttyó ecsetfejű pö.sre tényleg ráférne, de én nem szeretnék katona lenni szóval én egy NEMMEL szavazok. Bár már hála Istennek kinőttem a korból (ha a közeljövőben be is vezetnék... 21, lassan 22/f/nem katona és nem is annak készülő. :D Jó éjt!"
Mr.Huszonegyéves Nagyöreg, a behívhatóság felső korhatára 35 (vagy 36?) év volt. Szóval ha visszahoznák , te még kb15 évig terítéken lennél. ...kinőttem a korból...beszrok...
Nem férne rá. Az ok egyszerű. a felsorolt (létező) problémákra a sorkatonaság a legrosszabb válasz, mert ott nem e problémák megoldása a cél. Csak szükséges feltétele. Viszont régóta kidolgozott módszer áll rendelkezésre a probléma profi orvoslására.
Hogy akár Svájcban mégse azt alkalmazzák, annak az eltérő érdekek érvényesítése az oka. A katonaságban sokkal több pénz van, a döntéshozók (akik legtöbbször e kérdésben nemcsak elfogultak de dilettánsok is), ezt preferálják, nem a profi megoldást.
A probléma tényleg egyre nagyobb, kell vele valamit kezdeni. A sorkatonaság kicsikét segíthet, de meg nem fog oldani semmit. Mert nem az a célja, és mert nem alkalmas rá. A kádári se oldott meg semmi ilyent, igen csekély százaléknál é ott is kismértékben volt valami jótékony hatása. Rejtő Jenő jól jellemezte a kiképző őrmestereket. A Potrienek rendszerfüggetlenek. És alkalmatlanok.
#12: De akkor nem az lenne a jobb megoldás, ha már adott az intézményi rendszer, hogy az iskolában szocializálódjon az ember, és ne kelljen kiépíteni egy újabb intézményt?
#13: Lyukra futottál, nekem nem kell újabb szolgálat, már megvolt :P De azt undorítónak tartom, hogy mindig a fiatalokon akarjuk kiélni vágyainkat. Minden nekik kötelező, mert ők nem szólhatnak bele, őket lehet cseszegetni. Pl. miért nem kell kötelezően közösségi tevékenységet végezni a nyugdíjasoknak és a középkorúaknak, miért csak érettségihez kell?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!