A világháborúkban a vezénylőtiszteknek (hadnagy, főhadnagy, százados) konkrétan milyen feladat- és szerepköre volt és úgymond milyen messzire nyúlt a keze?
A wikipédián találtam egy ilyet, hogy:
Vezénylő tisztek (hadnagy, főhadnagy, százados)
A századoknál a kiképzés a kapitány mellé beosztott hadnagy feladata volt, a francia lieutenant és a német Leutnant egyaránt a "helyettes" értelemben vett latin locumtenens (helytartó: locus - hely, tenere - tart) szóra vezethető vissza. A hadnagyoknál is megjelent a finomodás, a rangidős főhadnagy és az egyes hadseregeknél bevezetett sub-lieutenant – alhadnagy – rangok megjelenésével.
De nekem nem konkrétan erre, vagyis konkrétabb, bővebb leírásra lenne szükségem a fogalmazásomhoz.
Köszönöm a segítséget.
Lehet, hogy hülyeséget kérdeztem (és fogok is), mert teljesen laikus vagyok a témában.
Tehát pl. egy hadnagy mennyire magas fokozatú, mekkora tiszteletet kap úgy mindent összevetve?
Valóban elég nagy hülyeség a kérdésed.
A honvédek, altisztek tisztelegnek a hadnagynak, felette ő tiszteleg mindenkinek.
A Hadnagy az első rendfokozat a tiszteknél, utána jön főhadnagy, majd a százados és igy tovább.
A hadnagyok keze viszonylagos hogy meddig nyúlik el. A harcoló alakulatokban szolgáló hadnagyok pl. 12 embernek parancsolnak. De az irodában tevékenykedő hadnagyokkal más a dolog.
Az hogy mennyire tisztelnek valakit meg nem a beosztástól függ.
Egy Felderítő hadnagyot sokkal jobban megbecsülnek mint egy Logisztikait.
Egy sulis pályázathoz kell fogalmazást írni és gondoltam inkább utánaérdeklődöm, a töri tanár azt mondta nem segít senkinek... :"))
De így már teljesen érthető, köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!