Hogyan lehetek így katona?
Idén jelentkezem főiskolára Testnevelő-edző szakra.
Ez 2 éves képzés. Utána még 2 év és Testnevelés tanár leszek. Kérdésem az lenne hogy ilyen végzettséggel nincs más lehetőség bekerülni csak a bevonulás? Egy kiképzőnek a hadseregben nem kell felsőfokú sport végzettség ?
"Egy kiképzőnek a hadseregben nem kell felsőfokú sport végzettség ?"
Már miért kéne akár alapfokú is? Futni kell a katonát megtanítani vagy lőni? Felsőfokú sportvégzettséggel fel tudsz szedni taposóaknát? Én fel tudok de nincs felsőfokú sportvégzettségem. Amikor ez az akna téged tép szét szerinted több keresztet vetnek utánad, mintha engem? Nem követhető a logikád.
Olyan hogy "bevonulás" szó, hivatalosan nem jelent semmit. 2 módon lehet bekerülni. (plusz a tartalékosok, de arról most nem írok)
1. Hivatásos altiszt vagy tisztként, aki az AA-n vagy NKE-n végez.
2. Szerződéses állományba vétellel. Ennek két altípusa van. Bár jogilag a kettő nem tér el a jogviszony tekintetében, de a majdani gyakorlati beosztás tekintetében igencsak.
a. szerződéses legénységi állomány, 8 általános végzettséggel. Közkatona rendfokozattal kezd és a legénységi rendfokozati és beosztási kategóriára van "kárhoztatva" ha nem tanul közben tovább. Erre bárki jelentkezhet ha betoppan egy toborzóirodába (és megfelel a fizikai meg egyéb egyszerű jogi követelményeknek)
b. szerződéses altiszt, tiszt, főtiszt: magasabb szakmai végzettséggel (középfokú szakma, főiskola, egyetem), különleges civil végzettséget igénylő beosztásokba. Ide nem lehet csak úgy jelentkezni. Leginkább "meghívásos" alapú, kapcsolatok alapján, vagy konkrét alakulatokkal előzetes egyeztetés, megbeszélés után.
A "..kiképző.." szót tartalmazó beosztások tudtommal mind keményen hivatásos ágon kerülnek be, altiszti akadémiát vagy nke-t és azok jogelődjeiben végzetteket jelent. Talán valami szerződéses tiszti beosztást is el lehet csípni testnevelési végzettséggel, valami testnevelési szakoktató vagy ilyesmi, de erre kicsiny az esély.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!