Hogyan milyen hadmozdulatokkal lehetett volna győznie Napóleonnak, Waterloobe?
Itt a videoban láthatjátok a seregek kezdőfelállását http://www.youtube.com/watch?v=hnGL9HnI-vw
Műkedvelő amatőrként:
Waterloo idején a császár már nem volt a régi. Betegeskedett, emiatt sokszor "kihagyott a géniusza".
(Nem volt képes koncentrálni a rosszullétei miatt.)
Közrejátszott Ney baromsága, hogy lovassággal lerohanta az addigra négyszögekbe fejlődött angol gyalogságot. Meg kellett volna várnia amíg a tüzérség megpuhítja őket. A zárt négyszögbe felállás kiváló taktika lovasság ellen, de sérülékeny az ágyútűzzel szemben.
Ney valószínűleg nem akart ezzel rosszat, csak ugyebár sürgetett az idő, a poroszok beérkezése előtt meg kellett verni az angolokat. (Hallottam egy történetet egy mélyútról (kvázi árok)amely keresztezte a lovassági támadás irányát, megtörve annak lendületét. A hiányos felderítés megbosszulta magát.
Ha mégis sikerült volna szétágyúzni az angol négyszögeket, és a maradékot beletaposni a sárba a lovassággal, akkor is necces lett volna a győzelem a kifáradt csapatokkal a viszonylag pihent (merthogy erőltetett menetben jöttek) poroszokkal szemben. De az esély meg lett volna.
OFF: Tudod mi volt Ney utolsó parancsa életében?
„Franciaország katonái! Íme az utolsó parancsom hozzátok: tűz!” - ezt az őt kivégző osztagnak adta ki...
Köszön válaszodat. Igen hasznos volt !
Lenne néhány kételyem ezzel kapcsolatban.
Úgy tudom gyomor beteg volt és azért fogta a hasát a képeken. A gyomor fekély, bár igen fájdlmas betegség, de ugyanúgy lehet az agyat használni. Nem butul tőle el.
Én úgy tudom a négyszöget alkotó angol tüzérség a domb hátoldalán fedezében volt, tehát nem lehetett volna szétágyúzni. egyébként is nagyon messze voltak a francia ágyúktól és az akkori ágyúk igen pontatlanok voltak, nem lehetett volna velük tán estig sem szétlövetni őket. Lehet tévedek ?
Nem értem, miért nem lehetett volna megvárni míg a poroszok egyesűlnek az angolokkal és akkor kényelmesen védelmi pozícióból teljesen más terepen, később le lehetett volna győzni őket. Elvégre a porpszok csekély katonai erőt képviseltek. A Total War Napoleonban 2 gyalogos puskás egység letarolta mindet és itt azt mondják és máshol is hogy a Total War teljesn korhű.
Úgy tudom, hogy Napóleon serege a gyalogság áttőrte az angol négyszögeket is, azonban akkor realizálódott a katonákban, hogy kikaptak, amikor a domb hátoldalán az elrejtett guggoló pozícióban levő, hatalmas angol gyalog puskások feláltak parancsszóra és ettől az eddig soha meg nem futamodó Napoleoni katonák hírtelen futva menekülni kezdtek.
Úgy olvastam, hogy Napóleon csak úgy tudott elmenekülni, ha a az üldöző angolakkal együtt a saját seregébe is beleágyúzik. Szidta az embereit és elhagyta a csatateret.
A Total War alapján az angolok akkora létszámfölényben voltak, hogy borítékolható volt a kimenetele a csatának. Napóleon pedig a tüzérségüket rohamozta állandóan az angoloknak, ami sokkal nehezebb mint védelmi pozícióban lőni az ellenségre.
Azt sem értem, miért nem lehetett a Hougomont tanyát szétágyúzni ? Miért kellett ott meghalnia a sereg jelentős részének ?
Nyilván nem butul el az ember a gyomorfekélytől, de a fájdalom befolyásolja a koncentráló képességet, könnyebben hibáz az ember.
A Total Warban tapasztaltakból következtetéseket levonni a poroszok teljesítményére olyan, mint amikor én a FIFA 2000-rel próbáltam totózni.
Három találatom lett...
67 000 brit és szövetséges katona, 60 000 porosz állt szemben 73 000 francia katonával. (Tehát az angolok nem voltak fölényben, kivéve ha a francia létszámba beleszámolták azt a 30 000 embert, akit Napoleon a Poroszok feltartására küldött. Ha ők lejönnek a 73 000-ből, akkor stimmel a Total War.)
Külön külön a franciák fölényben voltak, de ha az angolok és a poroszok egyesülnek fordul a kocka.
Ui:
Ha a Total Wart hiteles forrásnak fogadjuk el (de nem), akkor a Waterloo című filmet is elfogadhatnánk ( [link] )
A filmben Napoleon fájdalmai miatt lepihen (megteheti, mivel épp győzelemre áll), s mire felébred Ney már megindította a lovassági rohamot "gyalogsági támogatás nélkül" (ezt speciel én sem értem, hogyan támogatja a gyalogság a lovasságot?).
Ui2: A Total War sorozat nekem is nagy kedvencem,sokat toltam a Medieval 2-t, a kiegekkel. Most épp az Empire van soron (sehol nem találom Rákóczit :D), de megvan a Napoleon és a Shogun 2 is. Csak sajnos kevés az időm. Felnőtt vagyok. :(
:D
Ez egy érdekes kérdés, hogy a gyomorfekély fájdalma mennyire befolyásolta a csata kimenetelét. Sokan érvelnek ezzel a csata bukását illetően. Szerintem mivel gyomorfekélyem van nekem is, tudom, hogy ez csak néhány pillanatra, maximum percekre veszi el a tiszta gondolkodás képességét. Igaz, nekem csak enyhe formája van.
Sokat olvastam Napoleonról és mindenhol egyetértenek abban, hogy Waterloonál az utolsó hadmozdulat az volt, amikor az angolok fekvő helyzetből felálltak. Ekkor elrettenve a valódi sereg létszámán Napóleon csapatai futni kezdtek. Ez a Total Warban is benne van. A sereget két sorban helyezi a buckára. Elrejtve a felét és minden történelmi ismeretterjesztő könyvben olvastam, hogy a francia gyalogság eljutott a dombon túlra és adta be nekik a kaputot, amikor az elrejtett gyalogos puskások felálltak egyszerre vezényszóra.
Az általad említett filmet nemrég láttam. Ott a négyszögek morzsolták szét a sereget, ha jól emlékszem "?"
*
Korábban az összes Total Waros kérdésemre azt írták itt, hogy teljesen hiteles(sic!) haderő tekintetében...azaz ha ott lejátszol normal módban egy győztes csatát, akkor azt a stratégiát adaptálni lehetett volna a valóságra.
A katonák kinézete, puskák, ágyúk hangja teljesen reális. Úgy alkották meg, hogy ugyanakkora pontossággal és gyilkolási erővel lőjjenek a seregek és a különböző egységek a valóságos adatoknak megfelelő killeket ejtsék egymás egységein.
Engem is nagyon érdekel, hogy mennyire lehet ezekből messzire menő következtetéseket levonni
Mindenesetre egy BBC oldalon, tőrténészek által konstruált valóság böngészős csatával le lehetett játszani kifejezetten Waterloot és szerintem az messze elmarad a Total Wartól
Elvileg lehetne a valós erőviszonyokat modellezni ilyen PC-s játékokkal. Bár... Én Waterloot megnyertem, de láttam neten egy kisscrácot, aki a teljes sereggel az angolok balszárnyát támadta meg és úgy győzte le a poroszokat & Wellingtoni, hogy alig vesztett egységet. Akkor ez igaz lehetne ? :O
Én, mindenesetre a Lipcsi csatát normál modtól kezdve hard módik mindben nyertem és elég hihetetlen számomra. Waterloot nem voltam képes hard erősséggel megnyerni.
Egyébként a focis játék, az alap erőviszonyokat kell hogy vissaadja, de egy egyéni ki-ki meccsen bármi megtőrténhet.
*
Szerintem régen teljesen máshogyan gondolkodtak. Napoleon minden csatában ugyanazt a taktikát követte, miszerint a csatatér közepének bírtoklása szükséges és elégséges a győzelem eléréséhez, mert onnan két irányban apríthatta az ellenfelet. Minden csatában ezt játsza meg. Zseniális Napóleon ezt alkalmazta Waterloot megelőző Lignynél és ott sikert aratva, ugyanazt játsza pár nappal később HIHETLEN !
Frontálisan lerohanta az angolokat. Én úgy olvastam, hogy az angolok létszámfölénye a csata végső periódusában érződött, azaz akkor amikor felálltak az eddig elrejtett Wallingtoni seregek, akkor látták a franciák, hogy jóval többen vannak az angolok...persze akkora már, jelentősen megfogyatkoztak
*
A Total War nekem is nagyon tetszik, igaz Én nem ismerek annyi játkot. Nem vagyok játszós típus. A Medievalt a kongdommal nagyon sokat játszottam. Most a Napoleon 2-őt játszom, de nemsokára felteszem a Napoleon 3-mat is.
Az Empire demó verziója nem tetszett, így azt nem vettem meg. Tudok viszont segíteni, ugyanis az Empirében vannak és lehet játszani a magyarokkal, bár nagyon bonyolúlt, mivel a Dartwood módot egy másik kiegészítővel együtt kell feltenni és akkor lejtszhatod magyarokkal is. Most fejből nem tudom mik ezen modok nevei, de ha gondolod utánanézek.
Van Napoleon 3? Az egy mod?
Köszönöm a felajánlást, hogy segítesz Empire-t modolni magyarosra, de én most is a magyarokkal játszom.
" Vitam et sanguinem! Moriamur pro rege nostro Maria Theresia! Vitam et sanguinem, sed avenam non! " (Életünket és vérünket! Haljunk meg királyunkért Mária Teréziáért! Életünket és vérünket, de zabot nem!)
:D
(Az 1741. évi pozsonyi országgyűlésen a nemesek híres kiáltása, mellyel IX.11.-én Mária Teréziának felajánlotta védelmét.)
A történelmi hitelességről a játékot illetően más a véleményünk, de ez nem baj.
Olyan sok a változó, hogy azt mind pontosan lemodellezni szinte lehetetlen. (A katonák jó- rossz kedve, mennyire voltak fáradtak, a fegyverek meghibásodása, a lovak kaptak-e rendesen abrakot, az angolok megkapták-e a rumadagjukat, meg ilyesmik.)
Valamint ne feledjük, a csatákban a hadvezér nem mindig látta át a helyzetet úgy, ahogy azt a játékban a játékos átlátja. (A med2-ben volt hadvezér mód.)
Futárok, szárnysegédek hozták-vitték a híreket,parancsokat, ami időbe tellett. Ezt úgy kellene megvalósítani, hogy ha kiadsz egy parancsot egy egységnek, elindulna egy lovas, s csak akkor hajtanák végre, mikor odaér. Ha le nem lövik útközben... (Ilyet még '88-ban láttam a Powermonger-ben, ahol postagalamb vitte a parancsokat.)
Nincs parancsnoki lánc. Nincsenek beosztott tisztek, akik végrehajtatják az alájuk tartozó egységekkel a parancsaidat. (Volt ilyen is régen. Fields of Glory - szintén a Napóleoni csatákat dolgozta fel.)
Az ő teljesítményük is nyom a latba, nem is keveset (lásd Ney).
Szóval lenne még mit fejleszteni. Azt elismerem, hogy erősen törekedtek rá. De a végén már nem játék lenne.
"Elvileg lehetne a valós erőviszonyokat modellezni ilyen PC-s játékokkal." - Tudod, én sok évvel ezelőtt a FIFA 2000-rel próbáltam TOTO-zni. 3 találatom lett... :)
A filmben is benne van (úgy emlékszem) a domb mögött takarásban lévő angolok meglepetése.
További jó játékot, győztes csatákat kívánok!
Ne feledd: " La garde meurt et ne se rend pas! "
Ui. Szoktál WOT-ozni? Ha igen, lehet már "találkoztunk" egy másik kérdésben.
http://www.youtube.com/watch?v=jW9NdA5zCrI
http://www.youtube.com/watch?v=LxocGGk6DFc
Igen, ennyire öreg vagyok... :)
Én sem tudom pontosan, hogy ilyen játékszimulációk mennyire alkalmasak a valóságos haderők és hadmozdulatok, reális sebzéserősségének szimulálására. Ugyan szerintem sem teljesen valós az egyezés a valósággal, de az motivált az összes TW játák játszására, főleg a Napoleonra, mert azt írták szakértők, hogy ez nagyfokú egyezést mutat a valósággal és én ebben hiszek. Abban hogy elég nagy valóságalapja van a játékbeli hadmozdulatokkal ugyanazt a hadászati eredményt kiváltani a játékban, mint ugyanazon egységekkel a valóságban.
Én ezt úgy képzelem el, hogy a játék kiad egy átlagerőviszont, mint pl a fociban Chelsea-Barca meccsen kb a FIFA EA game kiadja, hogy a Chelsea pl jobb úgy 10 meccsből legyűrné a Barcelonát 8-szor. A focistatokból a szakértők ezt vonják le, ha te a szimulációt lefuttattod 10 szer és abból 8 szor a Chelsea győz, akkor a játék hiteles.
A valóságban vannak a játékosok, csapatok életében hullámvőlgyek (top player betegség miatt hiányzik a keretből, másiknak fáj a jobb lába és csak ballal lő, azzal meg nem képes csak a képessége 20%-át hozni, Eto most válik és depis stb) így kijönnek olyan eredmények, melyek meglepetés kategóriába esnek. BL ben és totóban is igen gyakori és akkor még a focibundát lást Juve még nem is vettem bele.
5 éve volt BL párosításban Arsenal-Bayern, akkor az Arsenalt hozta ki a meglevő csapatok közül toronymagas esélyesnek a BL-re, mindenki szerint klasszisokkal jobbak voltak, erre mégis legyűrták az angolokat a müncheniek.
*
A TW Napoleon 3-az egy olyan kiegészítő, mellyel sokkal nagyobb fős egységek tudnak harcolni tőrténelmi hitelességű és valós léptékű pályán. http://www.youtube.com/watch?v=lP6dSnyHm0U
Az emberek méretéhez képest valósak a pálya méretei elméletben és sokkal több nemzettel leheet ki-ki meccset vívni, valamint hadjáratokba menni. Ehhez jön a valóságban meglevő több egységek beletétele a játékba és vagy 50 új map. A tőrténelmi csatákkal kiegészítve.
Nekem nem jött be...egy nap alatt leszedtem :D.
Szoktam WOT-ozni, de ide nem szoktam kérdéseket feltenni a WOT-ról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!