Hogyan tudta a Római Köztársaság elfoglalni és provinciájává tenni Egyiptomot?
"Racionalitás szerint ilyenkor Róma összes ellenségének Róma torkának kellett volna ugrania, kihasználva, hogy Róma gyenge. Ezt nem tették. A józan ész szerint két oka lehet: 1. gyengébbek voltak még így is, mint Róma (ebben az esetben mindkét hadvezér serege külön-külön is releváns), 2. ők maguk is problémákkal küszködtek"
vagy az is lehet, ami szerintem a valószínűbb, hogy az Egyiptomi vezetés nem volt megfelelő. A Persza Birodalmat sem támadták meg a Makedónok, pedig a Perzsa Birodalomnak is voltak gondjai, nagyok voltak, de nem olyan erősek, mint ahogy hitték, de mégsem lázadt fel ellenük senki, mégsem hódította meg őket senki. Majd jött Nagy Sándor, és ő legyőzte a perzsákat.
"ebben az esetben mindkét hadvezér serege külön-külön is releváns"
Mindkét hadvezér? Már ott járunk hogy Pompeius seregét Caesar szétverte, Pompeiust magát pedig az egyiptomiak megölték. Akkor ki az a két hadvezér akiről beszélsz?
"Ha nem érdekelnek a konklúziók és a premisszák, csak a saját fixa ideáid hajtogatod, akkor ne kérdezz, hanem veszekedj a szakirodalommal."
Nem állítottam, kérdeztem. Ha Caesart is megölték volna, akkor ki lett volna az aki sereget tudott volna állítani Egyiptom ellen? Ez kérdés volt, nem állítás. szerinted ki állíthatott volna hadsereget? Mert mint Pompeius és Caesar összecsapásából is látszik, hiába nagyobb valaki serege, ha a másik jobb hadvezér. Tehát ha Róma ki is tudott volna állítani egy ütőképes hadsereget, ki lett volna az aki győzelemre vezette volna őket?
Egy ideig Szíria is igényt tartott az egyiptomi
trónra - De negyedik Antiochos feladta ezen igényét
(Harmadik Antiochos még elhódította a Ptolemaiosok
szíriai, kisázsiai birtokait)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!