Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Aki 1925-ben született az...

Aki 1925-ben született az lehetett katona a II. vh. -ban?

Figyelt kérdés

A nagypapám ekkor született és nem tudok róla,hogy harcolt volna, de mivel már nem élnek a nagyszülők nem tudom megkérdezni, hogy hogy is volt, és ha 25-ben született akkor 43 körül simán behívható lett volna, vagy ekkor már nem "kellettek" katonák?

Csak kíváncsi lennék,hogy hogyan kerülhette el?

2013. aug. 20. 23:20
 1/9 anonim ***** válasza:
Mamám osztálytársait is elvitték, pedig ők 1928-ban születtek.
2013. aug. 20. 23:23
 2/9 A kérdező kommentje:
Na ezért lennék rá kíváncsi,hogy mi történhetett...nagymamám valamikor mesélte még,hogy elsumákolta a dolgot, de azt nem tudom,hogy konkrétan hogyan meg nem hiszem hogy olyan könnyű volt ezt elsumákolni (soha nem járt külföldön, tehát biztosan nem kimenekült az országból)
2013. aug. 20. 23:25
 3/9 anonim ***** válasza:
Behívhatták simán nekem volt is olyan rokonom de néhányan bújdostak és így megúszták!
2013. aug. 20. 23:26
 4/9 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Mamám egyik osztálytársát is elvitték kiképzésre, hogy majd felkészítik a frontra. Ő azonban megszökött, és hónapokig bújkált a faluban istállókban, padlásokon. Ha megtalálják (keresték is), azonnal agyonlőtték volna. Végül szerencsésen megúszta. Akkoriban a fiatal legények leventék voltak, már egész kis koruktól nevelték őket katonai feladatokra.
2013. aug. 20. 23:29
 5/9 anonim ***** válasza:

Heló!

Ha volt ismerősöd a katonaságnál, sorozóknál, megúszhattad. Alkalmatlannak állítottak be, hazugság egyéb módja... Lehet ragozni.

Az én nagyapám - igaz, nem a II VH-ban, hanem keevéssel később - sem lett katon, mert az egyik rokona elintézte. Ő akart menni, de mivel egyedüli idősebb fiú volt, és otthon sokan voltak, azt akarták, hogy maradjon otthon, és így lett. Ezt világ életében bánta.

2013. aug. 20. 23:49
 6/9 anonim ***** válasza:
Nekem egyik dédapám molnár volt és nem vitték el katonának. Gondolom volt még jópár foglalkozás, amivel meg lehetett úszni.
2013. aug. 20. 23:51
 7/9 anonim ***** válasza:

Nagyapám 1923 ban született, behívták őt állítólag, csak akkor már bujkáltak és a testvére vonult be aki túl élte ugyan, de komolyan megsérült, de nagyapám azóta is hálás neki hogy nem köpte be őt. Mondjuk nagyapám akkor a beteg édesanyját bújtatta és etette őket valami barlangban.

Amiről tudok hogy az apai nagymamám 1927 ben született és sorban vitték be az ismerőseit szolgálatra, persze volt olyan aki megúszta mert nem felelt meg bizonyos dolgoknak, nem tudom hogy akkor mik voltak azok, de olyn sérüléseket szenvedtek hogy már ellátni sem akarták őket, nemhogy behívni, páran bele is haltak a sérülésekbe meg az éhségbe, van aki túlélte és még most is él. Igaz hogy már 30 éve levágták a lábát de vígan elvan itt lakik pár házzal arrébb és ezen kívül kicsattan az egészségtől. Pedig ő volt a legrosszabb állapotban állítólag, de erről konkrétan senki nem mesélt, ő mondta hogy robbant mellette egy gránát és akkor sérült meg, de túlélte és a háború végén amikor Magyarországon már szinte nem volt semmi akkor ellátták de amint felépült kőkemény munkára fogták, és végül itt mondta fel a lába annyira a szolgálatot hogy 30 évvel ezelőtt levágták neki.

2013. aug. 20. 23:54
 8/9 anonim ***** válasza:

A második világháború 1945-ig tartott, akkor pedig már 20 éves volt a nagyapád, szóval igen. Akkor meg pláne, ha figyelembe vesszük, hogy sok más országhoz hasonlóan itthon is lejjebb vitték 18-nál a hadköteles kort.

Amúgy nem soroztak be mindenkit, nem is bírta volna az ország, akiknek fontosabb munkája volt, azokat nem igazán szokták besorozni.

2013. aug. 21. 00:00
 9/9 anonim ***** válasza:

Azt kell figyelembe venni, hogy a nyilvántartás akkor se volt tökéletes. Lehetett kimaradni, lehetett sumákolni. A megfelelő ismertség akkor is hasznos volt, ezzel lehetett "elfelejteni", "nem figyelni", "bürokratát játszani" és más hasznos dolgokat. Nagyon sok múlott a helyzetismereten, találékonyságon, és persze a szerencsén.

Mint fentebb említették, a szökéstől a letagadásig, megtévesztésig, bujkálásig és még sok más volt, kinek kinek lehetőségei és fantáziája szerint.

2013. aug. 21. 11:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!