Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Melyik a jobb fegyver lőszer...

Melyik a jobb fegyver lőszer párosítás és miért? Akm+7.62x39mm vagy M16/M4+5.56x45.

Figyelt kérdés
2013. jún. 23. 21:35
1 2
 11/14 mustafa33 ***** válasza:
100%

A kis kaliberű, gyors lövedék hydrostatikai sokkja nem elhanyagolható tény a harképtelenné tevésben, nagyon leegyszerűsítve a lövedék behatolásánaál támadt hirtelen fellépő nagy nyomás általi sokkhatás és hydrodinamikai roncsolás intéz el.

De a gyakorlatban vadászatnál tapasztaltam, hogy egy rosz izomlövésnél a vitálisabb vad elviszi a lövést a .223 Rem kaliberrel )1800 J, 1150 m/s).

A .308 W ilyen szempontból megfelelőbb (3678 J, 830 m/s), a 7.62x39 már nem annyira (2108 J, 730 m/s). Igaz, a vadászati szempontból más a követelmény mint a katonaiból.

De emlékszem, a vietnami háborúban amikor áttértek az amerikaiak a 7,62 NATO lőszerről a 5,56x45-re (egyik fő indok a lőszer súlya és ezáltal a vihető menyisége volt), a vietkong lövései hatásosabbak voltak, mert a kalasnyikov lövedéke súlya és lassúsága miatt probléma nélkül haladt átt a dzsungel növényzeten, míg az új amcsi könnyű és gyors lövedéket egy nádszál vagy bambusz levél eltérített vagy a sűrűség felfogott.

[link]

[link]

http://www.youtube.com/watch?v=100:V8uON-c

2013. jún. 26. 00:19
 12/14 anonim válasza:
0%

Ugye, senki sem hitegeti magát azzal, hogy az ITT feltett, ILYEN kérdésekre nem ugranak rá AZONNAL valamelyik hazai vagy külföldi titkos-szolinál...?!

Idézet következik a Magyar Nemzet 2010. december 10-i számából, éspedig a Látótér rovatban közzétett: „A titkosszolgálatok is a facebookon lógnak”, című cikkből: „…az amerikaiak a világ összes, interneten, telefonon és faxon elküldött üzenetét naponta elmentik, s ezen futtatják át a szűrőprogramokat.” — idézet vége.

Két eset lehetséges:

1. Ez a kérdés PROVOKÁCIÓ (a kérdező tehát provó…), avagy

2. A kérdező TÉNYLEG INFÓHOZ AKAR JUTNI, ám NAÍV (értsd: amatőr…)

Én szótam…

2013. júl. 3. 13:09
 13/14 Gugu Gabor ***** válasza:

OFF Ha kicsit elkezdesz nézelődni neten akkor elég meglepő adatokat találsz különböző cuccokról, amik technikailag némileg bonyolultabbak és az ember sokkal titkosabbnak gondolná mint egy lőszer. Az hogy valakit technikailag érdekel a dolog, szerintem pont tök mindegy a titkos szolgálatoknak (persze ha ugyanarról az ip ről rendszeresen látogatsz haditechnikával foglalkozó oldalakat lehet bekerülsz egy adatbázisba)

Nem tudom ez miért lenne provokatív kérdés, vagy ép naiv.

2013. júl. 3. 14:15
 14/14 anonim válasza:
Én csak szótam... Sztem, aki nem "vette a lapot", az NEM EZEN A BOLYGÓN honos...
2013. júl. 3. 15:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!