Milyen célt szolgált a régi német sisakok tetején a csúcs?
Csak mert most néztem meg a Nyugaton a helyzet változatlan c. filmet, és abba feltűnt, hogy esetlegesen kúszó vagy lövészárokban mozgó katonát könnyebb kiszúrni, ha egy ilyen csücsök áll ki a sisakjából. Kicsit kockázatosnak érzem, ahhoz képest, hogy dísz. mert míg egy csendőrön a kakastoll elmegy, hiszen jelzi a rendfenntartói erők jelenlétét, ami jó dolog, hiszen megelőzheti a bajt, egy frontkatonánál ez hátrányos lehet.
Köszi a válaszokat
"katonát könnyebb kiszúrni"
Régen ez nem volt szempont. Lásd a régi Brit katonák vörös zubbonyát, ami igencsak feltűnő volt.
Íjász fórumon olvastam:
"Üdv.
Páncél kontra íj témában:
Az íjakat ismerem behatóbban, a páncélokról pedig van elképzelésem lévén egy keveset tanultam kovácsolni.smile.gif
Tehát szemtől szemben egy török íj szerencsés találat esetén átlukaszthat egy páncélt,( 2-3mm-es autó alváz elemeket lővöldözünk át íjjal.) viszont ha a találat nem merőlegesen éri a felületet, elcsúszik,energiáját veszti és eltörik a vessző. A könnyű fegyverzetű nomád lovasok ezért is hordtak egy kis csúcsos közepű bronz korongot a szívük fölött, és ugyanez a pajzsközép tüskéjének is a szerepe."
Lehet, hogy hasonló volt ott is a szerepe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!