Hogy kell elképzelni egy-egy ilyen gyarmati hábnorút?
A Német birodalom gyarmatainál olvastam egy ilyet:
"Az áldozatok számát 200 000 és 300 000 főre teszik a lázadók oldalán, míg a németek embervesztesége 15 európai és 389 fekete katona volt."
ezt, hogy kell elképzelni?
Még a köztudott technikai fejlettség tudatába is megborzasztóak ezek az arányok.
Sajnos nem tudom hova tenni ezeket a gyarmati harcokat.
A németek jobban gyarmatosítottak mint a többiek.
Kár hogy mára nem maradt a németekből semmi.Egykori birodalmuk csak egy megszállás alatt tartott ország egy megalomániás osztrák festő miatt.
Az agyuk meg ki lett mosva.
előttem szóló:
ezt hogy érted, hogy jobban gyarmatosítottak mint a többiek?
olyan nagyon sok terület már nem maradt nekik amit gyarmatosíthattak volna.
Nem nagyon volt gyarmatuk mert az egységesítéssel voltak elfoglalva és mire rájöttek, hogy ideje lenne gyarmatosítani már minden foglalt volt.
De az ilyen arányokhoz a technikai fejlettség és a haditechnika nagyban hozzájárult.
miért ne lett volan gyarmatuk, voltak gyarmataik a csendes óceánon is illetve afrikában is, csak eltörpült a francia,brit mellett.
afrika gyarmatosításáról meg lemaradtak, igazából amikor az európaiak elkezdték afrikát gyarmatosítani, már létrejött a német egység.
A gyarmati háborúkat úgy kell elképzelni, hogy egy adott területen szétszórva, néhány családos egységekben élnek az őslakosok, a gyarmatosítók meg hajónként két tucat emberrel érkeznek. Egy kb 50 fős európai csapat gond nélkül gyarmatosítja ezeket a területeket, legrosszabb esetben is csak másfélszeres túlerővel szembe kel helytállniuk, ami ugye a tapasztalat és a fegyverek előnyével nem sokat ér.
Ha netalántán egy őslakos csapat képes egy komoly sereget összeszedni, akkor összegyűlik az összes gyarmati csapat, plusz a behódolt helyiek és a csúcstechnikával (ami ezekben az esetekben esetleg néhány mozsárágyú volt) gond nélkül győznek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!