A II. VH-ban milyen tankjaik, fegyvereik voltak a románoknak?
Volt Oriţa géppisztolyuk (egy az MP35-re eléggé hasonlító fegyver). Ezenkívül amennyire tudom főleg német harckocsikat használtak (pl. Panzer III). A Román Légierő pedig IAR 80-asokat használt elsősorban. Itt egy kép róla:
Érdekes, akartam is erről kérdést kiírni:
Teljes egészében külföldi felszerelésük volt. Egyetlenegy saját harckocsijuk sem (nekünk a páncélosfegyvernem gerincét a hazai tervezésű és gyártású Turán I-es és II-es harckocsik adták), ezeket részben francia, és csehszlovák, de főleg német importból fedezték, se rohamlövegük (nekünk a német eszközök mellett voltak Zrínyi-II-eseink), de még a szállító- és egyéb gépjárműveik is mind külföldi anyagból voltak felállítva (nálunk ezt a Rába Botond látta el).
Sajátjuk csak minimális számú, átépített zsákmányolt harcjármű volt, de ez sem nevezhető az ő iparuk termékének. (Illetve egy meg nem épült páncélvadász, mely kiváló lehetett volna, de amennyire tudom, a prototípusig sem jutott el.)
Ami még megdöbbentőbb, hogy a kézifegyver-gyártásuk sem volt, első világháborús osztrák-magyar, illetve modernebb csehszlovák karabélyokat, első világháborús német géppisztolyt és csehszlovák golyószórót alkalmaztak. (Nálunk a karabélyok, géppisztolyok, gránátok és pisztolyok 90-95%-ban magyar tervezésűek és gyártásúak voltak.
Egyetlen hazai eszközük az első válaszoló álltal említett Orița géppisztoly volt, ezenkívül semmi. A szó legszorosabb értelmében semmi.
Bár nekünk is jelentős Panzer-szállítmányaink voltak a németek részéről, a gépjárművek terén is komoly támogatásban részesültünk, kisebb részt a kézifegyvereink között is megbújt egy-egy külföldi gyártmány, de a Honvédség páncélosainak, és kézifegyvereinek zömét a hazai ipar biztosította.
Igaz, a légierő nálunk is szinte kizárólag német anyagból állt, ám annak is jelentős hányadát itthon gyártottuk, licenc alapján.
Az, hogy a román hadiipar mindössze egy géppisztolyt termelt ki, számomra megdöbbentő. Nem hittem el, amikor utánaolvastam, hogy kizárlólag külföldi felszerelésük volt.
Egyébként wikipédián találsz részletes listát is.
Két kiigazítást hozzáteszek: az M95-öst, melynek a modernizált változatát 31M-nek nevezték, csak a másodvonalbeli csapatoknak adták, az elsőszámú hadipuska a teljesen hazai tervezésű és jóval modernebb 35M volt.
A Toldit pedig svéd licenc alapján gyártottuk.
Magyar Királyi Honvédség
Tankjaink:
Ansaldo L3 (kisharckocsi)- ez gyakorlatilag egy lánctalpas olasz dodzsem Gebauer géppuskával, ami csak le-föl volt mozgatható, jobbra-balra magával a járművel kellett célozni...
Toldi -svéd L-60,
40M Nimród - svéd L-62,
40M Turán - Cseh Skoda T-21,
44M Tas - na ez lett volna igazán magyar fejlesztés,igaz átvéve más járművek jó megoldásait, de sajna már prototípus korában megsemmisült.
Repülőgépeink vagy olaszok :
FIAT Cr-32,FIAT Cr-42,Re2000 Falco (ezt továbbfejlesztettük),
vagy németek:
A Messerschmitt Bf-109 több változata. Ezeket itthon is gyártottuk.
Úgyhogy látható nem csak a románok használták más ország technológiáit. Ez napjainkban sem változott, mert egy új jármű kifejlesztése csillagászati eszközöket emésztett fel már akkor is, és az eredmény nem biztos hogy felülmúlta a már meglévő technológiákat. Egyszerűbb (és gyorsabb) volt megvenni a licenct, és az alapján gyártani tankot.
Egyébként a román IAR-80 vadászgép saját fejlesztésük volt, bár az amerikaiak gyakran összetévesztették a Focke-Wulf Fw 190.nel. ;-)
#9-hez: Az igaz, hogy a magyar fegyvereket a magyar ipar gyártotta, kiváló minőségben.
De hogy a román ipar nem gyártott volna fegyvert? Létezik?
Vagy szövegértési problémáim vannak. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!