Hány magyar vett részt a vietnámi háborúban?
Mint harcoló alakulat 0
USA ba emigrált magyarokból akadt pár szerintem természetesen az USA színeiben
Amennyire tudom voltak kint magyar "megfigyelők" a párizsi békeszerződést ellenőrizendő.
Szőke, Zoltán: A vietnami "kaland"
"A párizsi békeszerződés aláírása után felállított Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság (International Commission of Control and Supervision, ICCS) feladata volt a megállapodás végrehajtásának ellenőrzése. A békeszerződés többek között arról rendelkezett, hogy a Bizottságnak Kanada, Magyarország, Indonézia és Lengyelország képviselőiből kell állnia. Az ICCS működését sorozatos botrányok, katonai és diplomáciai incidensek, és végül a teljes kudarc jellemezték. Vietnami szolgálata teljesítése közben több magyar katonatiszt is életét vesztette."
Magyarországi katonák közül egy sem.
Az amerikai hadsereg kötelékében viszont voltak egy páran, háromról közülük itt olvashatsz:
[link] (a barikádot személy szerint nem szeretem, de most jobbat nem sikerült kapnom).
Amúgy a magyar származású Leslie Sabo őrmester önfeláldozó harctéri tevékenységéért tavaly posthumus megkapta a Medal of Honor-t.
Amerikai oldalon legalább három, akik megkapták az érdemrendet. persze sokkal többen is, csak róluk vna most cikk.
Több százan, akár ezreken.
Egy részük még a Francia Idegenlégió tagjaként, sok magyar átélte Dien Bien Phu-t - még ma is van ilyen magyar veterán aki él! - az első indokínai háborúban, amikor a Viet Minh a franciákat kiszorította. Aztán meg az amerikai hadsereg tagjaként rengetegen, pontos számot nem tudni, majd a jövőbeni kutatások kiderítik.
A 95%-uk - akár légiós, akár amerikai hadseregben szolgáltak - 1945 (van aki francia hadifogságból jelentkezett a Légióba) és 1956 után emigráltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!