Szerintetek vissza kéne hozni a sorkatonaságot?
Szerintem nem. Egyrészt drága, másrészt nem hatékony, harmadrészt már volt és nem vált be. Most gondoljunk bele, hogy évente olyan 50000 embert kellene berángatni, nyilvántartani, ruházni, etetni, elhelyezni és akkor még nem tartunk sehol, mert ki is kellene képezni őket. Ehhez sincs elég ember, mert azért szép dolog a népnevelés, de nem kell hozzá géppisztoly. Illetve a másik probléma, hogy valami felkészítés sem ártana előre, mert lehet, hogy enélkül kicsit sokan kattannának be.
Szerintem a mostani hadsereggel is rengeteg gond van, nem kell még oda évente kb. 50000 motiválatlan ember, akit csak pénzbe kerül ott tartani.
Szerintem nem elég rugalmas. Ha elsöprő támadás éri Magyarországot, akkor az elszigetelt túlélők nem lennének képesek hatékonyan visszavágni.
De még van sok más is. Például a rohamlövész filmben is aggasztó dolgok voltak:
- nem tudom mi értelme van éjszaka sátorponyva alatt zseblámpával térképet nézni. Igazából egy éjjellátóval már nagyon messziről észre lehet őket venni, nem is szólva a hőkeresőről. Fontos a tájékozódás, de ez a módszer nem tűnik túl hatékonynak.
- sokat mentek, nagyon kemény volt, de teljesen egymás mellett. Ez, ahogy olvastam komoly probléma volt már a háborúban is, mert egy ellenséges találat több embert öl meg.
- kifejezetten ijesztő volt, hogy ordítva, kb. fél másodperc alatt kellett mindent felpakolniuk egy teherautóra. Ahol ordítanak ott általában valami szervezési gond van, bár ebben lehet, hogy tévedek, az viszont biztos, hogy egy ponyvás teherautó semmilyen védelmet nem nyújt. Az ember arra gondol, hogy a lövészpáncélosokat anyagi okok miatt nem szeretik.
De még sok más dolgot is lehetne találni. Sokat fejlődött a hadsereg, de azért még vannak gondok, a tábornokok pere is azt mutatja, hogy morális problémák is vannak, meg gondolom azért van még mit javítani fegyverzet, kiképzés és terén.
1. Marhaság, hogy egy mai háborúban elég a technika, nem kell a tömeg. Azután jönnek a csetnikek és bicskával vágják el a civilek torkát. Lásd Srebrenica, Sarajevo...
2. Marhaság, hogy neveljen az iskola. nevelhet, de nem arra amire a sorkatonaság nevelt. Voltak szivatások, meg csicskázás meg idióta tiezedesek, de volt fegyelem, megtanulták a pipogyák, a piperkőc metrósok meg effélék, hogy nem minden úgy van ahogy ők a paplan alatt elképzelik, hogy lehet valakiről hülye véleményük, de a fejjebbvalónak szót fogadnak, hogy nem mindig az van ami nekik jó, de esetleg az ami mindenkinek...
3. Ne hasonlítsd össze a ponyvás teherautót páncélos szállítóval. Nem ugyan arra használják. A villanylámpás térképnézésnček is más a célja, meg az infralátónak is. Egyébbként amerikában sincsen minden katonának. Az akciófilm nem az élet.
Akkor felvilágosítanám az urat, egy USA műholdas, atomtöltetes támadás ellen, tényleg nem sokat érnénk.
Viszont szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy bár keveset hallunk róluk, mivel egy nonpublicalt alakulat, a magyar ejtőernyősbùvárok, a navy seallal is felveszik a versenyt, sőt...
Mindazon álltal, ami tényleg problémát jelent (és nem egy civil szeméből nézve), az azonnal kiküszobölésre kerül...
Ráadásul, ha a NATO felbomlana, és megtámadnák az országot, melyik hadsereg jön éjjel látó szemüveggel? XD Melyik hadsereg nem a ponyvaszállítóval szállítja a hadtápot... Stb...
Nem szeretném, hogy ezeket az egetverő baromságokat, máskor is hangoztassa, mert ezzel vagy magát, vagy a hadsereget jártja le (ráadásul hamis vádakkal...)
>egy USA műholdas, atomtöltetes támadás ellen, tényleg nem sokat érnénk.
Egy hadseregnek ez a célja. Reménytelennek tűnik ugyan, de meg kell próbálni. Ha már egyszer nevelésről van szó, akkor az iskolában is egy gyenge érv, hogy a verset nem tudom felmondani, de ugye a címét leírom majdnem hibátlanul.
>mivel egy nonpublicalt alakulat, a magyar ejtőernyősbùvárok, a navy seallal is felveszik a versenyt
Akkor nem tudom mit keres egy nyilvános fórumon. Biztos komoly eredmény és nagyon elismertek, amit meg is érdemeltek, de gyanakszom arra, hogy 65 Szuhoj ellen nem sokat tudnának tenni.
>melyik hadsereg jön éjjel látó szemüveggel?
Gyakorlatilag attól tartok, hogy mindegyik. Én éjjelátót írtam, a JNA - nak rengeteg ilyenje volt, még amikor volt JNA. Az sem tegnap volt.
>Melyik hadsereg nem a ponyvaszállítóval szállítja a hadtápot
Nem ponyvaszállítóval, hanem ponyvás teherautóval. Úgy emlékszem, lehet, hogy rosszul, hogy a katonák is felszálltak erre a teherautóra. Az viszont biztos, hogy a teherautó egy Tátránál lényegesen rosszabb terepjáró képességgel rendelkező típus volt. Néhány Tátrát megérdemelne a hadsereg.
Hát nem tudom, honnan veszik, hogy a magyar hadsereg elavult, körbe néztek már?
Szomszédos országainknál jóval fejlettebbek vagyunk...
A másik, ha magyarországot megtámadnák, 2 órán belül, napszaktól függetlenül itt lenne a NATO...
Tehát magyarország védelme, több mint rendben van.
A másik, egyik hadsereg sem tudná finanszírozni, minden katonájának, az éjjellátó szemüveget, ilyennel, csak a speciális alakulatok büszkélkedhetnek, ahogy magyarországnak is van olyan alakulata, aminek van.
Az ejtőernyősbùvárokról, még csak annyit, hogy egy specnaz, vagy egy delta force sem hiszem, hogy komoly gondot okozna nekik, a NATO-nál is nagyon népszerű és elismert alakulat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!