Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Létezik olyan háború ami nem...

Létezik olyan háború ami nem gazdasági okokra vezethető vissza?

Figyelt kérdés
2012. máj. 25. 18:20
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
25%
Természetesen, pl a Honfoglalás de sok más területi igényű háború is zajlott főként a közép-és ókorban
2012. máj. 25. 18:23
 2/18 anonim ***** válasza:
95%
Szerintem nincs. A területi igény is gazdasági ok, nem azért akar egy hatalom befolyást szerezni egy terület felett, hogy legyen.
2012. máj. 25. 18:31
 3/18 anonim ***** válasza:
88%

A nemzetközi kapcsolatok realista elmélete szerint a háborúk a hatalom birtoklásáért folynak, és ebben a gazdaságnak csak mellékes szerepe van. Az ún. liberális iskola a gazdaságnak már nagyobb jelentőséget tulajdonít, míg a marxista iskola szerint kizárólag a gazdasági erőforrások körül mozog minden. A konstruktivista iskola az ideológiának, vallásnak, kulturális és társadalmi mikrojelenségeknek is szerepet tulajdonít.

Minden háborúnak vannak gazdasági okai (is), de szerintem vannak olyan háborúk, fegyveres konfliktusok, amelyek nem törtek volna ki, ha nincs ideológiai, vallási indíttatás. Gondoljunk pl. az arab-izraeli konfliktusra, vagy az afganisztáni háborúra. Izrael nem háborúzott volna annyit az arab országokkal, ha maga is egy arab ország lenne, és Amerika nem rohanta volna le Afganisztánt, ha nincs 9/11.

2012. máj. 25. 18:59
 4/18 anonim ***** válasza:
80%
Azért ott az olaj is szerepet játszott. Szerintem a vallás sokszor csak egy propagandaeszköz a hatalom számára.
2012. máj. 25. 20:07
 5/18 anonim ***** válasza:
90%
talán a csecsen háború ott inkább a szín tiszta politika mintsem gazdaság
2012. máj. 25. 20:21
 6/18 anonim ***** válasza:

Igen. Szerintem jelentős még a vallásért indított háborúk száma is.

Meg olyanok is előfordultak, hogy háborút indítottak 1-1 ország ellen mert kezdett túlságosan megerősödni.

2012. máj. 27. 09:25
 7/18 anonim ***** válasza:
Én sem tudnék most olyat mondani aminek ne lenne gazdasági oka. És később sem. Szerintem ilyen nincs is.
2012. máj. 28. 15:45
 8/18 anonim válasza:
36%
Ha nem gazdasági okok, akkor a kormány megléte volt a tét...
2012. máj. 28. 16:20
 9/18 anonim ***** válasza:
Sok háború indult nacionalista indíttatás miatt is, de a többségük valóban gazdasági-hatalmi tényezőkre vezethető vissza.
2012. máj. 28. 23:01
 10/18 anonim ***** válasza:
Szerintem is létezik.
2012. aug. 5. 16:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!