Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Szüleitek/nagyszüleitek/dédszü...

Szüleitek/nagyszüleitek/dédszüleitek meséltek I. és II. világháborús katonatörténeteket? Melyik volt a durvább háború?

Figyelt kérdés
Amilyen történeteket hallottam, az alapján az első keményebb volt.
2012. jún. 21. 12:10
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
75%
Igen az első katonailag keményebb volt.
2012. jún. 21. 12:24
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

A II. egyértelműen. Sokkal hatékonyabb fegyverek voltak. A partraszállás és a doni ütközet nem volt hosszú, de iszonyatos emberáldozatot követelt.

Az I.-ben is voltak borzalmas helyek, javaslom menj el Lesachtalba, a Lienzi Dolomitokba, bármelyik völgyön felmehetsz a határgerincre, 2000 méterre. Még megtalálod a géppuskafészkeket, és végignézheted, milyen terepen kellett 7-800 m szintet felmászniuk az olasz hegyivadászoknak. Lesz fogalmad a pusztítás mértékéről. Ezt szorozd be sokkal. Azok voltak az említett két hely eseményei.

2012. jún. 21. 12:35
 3/11 A kérdező kommentje:
Igen, mindkettőben voltak elég durva helyszínek, láttam Verdun környékét is pl, tele van minden katonasírokkal. Kemény harcok voltak az Isonzónál, Piávénál. Dédapámnak nagy szerencséje volt, éppen átért a hídon, mikor felrobbantották. De harcolt Galíciában is. A második háborúban egy másik dédapám sajnos odaveszett, máig nem tudni hol. Megjárta a Don-kanyart, Voronyezst.
2012. jún. 21. 12:48
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát nekem az egyik dédapám meghalt a Don-kanyarnál...

Már rég meséltek róla, annyi maradt meg, hogy az életben maradt dédapámnak gyalog kellett hazajönnie, és néhány barátjával csak a háború végén tudtak visszajönni...

Leginkább az a történet maradt meg, hogy két oldalt falszerűen kellett vonulniuk a hullák között.....

2012. jún. 21. 13:02
 5/11 A kérdező kommentje:
Nagyapám 3 évet volt hadifogságban, na azt a mai fiatalok 95%-a nem élné túl... -50 fokban éjjel dolgoztatták őket, ruhájuk alig volt, csak ilyen szakadt rongyok, járványok, elégtelen étkezés, csalánleves...
2012. jún. 21. 13:07
 6/11 anonim ***** válasza:
82%

A II. annyival durvább volt a magyarság számára, hogy a front végigvonult az ország teljes területén. Az I. világháború idején a románok 1916-os és a ruszkik 1914-es betörésétől eltekintve nem érintették a civil lakosságot a harcok.

Amúgy az II. világháborúban Magyarországnak egy kicsivel több vesztesége volt, amelybe belefoglaltatnak a katonák mellett a civil áldozatok és a deportált zsidók is.

2012. jún. 21. 17:53
 7/11 anonim ***** válasza:

Nagymuter mesélte hogy papa mo területén hadifogságba került és véletlenek sorának köszönhetően meg is tudott szökni a szovjetektől

mire hazaért nem mert neki enni adni mert olyan sovány volt hogy csak tejjel itatta pár napig nehogy a kaja ölje meg

(vagy igaz vagy nem nem volt ki elmesélje csak a mama)

Németek szorították dédimet valami páncélossal a falnak hogy mondja meg hol a zsidó szomszéd

(ez tuti igaz mert a testvérei is elsztorizták)

nem kimondott katonatörténet de 2.vh alatt estek meg

2012. jún. 21. 23:16
 8/11 anonim ***** válasza:
57%
én sajnos egyik dédapámat sem ismertem sőt még a papáimat sem mindannyian meghaltak mielőtt én világra jöttem de nagyanyáim nagyon sokat meséltek róluk , apai ágon lévő nagyapám megjárta a gulágot és német országba is kivitték . de szerencsére mind a 2 helyet túlélte sehol sem volt rendes tisztálkodás és étel sem , (nagymamám mesélése szerint németországban jobban bántak velük) oroszoknál volt hogy a saját piszkukat ették itták és rettentő kínzás módjuk volt mint amit a terror házában is meglehet nézni , volt hogy kalapáccsal kiverték a fogukat és sót etettek velük , feldugtak 1 üvegcsövet a tudjukhova és széttörték benne, beállították egy olyan betonszobába ahol csak állni birt se ülni se feküdni se semmit és még sok sok ilyesmi. Az anyám ágán lévő nagyapám csak német országban volt de onnan 7 társával megszökött abból 3vagy 4 tásukat lelőtték menekülés közben de ők sikeresen hazaértek és úgy hogy semmi bajuk nme történ (csak a fáradtság , alultápláltság) semmi betegség /járvány
2012. jún. 21. 23:27
 9/11 anonim ***** válasza:
Amúgy érdekes a különbség az I. és II. világháborús orosz hadifogság között. Ükapám az I. világháború idején került orosz hadifogságba és egészen emberségesen bántak vele, egy ukrán családhoz került napszámosnak. A SZU területén hadifoglyok által elszenvedett megpróbáltatások ezzel gyökeres ellentétben állta. Nekem az egyik dédnagyapám járta meg a Gulagot, hazatérte után rövid időn belül bele is halt az ott felszedett betegségeibe.
2012. jún. 22. 00:03
 10/11 A kérdező kommentje:

Én is hallottam ilyen rettenetes kínzásokról, kegyetlenkedésekről. A 7-es válaszolónak igaza van, nálunk a faluban is volt olyan eset, hogy a hadifogságból csontsoványan hazajött fiú itthon első nap annyit evett, hogy ebbe halt bele. Az is igaz, hogy az I.vh-s hadifogság más volt. Akkor emberségesebben dolgoztatták őket, nem Gulag meg Szibéria, hanem gyárak, malmok stb és fizetést is kaptak.

Egyik ismerősöm nagyapja SS-önkéntes volt, ccsak az 50-es évek elején/közepén engedték haza, de soha nem mert beszélni arról, hogy mik folytak ott, még a rendszerváltás után sem, annyira meg lett félemlítve. Sírba vitte a titkait.

2012. jún. 22. 08:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!