Honvédséghez kapcsolódó kérdések?
Nemrég feltettem egy kérdést, nagyon jó választ kaptam, de van egy-két fekete folt :)
-Először is, most hány harcoló katonánk (lövész, pilóta stb.) van, és mennyi tartalékos, valamint mennyi lesz 2016-ban?
-Mennyi T72-esünk van? 15-ről biztosan tudok, de mennyi van raktáron? (Én itt ERŐSEN FÉLVE felvetem: 100 ??!!)
-Elméletileg 12 harci helikopterünk van. Ebből 8 Mi-24-es. És évente kapunk 2 Mi-8-asat.
De melyik a maradék 4?
-Mennyi BRDM-2-esünk van? Hallottam már sok számot :)
Ha valaki, aki ÉRT HOZZÁ(!) meg tudná válaszolni, akkor annak megköszönném!
-Elvileg 27500 ember lehet állományban, ebből a tényleges haderő 20000 környékén lehet, a többi passz.
-15db , 146db kivonva, lekonzerválva.
-Mi24-ből van 12 darab modernizálva, 2020ig maradnak hadrendben, a Mi-8 nem harci helikopter. Azokból sem évente kapunk kettőt, hanem a finnektől kaptunk kettőt amiket ott kivontak.
-BRDM 1-2 ből van összesen 350 darab környékén, hogy most ebből mennyi a 2-es típus az passz, szerintem kb 100-120db.
Ezekről pontos információt nem fogsz kapni.
Egyrészt azért, mert pár esetben a pontos adatok nem nyilvánosak, esetleg titkosak.
Másrészt a technikai eszközök számát tekintve egyes források más-más időpontról származó adatokkal bírnak, hol beszámítják a hadrafoghatatlan eszközöket, hol nem, stb. stb.
A wikipédia, a honvédség különböző oldalai, stb. által nyújtott információkat szedd össze, vonj egy átlagot, és egy kb. hiteles képet kapsz.
Még valami. A személyi állomány tekintetében kit tekintesz harcolónak?
Csak a rajok deszant állományát, vagy a törönylövészeket és a harcjármű vezetőket is? A szakasz- és századparancsnokokat is? A lövésszázadok egész állományt? De abban vannak harctámogató és harci kiszolgáló-támogató elemek is, nem csak harcolók.
És korántsincs mindegyik 100 %-osan feltöltve.
Egy harckocsizó zászlóalj, egy lövész zászlóalj, egy tüzér osztály, egy páncéltörő osztály, egy logisztikai zászlóalj azonos szintű alegységek, de teljesen más a felépítésük és a létszámaik is. De ha mind egy harcoló dandárba vannak szervezve, akkor mindet harcolónak számítod?
Ezért nehéz felelni a kérdésedre.
Nem tudom más szóval kifejezni, csak körülírni :)
Tehát aki egy háborúban nem az íróasztalnál ül, vagy egy irodában dolgozik, hanem kint van a csatatéren.
Tehát mindenkit a harcoló alatt értek, aki ha háború van a fronton van, és nem csak azért megy, hogy átadjon egy papírt...
" aki ha háború van a fronton van, és nem csak azért megy, hogy átadjon egy papírt..."
A másik fele azért van ott, hogy megkapja a papírt.
Egy háborúban minden katona harcol, még az is, amelyik nem a "fronton" dagasztja a sarat.
Logisztikai lépcső nélkül nem lenne lőszer, kaja, víz, stb.
Eü. központok és kórházak nélkül megpusztulna majdnem minden sebesült.
Magasabb parancsnokságok nélkül a harcoló alegységek nem tudnák, hogy mit csináljanak.
Sorolhatnám még sokáig.
Úgy is harcolhatsz egy háborúban, hogy el se sütöd a fegyvered, és lehet, hogy nagyobb kárt okozol az ellenségnek, mintha "rambóznál a dzsungelben" :)
Keress rá a neten, azt hiszem a honvedelem.hu oldalon szépen le is van írva, hogy melyek a harcoló egységek a MH-ban, aztán egyenként menj rá ezeknek az oldalaknak a hivatalos honlapjára (nincs sok ilyen egység), ott elvileg le vannak írva körülbelüli létszámadatok, és fel vannak sorolva a különböző harci, támogató és kiszolgáló-támogató alegységek.
Ezekkel az információkkal lehet sáfárkodni az eegységek-alegységek létszámát tekintve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!