Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Magyarország hadereje mennyire...

Magyarország hadereje mennyire korszerű és (nagy vagy kisebb) a többi országéhoz képest?

Figyelt kérdés

Arra lennék kiváncsi ha mondjuk Magyaro. háborúba kerűl egy kisebb országgal (mint pl: Szlovákia ,Románia) akkor ki győzne.

És a pontos adatoknak is örülnék.

2011. szept. 7. 14:26
1 2 3 4 5 6
 21/52 ThorgilsX ***** válasza:

Ha MOST csatonák vissza az összes elcsatolt területet...egy hónapot nem adnék...az egész magyar gazdaság olyan gyorsan menne tönkre/omolna össze mint ahogy a f*os végig megy a kacsán...(bocsi a szóhasználatért).

Szeretem az országomat, nem erről van szó, de bekell látnom hogy a mai Magyarország örül annak hogy még belefért az Eu-ba... Mára már kb semmiben sem vagyunk jók(a gazdaságra értem). A Magyarországi cukorgyárak röhögve elátta fél/3/4 Európát úgy hogy még mi is veszünk belőle...De mi okosak vagyunk és bezártuk...

Nem szeretem a szocializmust, de akkor pl a honvédséget bármikor kivezényelhették "kukoricaágyúzásra", mára már nincs ennyi ember,így amióta nincs sorkatonaság rengeteg az azóta megműveletlen föld mert nincs aki learassa stb. Még mindig nem állunk a gépesítés élvonalán...

2011. szept. 10. 12:56
 22/52 ThorgilsX ***** válasza:

"Magyarország 1526 óta nem tartozik az európai nagyhatalmak sorába. Ennek már majdnem fél évezrede.

Trianon csak 90 éve történt."

Ne vedd sértésnek de ha ezt így gondolod akkor kérlek keress fel egy történelem tanárt...

1526-os Mohácsi vészre gondolsz, kár hogy 1541-ben szakadtunk 3-om részre...

1613-1629 Bethlen Gábor lesz Erdély fejedelme...egy gyenge nemzet nem tudom mit keres a Habsburg birodalom területén egy akkora sereggel hogy egész felvidéket visszaszerezte tőlük és így növelte a relative független Mo-t.(a Habsburgok és a tökökkel szemben)

Ugorjunk egy nagyot mert se Mária Terézia se II.József uralkodását nem ismerem mélyre hatóan, de szerintem ott is gyenge nemzet voltunk(irónia).

1848-49-es forradalom és szabadsághar.

Véletlenül nem 2 nagyhatalom kellett hogy legyőzettesünk?

1914-18

Nézd meg az Olasz OMM fronot...mintha kicsit többször nyertünk volna...Továbbá kérlek nézd meg hogy mint gondoltak az angolok a franciák a magyar csapatokról, majd később az amerikaiak? "Jajj csak ne a hunok legyenek odaát..."kb ezt, ha nem hiszed nézz utána.

1920...A Magyar Királyság elveszti nagyhatalmi státuszát...

A második vh-ban ebből nem sokat szereztünk vissza de megpróbáltuk...csak egyszerűen az elsőt is a mi nyakunkba varták...

1946 vagy 48 nem tudom pontosan.

Megszületik a szovjet blokk...

Nem tudom a Hidegháború mondd valamit?Lehet mi nem voltunk nagyhatalmak, de egy olyan blokkba tartoztunk amely véleményem szerint ha atomot nem vetnek be, felprédálja az egész világot...ebből mi is jócskán ki tudtuk volna venni magunkat, mert a szovjetek tápoltak minket,hogy fejlesszük a sereget.(Nem végig)

2011. szept. 10. 13:12
 23/52 Pro Patria ***** válasza:

Értünk el hadi sikereket az osztrákok ellen. És?

Áruld el nekem, hol van ez Hunyadi vagy Anjou Lajos befolyásához képest?

Jelentős Európai hatalom politikailag nem voltunk 1526 óta.

Az más dolog, hogy mikor szakadt három felé az ország. A királyi sereg elpusztult.

1848. Egy év háború. Dicsőséges, igen. Kitartó, igen. De helyi konfliktus, és csupán bő egy évig tart. Jelentős politikai vagy hatalmi tényező voltunk? Nem.

Magyarország a politikai, katonai nagyhatalmi státuszát 1526-ban elveszítette.

2011. szept. 10. 13:31
 24/52 A kérdező kommentje:
Nah végre ... köszönöm utolsó végre egy normális gondolgodású ember ...
2011. szept. 10. 13:35
 25/52 A kérdező kommentje:

a48-as forradalomról meg csak annyit hogy 2 : "két nagy hatalom kellet a leverésünkhöz" :D

Ausztria hadereje meg haladta a 100e-t

Oroszország több mint 200e katonát vezényelt ide

(nem akarok hazudni már nem emlékszem ) de asszem ekkor Magyarországnak kb 40e katonája volt ... :)

és így mond aszt hogy gyengék voltunk ... hogy Magyarország nem tartozott a nagy hatalmak soraiba

a honfoglalás után mindenki (hangsúlyozom) egész európa félt a magyarok nyilaitól.! :)

2011. szept. 10. 13:38
 26/52 A kérdező kommentje:
a 13:12-esre gondoltam ^^
2011. szept. 10. 13:40
 27/52 ThorgilsX ***** válasza:
Igazad van, de az OMM ne mondd hogy nem volt nagyhatalom.
2011. szept. 10. 17:21
 28/52 ThorgilsX ***** válasza:
100%
Kedves kérdező, 48-49-ben ha csak 40ezer katonánk lett volna semeddig sem jutunk. Csak Isaszegnél harcolt ha jól tudom 21ezer magyar.
2011. szept. 10. 17:22
 29/52 anonim ***** válasza:
51%, igaz hogy az 1848-49-es szabadságharc nem tartott másfél évig, azonban azt elfelejted, hogy ennyi idő alatt kukára vertünk egy valóban jelentős nagyhatalmat (Ausztriát), aminek a császára szó szerint térden állva könyörgött II. Miklósnak, hogy "mentse meg a birodalmát". Tehát egy évig tartott csupán, mégis kis híján győztünk. Ha nincs az orosz intervenció, talán ma nem így állnánk.
2011. szept. 11. 11:33
 30/52 Pro Patria ***** válasza:
39%

Az OMM nagyhatalmi besorolása vitatott. Eléggé a határán táncolt (nem voltak gyarmatai, nem volt fejlett ipara, ezernyi belső gond alatt roskadozott), viszont én magam legalábbis Európai nagyhatalomnak tartom. Viszont a Monarchia nem volt egyenlő Magyarországgal, az csak annak egy részét képezte. Mi effektíve egy meghódított tartomány voltunk, ami egy bizonyos fokú kiváltságot kapott a Kiegyezéssel.

1848-49-ben komoly veszteségeket okoztunk Ausztriának, de nem győztük le (lehetett volna, de nem történt így), és azt se felejtsük el, hogy akkoriban Ausztriának három forradalmat kellett egyszerre(!) levernie (itáliai, lengyel, magyar).

Mi tartottunk ki a legtovább, a miénk volt a legjelentősebb, és ez később nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a poroszoktól elszenvedett vereségük után az osztrákok keresték a kegyeinket (a Kiegyezés), de ez nem jelenti azt, hogy 1848-49-ben európai nagyhatalom lettünk volna - akár politikailag, akár katonailag.

2011. szept. 11. 16:23
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!