Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A császárnak már nem teljesíte...

A császárnak már nem teljesített további rendelések?

Figyelt kérdés
1979-ben a népi-vallásos forradalom császárostul elsöpörte az akkori iráni rendszert. A forradalmi vihar által megdöntött, az amerikai vezetéssel puszipajtás viszonyban lévő uralkodó a régióban kiemelkedően erős titkosszolgálattal és hadsereggel rendelkezett, amelyekre vagyonokat költött-ám ezek sem tudták megmenteni. A legpénzesebb megrendelőként (ma kb. Szaúd-Arábia tölti be ezt a helyet) sorra rendelte a legmodernebb amerikai és brit fegyvereket, amelyeket Izraelhez hasonlóan meg is kapott-hála az említett bizalmi viszonyra. (Különben Izraellel is kiváló volt a kapcsolata-ez a két ország kb. együttműködésben fékezte a térségben az arab törekvéseket.) Negyedik generációs vadász-vadászbombázó repülőgépek terén Irán 79 példányt szerzett be az F-14-ből. (80 példányra szólt a rendelés, ám az utolsó gépet a császárság bukása miatt az USA már nem szállította le, már kifizetett vételárát csak nagyon sok év múlva rendezte). A 250? Fighting Falcon beszerzése az események miatt már kútba esett. Érdekelne, hogy pontosan milyen beszerzési tervei voltak még a császárnak (repülőgépek, helikopterek, és páncélosok, pszh-k, légvédelmi rendszerek terén) amelyek már nem teljesültek. Lehet, hogy az F-20 Tigershark program is másként alakul, ha elmaradnak a forradalmi események? A császári légierő repülte az F-5A/B-t, majd az F-5E/F-et is...

tegnap 17:05
 1/5 A kérdező kommentje:
Irán párhuzamosan megvette az amerikai M60-at, meg a brit Chieftain páncélost. Vajon már be volt tervezve a korai M1 Abrams is? Vagy a Challenger?
tegnap 20:51
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Az M1 nem valószínű, hogy be volt tervezve mivel az Army is csak a '80-as években kezdte el nagyobb számban rendszerbe állítani.
tegnap 21:25
 3/5 anonim ***** válasza:
72%

Nem számottevő mennyiségű megrendelt fegyverzettől esett el Irán.

Amiről ismeretem van, nem kapott meg (az általad is írt utolsó darab F-14-es mellett)

- 50 db Chinook teherszállító helikoptert

- néhány M109-es önjáró löveget

- 150 db F-16-ost (ez volt az egyetlen durva érvágás a beszerzések terén; ezeket később - ironikus módon - pont Izrael kapta aztán)

- 6 db La Combattante II-osztályú naszádot (12 db-ot rendeltek, a fele érkezett be)

...és a direkt nekik fejlesztendő Challenger 1-eseket. Ezek Jordániához kerültek. Ebből nem tudni (legalábbis nekem nincs róla ismeretem), hogy mennyit tervezett rendszeresíteni Irán, csupán hogy direkt miattuk futott a fejlesztési projekt.

Ezeken felül voltak tervek, tárgyalások például F-18-asokról is, meg egy rakás más holmiról, de ilyenből ugye mindig sok van, tudomásom szerint viszont konkrétan megrendelve és ténylegesen nem leszállítva a fentiek voltak.

tegnap 22:59
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
ma 04:49
 5/5 anonim ***** válasza:
58%

Örülök, hogy segíthettem!

Hogy teljes legyen a kép, belemegyek abba is, hogy mik voltak tervben - de nincs ismeretem arról, hogy ezekkel kapcsolatosan hol tartott a beszerzés, csak felmerült-e, esetleg tárgyaltak is róla, stb.

Elméletileg összesen 2000 db Chieftain harckocsit akartak beszerezni (ebből ugye 790 db-ot vettek meg ténylegesen), a megrendelt - és törölt - 150 db F-16-os flotta végleges darabszáma állítólag 300 db-osra volt tervezve, ahogyan a 80 F-14-esből is 150 db-ra volt szándék. 250 db F/A-18-as beszerzésének tervéről is olvasni, de nem tudom, mennyire volt ez megalapozott.

Olvasható továbbá még 7 db Boeing E-3 Sentry és 12 db Boeing 707 tanker gép megvásárlásának terve is.

A haditengerészet terén pedig szó volt 4 db amerikai Kidd-osztályú romboló (ezek Tajvanhoz kerültek), 6 db olasz Lupo-osztályú fregatt, 8 db holland Kortenaer-osztályú fregatt, 4 db német Bremen-osztályú fregatt, 6 db szintén német Type 209-es dízel tengeralattjáró, 3 db használt, amerikai Tang-osztályú tengeralattjáró, illetve 39 db Lockheed P-3 Orion megvételéről.

Ismét hozzáteszem: nem tudom, hogy ezekből végülis mit rendeltek volna meg, mit nem, mi lett volna végül ténylegesen is meg, mi nem.

Ami külön érdekesség, hogy az iszlamista hatalomátvétel előtt - ma már megmosolyogtató módon - Irán még Izraellel együtt működtetett közös projektet nukleáris töltet célbajuttatására alkalmas ballisztikus rakéta kifejlesztésére.

ma 06:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!