A császárnak már nem teljesített további rendelések?
Nem számottevő mennyiségű megrendelt fegyverzettől esett el Irán.
Amiről ismeretem van, nem kapott meg (az általad is írt utolsó darab F-14-es mellett)
- 50 db Chinook teherszállító helikoptert
- néhány M109-es önjáró löveget
- 150 db F-16-ost (ez volt az egyetlen durva érvágás a beszerzések terén; ezeket később - ironikus módon - pont Izrael kapta aztán)
- 6 db La Combattante II-osztályú naszádot (12 db-ot rendeltek, a fele érkezett be)
...és a direkt nekik fejlesztendő Challenger 1-eseket. Ezek Jordániához kerültek. Ebből nem tudni (legalábbis nekem nincs róla ismeretem), hogy mennyit tervezett rendszeresíteni Irán, csupán hogy direkt miattuk futott a fejlesztési projekt.
Ezeken felül voltak tervek, tárgyalások például F-18-asokról is, meg egy rakás más holmiról, de ilyenből ugye mindig sok van, tudomásom szerint viszont konkrétan megrendelve és ténylegesen nem leszállítva a fentiek voltak.
Örülök, hogy segíthettem!
Hogy teljes legyen a kép, belemegyek abba is, hogy mik voltak tervben - de nincs ismeretem arról, hogy ezekkel kapcsolatosan hol tartott a beszerzés, csak felmerült-e, esetleg tárgyaltak is róla, stb.
Elméletileg összesen 2000 db Chieftain harckocsit akartak beszerezni (ebből ugye 790 db-ot vettek meg ténylegesen), a megrendelt - és törölt - 150 db F-16-os flotta végleges darabszáma állítólag 300 db-osra volt tervezve, ahogyan a 80 F-14-esből is 150 db-ra volt szándék. 250 db F/A-18-as beszerzésének tervéről is olvasni, de nem tudom, mennyire volt ez megalapozott.
Olvasható továbbá még 7 db Boeing E-3 Sentry és 12 db Boeing 707 tanker gép megvásárlásának terve is.
A haditengerészet terén pedig szó volt 4 db amerikai Kidd-osztályú romboló (ezek Tajvanhoz kerültek), 6 db olasz Lupo-osztályú fregatt, 8 db holland Kortenaer-osztályú fregatt, 4 db német Bremen-osztályú fregatt, 6 db szintén német Type 209-es dízel tengeralattjáró, 3 db használt, amerikai Tang-osztályú tengeralattjáró, illetve 39 db Lockheed P-3 Orion megvételéről.
Ismét hozzáteszem: nem tudom, hogy ezekből végülis mit rendeltek volna meg, mit nem, mi lett volna végül ténylegesen is meg, mi nem.
Ami külön érdekesség, hogy az iszlamista hatalomátvétel előtt - ma már megmosolyogtató módon - Irán még Izraellel együtt működtetett közös projektet nukleáris töltet célbajuttatására alkalmas ballisztikus rakéta kifejlesztésére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!