Mit szolgál(t) a magyar különleges egység?
Sziasztok!
Relatív fogalmatlan vagyok a katonasággal kapcsolatban, így szeretnék előre is elnézést kérni a tudatlanságom miatt.
Rengetek katonás és háborús filmet néztem mostanában, amikben szerepelt az amerikai Delta-Force is.
Majd ennek kapcsán érdekelt, hogy ezeknek a magyar “megfelelője” milyen műveletekben vesz/vett részt.
Egy kis kutakodás után megtaláltam, hogy létezik/létezett a 34. Bercsényi László KMZ, amit ha jól értettem egy másik dandárral egyesítettek, így formálisan már nem is léteznek.
Nem is ez a lényeg, hanem puszta kíváncsiságból, hogy milyen ismert műveletekben vettek részt magyar különleges erők.
Tudom nagyrésze titkosított, így ezért nem találtam érdemleges választ. Főként az érdekelne, hogy feldobott a Facebook egy 1996-os Bercsényi László “évfolyamot” (több különböző század), azoknak is egy nyílt Facebook csoportját ahol nagyrészt veterán találkozókat szerveznek és régi képeket osztogatnak meg.
Érdekelne, hogy anno a ‘90-es években ők hol vehettek részt. Nem volt abban a csoportban semmilyen bejegyzés bevetésről. Azt meh nehezen hiszem el, hogy ilyen magasan képzett katonkák egy életen át csak gyakorlatoztak volna.
Számomra ismeretlen emberekre meg ilyen okból nem irogatnék rá messengeren.
Esetleg tudna valaki valamilyen infóval szolgálni?
Elképzelésem szerint manapság ez az egység (nyilván nem az öregek a csoportból, hanem a mai egység) lehet pl. Csádban is illetve más missziókban világ szerte. Amint mondtam, közönséges emberként az ember gondolom nem jut hozzá olyan könnyen ezekhez az információkoz, csupán puszta kíváncsiság, hogy meddig “jutnak” az ilyen magasan képzett katonák. Tudatommal a magyar különleges egység világ szinten is jól helytáll/jó presztízzsel rendelkezik, nem hiába dícsérgetik az amerikaiak, angolok stb. a youtube-on őket.
Amit a wikipédia ír róluk, annyi nyilvános.
"A zászlóalj 1991-ben vette fel a Bercsényi László nevét és 1991. március 15-én a honvédelmi miniszter csapatzászlót adományozott az alakulat részére. 1992-ben és 1999-ben az alakulat részt vett a déli határszakasz biztosításában. Az alakulat 1. felderítő százada Magyarország NATO tagságától kezdődően felajánlásra került, először 1999-2003 között az AMF(L) kötelékébe, majd ugyanez a század 2004. január 16-tól már az AMF(L) helyébe lépett NRF kötelékében teljesített féléves készenléti szolgálatot. 2004 augusztusától vesz részt az ISAF műveletekben, Afganisztánban."
Ennél konkrétabb információk nem hiszem hogy elérhetőek a bevetésükről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!