A sorkatonaságban pontosan hogy nézett ki az éjszakai riadó gyakorlat?
Többféle harckészültségi fokozat volt. (ABV) Ahol én szolgáltam, ott nem volt látványos teherautós kaland, - inkább csak az őrségnek, - de fegyvert fel kellett venni és a harckészültségi fokozatnak megfelelő egyéb felszereléseket is a laktanyában.
Más volt a helyzet azonban a hadműveleti területen!
Őrség megerősítés, háborús őrposztok aktiválása, EÁP-ok (Ellenőrző Áteresztő Pont) megerősítés. Első fok - és az ezt övező intézkedések.
A HDM (Hadműveleti) objektumokban a II. fok elrendelésével, - tehát az I. fok (harckészültségi állapot) lefújásával - ért véget a történet.
Harckészültség elrendelésekor normaidőkre kellett feladatokat végrehajtani. Például az ügyeletes vagy speciális feladatokra beosztott sofőröknek meghatározott időn belül az előírt felszerelésben oda kellett érniük a feladatkörükbe utalt járművekhez, be kellett indítani - és ha meg volt határozva, akkor a meghatározott helyre eljutni velük, feladatkörbe utalt állományt összeszedni a járművekkel és eljuttatni a meghatározott helyre. Volt egy speciális raj, a tűzoltóraj, akiknek úgyszintén meghatározott időn belül kellett jelentkezniük az HDM. ÜTI. (H.) (Hadműveleti Ügyeletes tisztnél (vagy helyettesénél) - tűzriadó elrendelésekor, - de ez a raj mind másod-, mind első fok alatt folyamatos készenlétben volt. Híradó alakulatoknál is összekovácsolt rajok voltak a híradó kocsikhoz rendelve, beosztva, - nekik a meghatározott időn belül nem csak diszlokálniuk kellett, hanem ki is kellett telepíteniük az állomásokat és fel is kellett venniük az ellenőrző összeköttetéseket, ha nem fújták le menet közben az akciót. Módosító tényező lehetett ebben, ha a harci helyzetet rezsim befolyásolta, - részleges vagy teljes rádiótilalom esetén értelemszerűen nem került sor az összeköttetés felvételre. Fix hírközpontokban hangolásra kellett jelsorozatokat kibocsájtani, - amennyiben nem volt rezsim. Nagyjából ennyi!
Volt ennek több fokozata. Nagy éjszakai riadó, amikor az egész laktanya felébredt, csak egyszer volt, ráadásul előtte szivárogtatták, hogy lesz, így már eleve gyakorlóban aludtunk.
Voltak "riadószolgálatok", amiket az arra a (pár) hónapra kijelölt emberek adtak, azokat gyakrabban gyakoroltatták, jellemzően előzetes információk nélkül. Én pl. egy EÁP-ban (="ellenőrző-átersztő pont") voltam benne kb. két hónapig. Riadó esetén Nagykanizsáról átmentünk Zalaegerszeg határába (nem tudom, minek: ott is volt laktanya, mehettek volna ők is), ott felállítottunk egy sátrat meg egy rádiót, és ha utasítást kapunk (nyilván nem kaptunk) megállítjuk és ellenőrizzük a főút forgalmát.Ez kétszer volt éjszaka is, de csak eggyszer mentünk el Zalaegerszegre - mire odaértünk, feljött a nap)
Én egy elsőlépcsős ezrednél voltam gépkocsivezető és nálunk élesben ment a riadó. általában hajnalban volt és senki nem tudta hogy lesz. A riadó alkalmával teljes menetfelszerelés fegyver tártáska málhazsák volt a divat:) a gépkocsik és az emberek felsorakoztak az induláshoz.
A gépkocsi vezetőknek egy szint időt kellett teljesíteni nekik kellett a leggyorsabban elhagyni a körletet mert bekellet indítani a gépkocsit és féklevegőt kellett termeltetni hogy ha kellett meg is tudjanak állni a gépkocsival:))) Leszerelés előtt rendszeresen voltak riadók nálunk, de volt egy eset mikor egy század ügyeletes öngyilkos lett és akkor is beriadóztattak bennünket spontán, szidtuk is szegény ügyeletest:). Hát kb ennyi volt.
Amiről még nem írtak: nálunk léteztek riadótársak, többnyire akik egy emeletes ágyon aludtak. Az egyik rohant a fegyversszobába és felvette a két fegyvert, a másik megtöltötte addig a kulacsokat vízzel, vagyis megosztották a feladatokat.
Kétszer volt gyakorlat éjjel, de nem fújták le azonnal, sorban, alakzatban kelett várakozni egy órát, hogy szokjuk a rohamsisakot és a menetfelszerelést, aztán volt egy élesben egy éjszakai menetgyakorlat előtt, már nem emlékszem a távra, tíz, vagy tizenöt Km lehetett, de volt húsz Km-es is, csak akkor én el voltam vezényelve egy sakkbajnokságra, így azt megúsztam.
Távírászként úgy éltem meg az első fokot HDM-ben, hogy befújták az első fokot, amellyel elkezdett ketyegni egy két perces időtartam. Ennyi időm volt arra, hogy bárhol, bármi mást csinálok - beleértve az illemhelyet is, - odaérjek a feladatkörömbe utalt vevőterem reszortomnak megfelelő vevőjéhez. Fejhallgató fel a fejre és vártunk, fokozottabban figyeltünk!
E közben a rádióügyeletes elrendelte az adóházaknak is az első fokot, - amelynek hatására az adókat fűtésre tették. Az arra kijelölt rádióforgalmi rendszereken fel kellett venni az ellenőrző összeköttetést, ill. hangoló jelsorozatokat kellett kisugározni. Ezt tették a géptávírászok is úgy, ahogyan mi a rövidhullámon. Bezárták a zsilipeket is, - ami azt jelentette, hogy hermetikusan bezárkóztunk a külvilág elöl a talaj felszíne alatti objektumba és a riasztás jellegéhez igazított szellőztetési szisztémára állt át szükség esetén az objektum. -Képes volt atomcsapás által szennyezett levegő kizárására és belső levegő keringtetésére is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!