Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A katonai ruházatoknál mit...

A katonai ruházatoknál mit jelent a gyakorló jelző?

Figyelt kérdés
Ez azt jelenti hogy ezt viselik a katonák békeidőben, gyakorolni úgymond? Akkor mi a neve a bevetési egyenruhának?
máj. 9. 06:18
 1/8 anonim ***** válasza:
93%
Anno a gyakorló azt jelentette, hogy azt hordtad a laktanyában meg szolgálatban. Kopott, használt volt, amiért nem kár, ha szakad vagy koszos lesz. Időnként volt "tisztacsere", leadtad mosásra és kaptál egy ugyanolyan méretű tisztát, tehát nem ugyanazt kaptad vissza amit leadtál. Volt egy "1-es értékű" ruhád ami ugyanolyan volt mint a gyakorló, csak vadonatúj, de az állt a szekrényben, nem hordhattad, nehogy baja essen... Így volt akkoriban amikor katona voltam, most nem tudom hogy van.
máj. 9. 07:00
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ja igen, "bevetési" ruha nem volt, egy esetleges bevetésnél a gyakorló lett volna rajtad.
máj. 9. 07:03
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk volt a kimenő, (utcai) ruha, volt a gyakorló, (laktanyán belüli) ruha, és vadi új gyakorló ruha, amit szolgálati ruhának neveztek, ebben adtál belső ügyeletet és ebben mentél ünnepségekre.
máj. 9. 07:16
 4/8 anonim ***** válasza:
73%

Nálunk ma is gyakorló öltözet az, amire pl. amerikaiak “battle dress uniform”, “combat uniform” kifejezést használják.

10/2022. (IV. 28.) HM rendelet

a Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatának kiadásáról

4. A gyakorló öltözet

“4.1. * A gyakorló öltözet a honvédelmi szervezetek tényleges állományának alapruházata békeidőben és békétől eltérő időszakban egyaránt. A gyakorló öltözetet viseli a hivatásos, a szerződéses, a honvéd tisztjelölt és a honvéd altiszt-jelölt állomány az MH feladatát képező műveletek, gyakorlatok, valamint kiképzési tevékenységek során, a próbaidős szerződéses állomány a próbaidő alatt, a tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona felkészítés, továbbá a hadkötelezettség bevezetése után a hadköteles katona, a többletkötelezettséget vállaló honvédelmi alkalmazott.

4.2. A gyakorló öltözetet viselheti műveleti területen a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv tagja, ha hivatalos kiküldetésben az MH érdekében végez tevékenységet.

4.3. A gyakorló ruházat általános, repülőszerelő, repülőműszaki és repülőhajózó öltözetekre tagolódik.”

máj. 9. 09:33
 5/8 A kérdező kommentje:
A tartalékosoknak milyen egyenruhája van?
máj. 9. 13:05
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A szabályzatban benne van:

[link]

A tartalékosok a brit hadsereg 2. generációs MTP gyakorló öltözet kapják, ez háromszor olcsóbb mint a magyar 15M.

"MTP ruházat mindenképpen modernek, és jó minőségűnek tekinthető. A 2015M-el összehasonlítva nem lángálló és nincs NIR anyaggal kezelve. Ennek köszönhetően olcsóbb, és nagy valószínűséggel több mosást fog kibírni.

[link]

máj. 9. 13:55
 7/8 anonim ***** válasza:
54%

Amikor sorkatona voltam, volt egy másodosztályú és egy elsőosztályú gyakorlóm. A köznapi élet a laktanyában másodosztályú gyakorlóban zajlott. Az elsőosztályú gyakorlót akkor lehetett hordani, ha "karszalagos" szolgálatot adott a katona, - ezek általában 24 órás, ügyleti jellegű szolgálatok voltak, mint őrszolgálat, belszolgálat, konyhaügyelet, kapu- vagy telephely ügyelet. Hadműveleti területen köznapi zubbony, pantalló, kimenő cipő volt az általános viselet. Tartósabb ideig zárt helyen eltöltött szolgálatokhoz volt rendszeresítve hadműveleti szandál is. -Viselnem kellett, - nem volt opcionális!

Most is kettő fajta gyakorló van, - a "műveletit" csak parancsnoki utasításra lehet használni, a "gyakorlót" pedig általánosan bármikor, amikor gyakorló öltözet van meghatározva viseletként.

Speciel, a "bocskai sapkával" soha nem tudtam megbarátkozni! Amíg nem ismertem meg a "Hupikék törpikék" címen futó rajzfilmet, addig is hülyén éreztem magam benne, de a rajzfilm megismerése óta ez csak kellemetlenebb lett számomra!

máj. 11. 13:26
 8/8 anonim ***** válasza:
#4: "békétől eltérő időszakban" :-D
máj. 11. 14:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!