A katonai ruházatoknál mit jelent a gyakorló jelző?
Nálunk ma is gyakorló öltözet az, amire pl. amerikaiak “battle dress uniform”, “combat uniform” kifejezést használják.
10/2022. (IV. 28.) HM rendelet
a Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatának kiadásáról
4. A gyakorló öltözet
“4.1. * A gyakorló öltözet a honvédelmi szervezetek tényleges állományának alapruházata békeidőben és békétől eltérő időszakban egyaránt. A gyakorló öltözetet viseli a hivatásos, a szerződéses, a honvéd tisztjelölt és a honvéd altiszt-jelölt állomány az MH feladatát képező műveletek, gyakorlatok, valamint kiképzési tevékenységek során, a próbaidős szerződéses állomány a próbaidő alatt, a tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona felkészítés, továbbá a hadkötelezettség bevezetése után a hadköteles katona, a többletkötelezettséget vállaló honvédelmi alkalmazott.
4.2. A gyakorló öltözetet viselheti műveleti területen a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv tagja, ha hivatalos kiküldetésben az MH érdekében végez tevékenységet.
4.3. A gyakorló ruházat általános, repülőszerelő, repülőműszaki és repülőhajózó öltözetekre tagolódik.”
A szabályzatban benne van:
A tartalékosok a brit hadsereg 2. generációs MTP gyakorló öltözet kapják, ez háromszor olcsóbb mint a magyar 15M.
"MTP ruházat mindenképpen modernek, és jó minőségűnek tekinthető. A 2015M-el összehasonlítva nem lángálló és nincs NIR anyaggal kezelve. Ennek köszönhetően olcsóbb, és nagy valószínűséggel több mosást fog kibírni.
Amikor sorkatona voltam, volt egy másodosztályú és egy elsőosztályú gyakorlóm. A köznapi élet a laktanyában másodosztályú gyakorlóban zajlott. Az elsőosztályú gyakorlót akkor lehetett hordani, ha "karszalagos" szolgálatot adott a katona, - ezek általában 24 órás, ügyleti jellegű szolgálatok voltak, mint őrszolgálat, belszolgálat, konyhaügyelet, kapu- vagy telephely ügyelet. Hadműveleti területen köznapi zubbony, pantalló, kimenő cipő volt az általános viselet. Tartósabb ideig zárt helyen eltöltött szolgálatokhoz volt rendszeresítve hadműveleti szandál is. -Viselnem kellett, - nem volt opcionális!
Most is kettő fajta gyakorló van, - a "műveletit" csak parancsnoki utasításra lehet használni, a "gyakorlót" pedig általánosan bármikor, amikor gyakorló öltözet van meghatározva viseletként.
Speciel, a "bocskai sapkával" soha nem tudtam megbarátkozni! Amíg nem ismertem meg a "Hupikék törpikék" címen futó rajzfilmet, addig is hülyén éreztem magam benne, de a rajzfilm megismerése óta ez csak kellemetlenebb lett számomra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!