Mi annak az oka hogy a kezdeti bénázások után az orosz hadsereg magára talált és sorra vívja győztes támadó és védekező hadjáratait?
A JDAM-ről azt írják, hogy 1997-es, és az orosz GLONASSZ bombák meg 2003-asak.
Ilyenkor melyikhez tartozóak ?
Akkor lettek hivatalosan elismerve.
De az amerikai hadsereg már 1970 ben elindította a projectet. Civil felhasználásban egyébként már a 89 ben elérhető volt kocsikba de iszonyat drága volt. Akkoriban 2900 dollárért lehetett venni, szóval jóformán csak a felső tízezer engedhette meg magának
Vietnámban ott a lézeres bomba debütált, nem a GPS-es.
Azonban akkoriban a lézeres bomba is hatalmas előrelépés volt a buta bombákhoz képest.
A szabadesésű, irányítás nélküli bombák 5 %-a csapódott a célkörön belül, a többi az 200 - 600 méterrel arrébb, a semmiben. Ahhoz, hogy elpusztítsanak egy hidat / gyárépületet, 900 bevetést kellett repülni, és 20 - 30 gép elvesztésével számoltak.
A lézeres / TV-s irányítású bombák pontossága meg 7 méteres célkörön belül volt.
Amúgy az az oka, hogy békeidőben is az Amerikai Légierő a 84 %-a a bevethető, harckész, tehát éjjel - nappal, nonstop megy ott az üzem. Addig az Orosz Légierőt, sőt repülőipart azt radikálisan visszavágták 1992 után.
Ennek a példája a Szu-30-as Flanker.
A Szu-30-as Flanker az az F-15E Strike Eagle megfelelője.
Csak az oroszok is úgy gondolták, hogy ha eddig nem történt NATO vs Szovjetunió háború, akkor ezentúl sem lesz NATO vs Oroszország háború, teljesen felesleges költeni a légierőre, és az esetleges csecsen / azeri / tádzsik lázongókat meg az öreg, és butácska Szu-25-ös Frogfoot / Gracs csatarepülőkkel fel lehet számolni.
A Szu-30-as Flanker-ből az orosz repülőipar az gyártott 5 szériát, mindegyik 10 példányból állt, addig az indiai repülőipar az meg 270 Szu-30-ast is legyártott, 80 %-osan, és még modernizálták is.
Pedig ha az oroszok óvatosak lettek volna, ők is legyártottak volna saját maguknak egy 220 példányt, ahhoz való PGM készlettel, a megelőző repcsiket (Szu-24-esek, és Szu-25-ösök) meg kiszórni, és mennyivel is jobbak lettek volna.
Szerintem a repülőknek már messze nincs akkora harcértéke. Sőt tovább megyek szerintem nincs jövője, túl drága + pilótát évekig kell képezni na meg fizikailag alkalmas ember sincs minden sarkon.
Gondolj bele egyetlen f35 árából akkora drónsereget lehet venni amivel egy magyarország méretű országot szét lehet bszni
10 éven belül szerintem a támadó repülők el fognak tünni nagyrészüket felváltják a drónok
Én ezt árnyaltabban látom.
A harci helikoptereket ténylegesen képesek kiváltani a drónok.
Még egymást is.
Az MQ-1 Predator / MQ-9 Reaper az méretre majdnem akkora, mint egy F-16-os Falcon. És olyan drága is. Ellenben nagyon korlátosan terhelhető.
A Bayraktárt bevetették Ukrajnában, de a kezdeti sikerek óta már nem hallunk róla.
A Lancet az 2022 októberében mutatkozott be, fél évvel a villámháborús kísérlet után és sok mással ellentétben mind a mai napig használják, sőt azt használják a háború szürke hétköznapjain a harckocsik, az egyéb páncélosok, a tüzérség, és még a légvédelem kiszedésére is.
Nagyon is bevált cucc a Lancet, de előfordul, hogy egy T-72-es ellen három Lancet is kell, és akkor egy bunker ellen mennyi kellene ? Ez ugyan harci rész függő, de azt cserélve mennyi páncélrepesztő töltetet tudnának tenni belé, hogy hatásos legyen ?
Tehát vannak célpontok, amik 500 / 1,000 / sőt 2,000 kilós bombákat igényelnek, az olyanokat az F-15E Strike Eagle, a Szu-30-as Flanker, és a Szu-34-es Fullback szórják bombakamionokként.
Én ezekre a kis cuccokra gondoltam elsősorban mert olcsó, lancet, geranium shaheed 20 ezer dollárba kerülnek( a shaheed talán olcsóbb nem tudom). Bunkerekre vannak cirkáló rakéták.
Az oroszok amit csinálnak a fabokkal egy ötletes megoldás arra hogy a régi nagyerejű bombák bevethetőek legyenek de ezt is az a kényszer szülte hogy a repülőgépet kockázatos beküldeni
A JDAM szett az Mk-82 / 84-esekhez az ugyanaz, mint a FAB megmókolása az oroszoknál.
Nem kényszer szülte, hanem okos és jópofa dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!