Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Kidobott pénz volt a Monarchia...

Kidobott pénz volt a Monarchia flottafejlesztési programja?

Figyelt kérdés

A M hadiflottájának első vh-s tevékenysége leginkább arról szólt, hogy inkább csak a könnyű és kisebb egységek tevékenykedtek hasznosan. Érdemes lett volna több naszádot, rombolót, és tengeralattjárót építeni a TEGETHOFF és más nagyméretű osztályok helyett?

Nem sok hasznát vettük a dreadnoughtoknak.

2024. febr. 26. 08:44
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

9: Honnan vetted ezt a fals sebességadatot?

10. Tévedsz.

2024. febr. 26. 21:35
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

"9: Honnan vetted ezt a fals sebességadatot?"

Si 200/450 x 5.36 típusú torpedóval volt felszerelve a mas-15 és a mas-21 is. Ennek a torpedótípusnak (igazad van elírtam nem 45, 44 csomó a sebessége. ha átváltod km/h ugyan úgy 81.488 km/h, ~82 őt írtam) ezek a típusok 4-5 másodpercen belül elérték a maximális sebességüket. 500 méteres indítással számolva amit minden korabeli forrás említ ez 28-32 másodperces torpedó útidőt jelent.

Ne haragudj de kikérem magamnak, soha nem adok meg fals adatot, amire nem emlékszem 2-3 forrást mindig kikeresek amik nem ugyan onnan merítenek.

Amúgy szívesen, ha már guglizni derogál de "falsnak" nevezed amit nem tudsz lustaság miatt megcáfolni.

[link]

[link]

2024. febr. 26. 22:30
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

"10. Tévedsz."

Ezt oszt jól kifejtetted, gratulálok. Szerintem meg te tévedsz. Nyertem?

2024. febr. 27. 11:18
 14/22 A kérdező kommentje:

10: "A Balkán tele volt sok kicsi országgal, amiknek jóval kisebb harcértékű flottája volt. Na, azok ellen megfelelő elrettentő erővel és harcértékkel bírt a Monarchia."

Ugyan, mondjál már példákat erre a sok kicsi országra, amelyek ellen elrettentésül egy ilyen méretű/összetételű haditengerészet kellett...

9: A beadott táblázatokon II. vh-s torpedótípusok szerepelnek. Biztos vagy a típusjelzésben? Nem akaródzik elhinnem, hogy az olaszok csak annyira fejlődtek, hogy ugyanazokat a tor.típusokat gyártották 1939-ben, mint 1918-ban.

2024. márc. 1. 23:31
 15/22 anonim ***** válasza:

14/14

Lényegtelen milyen listába szerepel, a torpedó típusa a lényeg.

7,62×39 lőszert 1944 óta gyártják mégis a mai napig használják mert nem volt értelme leváltani.

M 107-es 155mm gránátot 1930 ban fejlesztették ki, 2005 óta hadrendben álló (usa) M777 Tarack is tüzeli, M109 Paladin is használja.

Nehogy azt hidd mindent pár évente cserélnek, pláne ha jelentős készlet van belőle, és pláne ha a gyártósorok készen vannak.

2024. márc. 2. 00:04
 16/22 A kérdező kommentje:

De egy torpedó nem egy gránát. Egy torpedó egy gép. Gyaníthatóan szűkebb az élettartama, mint egy tüzérségi lőszernek. Tud itt bárki arról, hogy akár az angolok, a japánok, az amerikaiak, vagy bárki más, mondjuk még a harmincas években is gyártotta az első vh-s torpedótípusokat?

Számolgatva, lehet, hogy igazad van. Ha mondjuk egy olasz t. 1925-ben készült (mert a háború után tovább gyártották) és mondjuk 15 év az élettartam, akkor teljes joggal bekerülhetett a második vh-s táblázatba.

Csak egyszerűen nehezen hiszem el, hogy a torpedók ne fejlődtek volna sebességben a két vh. között eltelt 20 évben.

A 4 lyuk=4 találat tézis pedig valami félreértés lesz. Lehetetlen, hogy az eddigi szakirodalom, az eddigi kivizsgálások tévedtek volna ebben, és csak a búvárok révén kerül felszínre az igazság. Inkább az van, hogy amit ők találatnak néztek, azok közül 2 valami más célú nyílás. Az a hakó meg már elég hosszú ideje fekszik a víz alatt. Nem tett neki jót.

2024. márc. 2. 04:18
 17/22 A kérdező kommentje:

"Csak egyszerűen nehezen hiszem el, hogy a torpedók ne fejlődtek volna sebességben a két vh. között eltelt 20 évben."

Ugyanis a 45(44) csomó számomra nagyon második világháborús teljesítményadatnak hangzik. Próbáltam utánaérdeklődni az első vh-s MAS.knak, de azóta csak annyit tudtam meg, hogy "torpedóik sebessége elérte a 40 csomót". Bevallom, ez is több, mint amit gondoltam.

2024. márc. 2. 04:22
 18/22 A kérdező kommentje:
Vagy lehet, hogy mint a vadászgépeknél, léteznek alváltozatok. Pl. az F-16-os 1995 körül gyártott változata lényegesen többet tudott, mint az 1975-ös. Előfordulhat, hogy tényleg tovább gyártották az adott torpedótípust, csak a táblázat adatai már egy finomított, mondjuk 1939. évi változatra vonatkoznak. S a táblázatban ez nincs kiemelve.
2024. márc. 2. 04:26
 19/22 anonim ***** válasza:

"Ugyan, mondjál már példákat erre a sok kicsi országra, amelyek ellen elrettentésül egy ilyen méretű/összetételű haditengerészet kellett..."

Montenegró? Albánia? Bulgária? Görögország? Románia? Bónuszként Törökország? Szerinted semmi másból sem állt a világ mint a brit, francia és olasz flottából?

2024. márc. 2. 10:29
 20/22 A kérdező kommentje:
Ezen országok többsége teljesen komolytalan erőt képviselt a tengeren. Miattuk ugyan nem kellettek sorhajók meg cirkálók. Néhány ágyúnaszád is elég lett volna a fékentartásukra. Törökország és Bulgária pedig a szövetségesünk volt,
2024. márc. 2. 20:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!