Tudom, hogy sok nyilas átment a kommunistákhoz. De magas beosztású posztot is kaphattak nyilasok?
A nyilasok sem voltak egyformák. Voltak közöttük,aki csak az eszmével értettek egyet,de nem voltak szadisták. Akik szadisták volt (véresszájú nyilasoknak hívtuk őket,mint később Rákosi kommunistáit is)azok a front közeledtekor vagy nyugatra mebnekültek,vagy az ország olyan részébe,ahol nem ismerték őket. Ott pedig ártalan bárányként viselkedtek.
Amikor Rákosi megalakította a Kéj-ÁVó-t,akkor jelentkeztek,és eljuthattak magas pozicióba is. Ismertem néhány ilyen nyilast.
Még annyit: a Rákosi korszakban a határőrök zöld parolint viseltek,ők voltak a zöld ÁVÓ-sok,és csak a határt őrizték. A Kék-ÁVÓS-oknak voltak börtöneik,és ott kínozták meg az embereket.
A kettőt nemm lehet összehasonlítani.
Onnan jutott eszembe, hogy egy színészt láttam, aki egyszer nyilas parancsnokot, máskor ávh-s főtisztet játszott el, és elgondolkodtam...:)
Köszönöm szépen a válaszokat.
csak ő lehetett...
senki más nem vállalta a söpredék szerepét annyira önként, mint a nyilasok! Kártékony férgek voltak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!