Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Tudom, hogy sok nyilas átment...

Pro Patria kérdése:

Tudom, hogy sok nyilas átment a kommunistákhoz. De magas beosztású posztot is kaphattak nyilasok?

Figyelt kérdés
Például egy nyilas körzeti megbízott (ha volt ilyen titulus) lehetett mondjuk ávh-s főtiszt?
2010. okt. 23. 21:01
 1/5 anonim ***** válasza:
45%

A nyilasok sem voltak egyformák. Voltak közöttük,aki csak az eszmével értettek egyet,de nem voltak szadisták. Akik szadisták volt (véresszájú nyilasoknak hívtuk őket,mint később Rákosi kommunistáit is)azok a front közeledtekor vagy nyugatra mebnekültek,vagy az ország olyan részébe,ahol nem ismerték őket. Ott pedig ártalan bárányként viselkedtek.

Amikor Rákosi megalakította a Kéj-ÁVó-t,akkor jelentkeztek,és eljuthattak magas pozicióba is. Ismertem néhány ilyen nyilast.

Még annyit: a Rákosi korszakban a határőrök zöld parolint viseltek,ők voltak a zöld ÁVÓ-sok,és csak a határt őrizték. A Kék-ÁVÓS-oknak voltak börtöneik,és ott kínozták meg az embereket.

A kettőt nemm lehet összehasonlítani.

2010. okt. 23. 21:20
 2/5 A kérdező kommentje:
Tehát akkor az, aki korábban zsidók százainak deportálásában vehetett részt vezetői nyilas szerepben, akár később ugyanolyan vezetői szerepet tölthetett be kék ÁVÓ-sként?
2010. okt. 23. 21:26
 3/5 anonim ***** válasza:
Így van, és antiszemitákat kínozhatott meg.
2010. okt. 23. 22:15
 4/5 A kérdező kommentje:

Onnan jutott eszembe, hogy egy színészt láttam, aki egyszer nyilas parancsnokot, máskor ávh-s főtisztet játszott el, és elgondolkodtam...:)

Köszönöm szépen a válaszokat.

2010. okt. 24. 12:49
 5/5 anonim ***** válasza:
19%

csak ő lehetett...

senki más nem vállalta a söpredék szerepét annyira önként, mint a nyilasok! Kártékony férgek voltak!

2010. okt. 24. 14:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!