Ez normális? Elkezdtem magam beleásni a második világháború rejtelmeibe és Adolf Hitlert már nem a legnegatívabb szerepkőnek látom. Velem van a baj vagy rosszul tanulmányozom a történteket?
Veled van a baj.
Ahogy a kommunisták is, te is az elméletet nézed és nem a valóságot, a végeredményt. Szerintem olvass más szerzőtől könyvet amelyik nem Hitler imádója hanem realistán a valós történelmet mutatja be!
Nem tudom, de amerikát is a nácik irányitják most:
Hogyan segítette Bush nagyapja Hitler hatalomra jutását
Akkor nézzük:
Hatalmas zsidóüldözést rendezett. Most hagyjuk az erkölcsi vagy emberiességi vonatkozásokat, azt már sokszor kiveséztük. A legjobb tudósok emiatt távoztak Európából. A saját pozícióját gyengítette meg vele.
A háború kitörését is az ő nyakába szokás varrni. Ebből a szempontból szerintem a személye közömbös. A háború a fegyvergyártók érdeke volt, illetve az első világháború utáni békeszerződésbe volt kódolva. Véleményem szerint, ha más ült volna a "trónon" a háború akkor is kitör.
Az összes többi korabeli vezetőnek megvolt a a saját "sötét foltjuk".
Sztálin: Korábban papnövendék, bankrabló. Országon belül hatalmas népirtásokat rendezett, azzal, hogy a háború előtt a tisztikart kiirtotta és azzal, hogy nem tisztázta a főtisztek és a kommiszárok hatalmi viszonyait rengetek katona haláláért felelős.
Churchill: Rengeteg "ötlete volt" a háború alatt, amit vagy megvalósítottak, vagy nem. Szerette volna a legelőket megszórni lépfenével fertőzött tűvel (a legelőket kevésbé védték és az élelmiszer és alapanyag ellátást megnehezítette volna).
A szövetségesek egyben: Az éjszakai terrorbombázások is megértek volna egy tárgyalást Nürnbergben. Ott egyértelműen a lakosság volt a támadás célpontja.
A partraszálláskor ki volt adva (néhány esetben később is), hogy nem ejtünk foglyokat.
Sokszor egyik hadviselő fél sem "vigyázott a katonáira". Minden oldalon volt olyan, hogy értelmetlenül küldték őket a halálba. A szovjetek egy időben elfogadhatónak tartották a géppuska fészek elleni gyalogos rohamot... (Szerintem ez inkább városi legenda lehet, de jellemző)
Szerintem sok szempontból szoros a verseny Sztálin és Hitler között. Azért a kettőt írom, mert a "nyugati szövetségeseknél" valamennyire működtek a demokratikus kontrollok (mérsékelten), ezért a kelet ázsiai amerikaiakat nem kiirtották, hanem deportálták. A tábornokokról, azért már lehet olvasni olyat, hogy előbbre valónak tartották a sikert az emberéletnél.
A doktrina minden hadseregnél az, hogy a saját katona élete többet ér, mint az ellenséges területen élő civileké. A jugoszláviai háború során (nagyon sokkal a II. VH után) az amerikaiak nagyon büszkék voltak az új rakétájukra, amivel leromboltak egy hidat. A hídon éppen a menetrend szerinti gyorsvonat haladt át... A magyarázat az volt, hogy ha a hídon van terhelés, akkor biztosabban összeomlik...
Sajnos a katonák arra hivatkoznak arra, hogy a hazát, a civileket védik. Az "ellenséges" civilek élete pedig nem érdekes. Sokszor a sajátok sem: A II. VH-ban mondjuk Sztálingrád, Leningrád, Budapest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!