Az USA-ban egy valós helyzetben ennek lett volna realitás?
Most nézem újra sokadszorra az Egy becsületbeli ügy c. filmet. Ebben a Tom Cruise által játszott főszereplővel kapcsolatban többször felmerül, hogy ha az ügy kapcsán sokat "szórakozik" magas rangú tisztekkel, megvádolja őket valamivel, akkor majd az ő karrierjét később ellehetetlenítik a seregnél illetve ügyvédként.
Azt még értem, hogy informális módon tehetnek ellene. De konkrétan az is elhangzik a filmben, hogy hadbíróság elé állíthatják.
A kérdésem az, hogy ez megtörténhetne egy valós helyzetben az USA-ban? Tehát beidéztet egy tanút a hadbírósági tárgyalásra, hogy kiderüljön az igazság, és ezért később őt állíthatják hadbíróság elé?
Na, visszanéztem: az volt a mondás, hogy ha bizonyíték nélkül megvádol egy magasabb rangú tisztet, az etikai vétségnek minősül, ami bekerül az aktájába, és kb 0 megbízást fog kapni onnantól.
Magyarul: nem azért kerülne bíróság elé, mert beidéz egy tanút, hanem a megalapozatlan vádaskodás miatt. Mivel bizonyítéka nem volt, ha Jack Nicholson nem vallja be az esetet, akkor semmi más nem lett volna a kezében.
Hogy ez mennyire valós, azt nem tudom, de hihetőnek hihető.
Igen.
Minden fejlettebb jogrendszerű államban a hamis vád bűncselekmény.
Annak határára ha elmegy magasabb rangú tanúval szemben fegyveres erők állományába tartozó védőügyvéd az etikai vétség, mert neki a fegyveres erők etikai kódexe szerint tisztelettel kell viselkednie egy magasabb rangúval szemben.
Aztán ha súlyos etikai vétsége van egy tisztnek akkor felmentik, vagy csak ellehetlenedik a karrierje, után ha felmentését kéri akkor sem "honorable discharge" (becsületesen szolgált) módon tud leszerelni. Ja pedig nem így távozott USA-ban valaki fegyveres erőtől az már nem jó ajánlólevél bizalmibb állásba...
Itt a tengerészeti védőkre vonatkozó etikai szabályzat:
Szépen benne van, hogy egyszerre várnak a védőktől tengerészet iránti lojalitást, és az ügyfél professzionális képviseletét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!