Kína miért nem embereli meg magát és foglalja vissza az apró szakadár tartományát, Tajvant?
A probléma az, hogy bármilyen elemezgetés a kukába kerül azon nyomban, amikor Kína bejelenti, hogy megváltoztatja a nukleáris doktrináját(azt már bejelentették, hogy felülvizsgálják), készenlétbe helyezi az erőit, és kikommunikálja, hogy ha bármilyen haderő belavatkozik a belügyeibe, akkor nukleáris fegyverekkel is megtorolja.
És mivel papíron Taiwan Kína része, amit még az USA is elismer, ez kínai belügy.
Putyin hasonlóan csinálta ezt meg Ukrajna esetében a támadás előtt, és ha mást nem is, de annyit mindenképp elért vele, hogy semelyik NATO országnak eszében sincs saját haderővel beavatkozni, még a fegyverszállításokkal is nagyon óvatoskodnak.
Ha Kína ugyanennyit elér, hogy harmadik fél közvetlen beavatkozását elrettenti, akkor gyakorlatilag Taiwan az övé. Még csak partra sem kell szállnia, elég, ha blokád alá vonja a szigetet, és a taiwani haderő esetleges áttörési kísérleteit meghiúsítja.
Taiwan egy harmad magyarországnyi sziget 23 millió lakossal, egyáltalán nem önellátó pl. élelmiszer tekintetében, tehát nagyon gyorsan végük lenne.
#11, az az aranyos, hogy a tiéd pontosan ugyanolyan elemzés, ami ugyanúgy a kukában landol a többi mellett. :)
Mármint ettől lehez igazad, de ugyanúgy nekem is.
De én nem is elemzek, csak találgatok :)
Illetve nem is a te állításodat vontam kétségbe, hanem azokat az elemzéseket, amikre hivatkoztál.
Én is olvastam már rengeteg ilyet, hogy hogyan zajlana le egy USA-Kína háború ott a térségben.
De ezek a mostani elemzések azzal számolnak, hogy Kína nagyon megfontolt, meg nagyon óvatos, meg nagyon elítéli a nukleáris fegyverrel fenyegetést, mert az eddigi viselkedése ezt sugallja.
De ebben bármikor beállhat egy nagy fordulat.
És nem is állítom, hogy Kína ezt fogja tenni, mint amit leírtam, csak hogy akár ezt is teheti, mert az ukrajnai háborúból logikusan vonhatja le ezt a következtetést.
Azért Tajvan relatív régóta készül erre. Nyilván Kína képes lenne elfoglalni de nem mindegy hogyan. Tajvannak van védelmi szerződése Amerikával, Dél-Korával és Japánnal is. Okosan kell lavírozni.
"Kína bejelenti, hogy megváltoztatja a nukleáris doktrináját(azt már bejelentették, hogy felülvizsgálják), készenlétbe helyezi az erőit, és kikommunikálja, hogy ha bármilyen haderő belavatkozik a belügyeibe, akkor nukleáris fegyverekkel is megtorolja.
És mivel papíron Taiwan Kína része, amit még az USA is elismer, ez kínai belügy."
Ez kuka terv. Nem érnek vele el semmit.
"Ez kuka terv. Nem érnek vele el semmit."
Miért? Putyin elérte, hogy ne avatkozzon bele a nyugat közvetlenül a háborúba.
"De én nem is elemzek, csak találgatok :)"
ok, akkor egy hajóban vagyunk :)
"azzal számolnak, hogy Kína nagyon megfontolt, meg nagyon óvatos, meg nagyon elítéli a nukleáris fegyverrel fenyegetést"
Én nem egészen ilyenekre gondoltam, hanem olyasmire, hogy milyen léptékű haderő kell egy ilyen sziget megszállásához, milyen hadereje van Tajvannak, és az jött ki, hogy Kínának megvan a képessége az invázióhoz, de nem könnyű feladat. Ezt vetettem össze azzal, hogy elvileg az orosz-ukrán összevetés sokkal inkább papírformának tűnt.
Persze a blokád elvét értem, ezzel nem tudok kötekedni, bár elfogadni sem, szóval ezt most elengedem :).
"Persze a blokád elvét értem, ezzel nem tudok kötekedni, bár elfogadni sem, szóval ezt most elengedem :)."
Hát, ez már a második hadgyakorlatuk, ahol a blokádot gyakorolják be.
Na meg régi klasszikus stratégia, hogy egy erődítményt sokkal kisebb veszteség kiéheztetni, mint rengeteg lőszert, hadianyagot, embert pazarolni az ostromra. Ha nem sietsz, és van időd, akkor minek áldoznál fel értelmetlenül erőket.
Ha én Kína lennék, meg sem próbálnék erővel partra szállni, hanem blokád, és ezzel kényszeríteném ki a taiwan-i vezetéstől, hogy írják alá, hogy mostantól egy hong-kongi típusú modell alapján működnek itt a dolgok.
Ha az USA nem segít be, akkor teljesen reménytelen lesz a taiwan-iak helyzete, és bele fognak menni a feltételekbe.
Szóval ez az egész lemehet akár nagyon simán is és minimális emberáldozattal mindkét oldalon.
"ha szankciókat hoznanak kína ellen,akkor Kína seperc alatt állami tulajdonba veszi ezeket a gyáakat és folyna tovább a termelés maguknak."
Kína nyersanyagszegény, a szükséges nyersanyagaik kétharmadát-három negyedét a tengereken keresztül szállítják be. Az USA a világtengerek abszolút ura, elképzelheted, hogy hány hét vagy nap alatt állnának le a komplett kínai gyártósorok...
"Az USA a világtengerek abszolút ura, elképzelheted, hogy hány hét vagy nap alatt állnának le a komplett kínai gyártósorok"
Kínának azért van jó egy évre való olajtartaléka pl., szóval annyira nem menne ez gyorsan.
Plusz, az USA milyen alapon tartóztatná fel mondjuk a szaud-arábiából meg Brazíliából Kínába tartó hajókat pl?
Szaud-Arábia vagy Brazília nem-e azt válaszolná arra, hogy oké, akkor a lóf-szt fogok én az USA-ba szállítani, ha ti nem hagytok Kínába szállítani?
Kína ma a legnagyobb vásárlóerejű ország, az USA nem tudja gazdaságilag megfojtani.
Egyébként vice versa, ha Kína nem szállít az USA-ba, akkor elképzelheted, hány hét vagy nap alatt fogynának ki az amerikai plázákból a cipők, ruhák, bútorok, játékok, mindenféle műanyag biszbaszok, ócsó barkácsgépek, stbstb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!