Kínát gyakorlatilag teljesen meg tudná szállni az USA ha nagyon akarná?
"Kína szerinted hosszabb távon el fogja foglalni Tajvant?"
Nem tudom, a szándék megvan, szerintem még az elhatározás is. A kérdés az, hogy az alkalom eljön, vagy sem.
Egyébként több olyan elemzői véleményt hallottam, hogy ha Kína ezt meglépi, akkor az a következő 5-10 éven belül kell, hogy megtörténjen, mert utána nem lesz meg a lehetősége rá - több okból kifolyólag.
"Gondolom a több ok a még erőteljesebb amerikai jelenlét Tajvanon"
Ez az egyik oka, igen. A másik oka pedig, hogy az extrém Kínai növekedés és olcsó iparosodás korszaka lassan lecsengőben van, és szép lassan komoly feladatok várnak a kínai vezetésre, amiken sok múlik.
Ha a marxista, autoriter vonalat szilárdítják - úgy tűnik, ez lesz -, akkor Kína gazdasági teljesítménye fog gyengülni, és emiatt lesz nehézkes az invázió. Ha a szabad kapitalista vonalra mennek, akkor pedig a hatalom gyengül, ami ezt kivitelezi. És igen: ehhez az USA pedig erősíti a jelenlétét.
"Ami viszont szerintem reális célkitűzés, hogy ha utólag valaki mérleget von, akkor az jöjjön ki belőle, hogy ez nem volt jó biznisz. Én úgy gondolom, hogy ezt a célját beváltotta a szankciós politika. Oroszországnak nagyon sokba kerül ez a háború, és nem abban az értelemben, hogy húdenagy összeomlás vár rá. Nem vár. A hatalmi és gazdasági pozíciója viszont nagyot gyengül."
Az "én úgy gondolom" nem igazán meggyőző érv.
A gazdasági pozíciója ugyanis eleve enyhén szólva nem volt túl erős Oroszországnak, kb. Olaszországgal van egy kategóriában, és nem gyengült meg ehhez képest.
A nyersanyagkészletei továbbra is egyik legnagyobbak a világon.
GDP-ben számolgatni bármit eleve nem sokat mond Oroszország esetében, mert azt mindenki dollárban számolgatja, ők viszont már nem dollár alapon kereskednek pl. Kínával, aki az egyik legnagyobb energia-felvásárlóvá vált, és másokkal sem.
"Pl az, hogy Oroszország nem vehet haditechnikát, már 2014 óta áll, és ezért van, hogy Oroszországnak nincs modern hadereje, hiszen technika híján nem tudják gyártani. Ha valami, hát ez nagyon durván működik, hiszen ha 5. generációs bombázókkal, armata tankokkal nyomulna az orosz hadsereg, akkor Ukrajna már nem létezne."
Azért ne túlozzuk el, az EU és az USA embargózza csak Oroszországot, de Kína pl. nem.
Egyébként pl. Armatából van nekik ~ egy tucat, ha nem lettek volna szankciók, lehet hogy lenne nekik 100.
De egy ekkora háborúban totál jelentéktelen tétel 100 tank, nem oszt, nem szoroz, eddig elvesztettek ~1500-2000 tankot.
A Szu-57 ugyanez, legyártottak és szolgálatba állítottak már 21 darabot.
Most lehet, hogy szankciók nélkül lenne nekik 40 vagy 50, de ez megint csak nem oszt, nem szoroz.
Azt a 21-et sem vetették be eddig. Mert gyakorlatilag nem adnának hozzá semmit a hadművelethez.
A Fekete-tengerről, Belaruszból és Oroszországból le tudják fedni egész Ukrajnát régebbi repülőgépekről és hajókról indított rakétákkal és manőverező robotrepülőkkel is anélkül, hogy egyáltalán berepülnének az ukrán légtérbe.
Egy szó, mint száz, nem azért nem nyomják le Ukrajnát, mert nincs pluszbna 100 darab Armatájuk meg 50 darab Szu-57esük.
Azért nem nyomják le, mert egy teljesen nevetséges haderővel indultak neki egy 40 milliós országnak, valami oknál fokva annyira idióták voltak, hogy azt hitték, hogy elég kétszázezer katona meg ~1-2 ezer tank egy több fronton indított támadáshoz.
Valaki nagyon benézett ott valamit, mert azt hihették, hogy az ukránok már a támadás puszta tényétől összefossák magukat és összeomlanak.
Az USA ~félmillió emberrel ment neki a területileg csak kétharmanyi, lakosságban kb. ugyanakkora Iraknak.
És teljesen más megközelítéssel.
Ha eleve egy USA doktrínával álltak volna neki a ruszkik is a háborúnak, tehát egy shock and awe módszerrel az első 1-2 hétben szétrakétázzák a teljes ukrán energetikai és katonai infrastrukturát, trafóállomásokat, erőműveket, adótornyokat, utakat, hidakat, csapatösszevonási és irányítási pontokat, és csak utána indítják el a szárazföldi haderőt, akkor Ukrajnának annyi lett volna max. pár hónap alatt.
Szóval egy iszonyatos taktikai, stratégiai balf-szkodás az oka, hogy így felsültek Ukrajnában, nem a modern haditechnika hiánya.
"Az energetikai szankciók valahol nekünk még jobban fájnak rövid távon, mint az oroszoknak, ez igaz. Ezekkel viszont azért értek mégis egyet, mert ha ezekre nem vet ki szankciókat az EU, akkor jönne a képmutatás vádja, mondván csak addig szankcionálgatunk, míg nekünk nem fáj, de közben meg a mi pénzünkből verik Ukrajnát."
Csakhogy a ennek a geopolitikai következményei jóval túlmutatnak azon, hogy megveregetjük a saját vállunkat, hogy minket aztán nem lehet képmutatással vádolni.
Az egyik legkomolyabb geopolitikai következménye ennek még csak nem is európában lesz, hanem Kínában.
Kínának ugyanis nincsenek érdemi olajtartalékai, az ismert készleteik még egy évig sem lennének képesek fedezni a saját fogyasztásukat.
Tehát importálnak, qva sokat.
A közel-keletről.
A közel-keletről pedig tankereken, a tengeren megy az olaj Kínába.
És ezzel Kínának van egy óriási nagy problémája - a tengereket gyakorlatilag az USA uralja, így ha esetleg elkezdenének Taiwannal b-szakodni, akkor az USA simán elzárhatná őket az olajtól.
És innentől lesz érdekes a történet, ugyanis Európa elvágta magát Oroszországtól, Kína azonnal ráugrott a lehetőségre, és brutál sok pénzt elkezdett beruházni az Oroszországból Kínába menő vezetékes energiahordozó-szállításba.
Egy ilyen project 4-5 év alatt beérik, és ha ez megtörténik, akkor Kína megoldotta az egyik legnagyobb s-ggfájását, a tengeri olajtól való függését - egy orosz vezetéktől nem tudja elvágni őket az USA, hiszen nyilvánvalóan nem bombázhatják az orosz vagy kínai területen menő vezetékeket.
Így tehát az USA kezében lévő elrettentés-pakliból az egyik legerősebb lap értéktelenné válik.
Megéri vajon csak azért gyakorlatilag elősegíteni Taiwan invázióját és ezzel egy világháború kirobbanását, hogy beírhassunk magunknak egy piros pontot, hogy nem vagyunk képmutatók?
"Szintén érdekes kérdés az a narratíva, amikor előadjuk, hogy Oroszország meg sem érzi, csak bukik picit a GDP-jéből, bezzeg Európa meg összedől"
Hát ezt megfeljebb a ruszki-rajongó kúrmány és a médiája állítja, hogy Európa összedől, én pont ugyanolyan röhejes kamunak tartottam ezt is, mint azt, hogy az oroszokat meg fogják hatni a szankciók.
"Én személy szerint kifejezetten örülök annak, hogy ez adott egy nagy rúgást a technikai haladásnak energetikai függetlenség vonalon. Rövid távon szopás lesz, de bízom benne, hogy utána majd úgy tekintünk erre, hogy pont ez a pofon kellett Európának. Csak addig ne bomlasszák szét a közösséget a populista f.szok a propagandájukkal."
Van egy rossz hírem, de Európa, mármint az EU soha az életben nem lesz energetikailag független, ugyanis nincs saját olajkitermelése, mert ugye itt nincs olaj(persze, egy kevés nyilván van, de jelentéktelen), és elég gáz sincs.
Mindig is függeni fogunk a külső olaj és gázforrástól, csak legfeljebb nem az oroszoktól, hanem a közel-kelettől, meg afrikai országoktól.
#24, értem, amit mondasz, nem is csapnék nagy vitát. Pár dolgot azért megemlítenék: én nem mondtam olyat, hogy a szankciók tökéletesek, és minden happy. Olyat sem mondtam, hogy csak az lenne a fontos, hogy ne b.szogassák az EU-t képmutatással. Szerintem egy ilyen helyzetben csak rossz döntések vannak, és nagyon nehéz a legkisebb rosszat kiválasztani. Én nem tudom eldönteni, hogy a szankciók jók vagy rosszak, ezt majd csak utólag lehet megmondani. A logikát értem mögöttük, tudok velük azonosulni. Kockázatosak, ahogy nem szankcionálni is kockázatos.
Van még három pont, amit kiemelnék.
Az egyik az, hogy a szankciókkal megoldódott Kína olajproblémája. Abszolút logikusan hangzik az érvelésed, csak az a kérdés merült fel bennem, hogy ha ennyire szívás volt Kínának tankeren venni a közel-keleti olajat, akkor eddig mi akadályozta abban, hogy orosz olajat vegyen? Illetve mitől lett most könnyebb? Néhány éven belül vezeték kapacitása nem lesz nagyobb, ugyanúgy csak tankeren tudja addig megvenni az orosz olajat is. Az meg tengeren megy, leginkább európai halyókkal.
A másik pedig, hogy csak a "a ruszki-rajongó kúrmány és a médiája állítja, hogy Európa összedől". Az lehet, de én pont egy ilyen hozzászólásra válaszoltam, miszerint a szankciók úgy szarok, ahogy vannak, csak Európa gazdasága megy romba tőle.
A harmadik, hogy az energiafüggetlenséget én sem mint fekete-fehér dolgot képzeltem el, mintha Európa maga termelné a 100% energiáját, hanem úgy, mint aki csökkenti a függőségét egy-egy adott beszállítótól.
Én is értem, amit mondasz, de nekem az a benyomásom ezekkel a szankciókkal kapcsolatban, hogy pótcselekvés - valamit kell csinálni, dehát komoly fegyverszállítmányokat Ukrajnának fosunk adni, még pár sz-ros F16-ost sem, saját haderővel beleállni a konfliktusba pláne fosunk, hát akkor mi legyen, csak nem nézhetjük tétlenül, oké, akkor szankciózzunk.
Az a helyzet, hogy a szankciók nagy része csak politikai termék a hazai közönségnek.
Az a helyzet, hogy a nyugat túlságosan fosott a háborútól ahhoz, hogy valódi elrettentő erőt mutasson fel a Krím megszállása után - ha akkor, a Krím megszállása után az USA köt egy kétoldalú kölcsönös védelmi megállapodást Ukrajnával, beleértve, hogy akár nukleáris fegyverekkel is hajlandó megvédeni Ukrajna maradék területét, ma nem lenne háború.
Oké, a Krím elveszett volna Ukrajna számára, de hogy onnan egy métert nem mertek volna továbbmenni az oroszok egy ilyen nyilvánvaló erődemonstráció után, az biztos.
"akkor eddig mi akadályozta abban, hogy orosz olajat vegyen? Illetve mitől lett most könnyebb?"
Eddig is vett orosz olajat - csak a volumen nem mindegy.
Eddig igazából Oroszországnak nem volt annyira érdeke, hogy a kapacitást Kína irányába növelje, mert Európába el tudta elég jó áron az olaját, és ugyanazon az áron Kínának se volt érdeke beruházni komolyabban egy ilyen csővezetékes projectbe.
De ez változott most meg.
Mivel Európába nem tud Oroszország értékesíteni, Kína diktálhatja valamennyire a feltételeket, az oroszok kénytelenek belemenni, ha el akarják adni az olajukat, tehát így Kína már olcsóbban jut olajhoz, mint a közel-keletről.
És ha rendesen feltornásszák a kapacitást, azzal végül mindketten jól járnak majd, persze Kína jobban.
"Néhány éven belül vezeték kapacitása nem lesz nagyobb, ugyanúgy csak tankeren tudja addig megvenni az orosz olajat is"
A Barátság kőolajvezeték építését 1960-ban kezdték el, 1962-ben Csehszlovákiában már folyt a vezetéken az olaj, 1964-re már a működött a szállítás Lengyelországba, Magyarországra, a kelet-németekhez.
Szóval de, néhány éven belül fel lehet húzni több ezer km-nyi vezetéket, csak ráfordítás kérdése, nem mellesleg az építési technológia sokat fejlődött már azóta.
A kínaiak meg különösen jók ebben az építsünk-g3cigyorsan műfajban - 19 nap alatt felhúznak egy 57 emeletes felhőkarcolót, 10 nap alatt több ezer négyzetméteres gyárakat.
Ha megnézed egy térképen, az Almetyevsk(innen indult anno a Barátság)-Szlovákia távolság légvonalban kb. 2100 km, plusz ugye a különböző ágak lengyelországba, összesen vagy 3000 km-nyi vezetéket felépítettek és üzembe helyeztek 1960ban, szovjet technológiával, mindössze 4 év alatt.
És hangsúlyozom, már nem 1960-at írunk, hanem 2023-at.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!