Magyarországnak jó döntés volt a Leopard tank ?
Ugye veszünk Leopard tankokat. 2A4 és 2A7 típust.
Nekünk valóban ez volt a legjobb választás ? Vagy ez csak a politikai döntés volt , hogy a németeknek kedvezünk ?
Alternatíva lett volna a Leclerc, Challenger 2, M1 Abrams, K2 Black Panther, C1 Ariete
Van olyan oldal, ahol első helyre sorolják. Ettől függetlenül a maga nemében csúcs technológiát képvisel.
A politika minden mögött ott lapul sötét árnyként, éppen ezért a "legnagyobb libarálisoktól" olyan szinten lebutított romokra számíthattunk volna, amit tolni kell, - mert még önerőből odébb menni sem lett volna képes.
Ráadásul az amerikaiak híresek arról, hogy elképesztően körülményes a logisztikájuk, - az Abrams-ek kiszolgálása egy vállalhatatlan haláltánc, inged-gatyád erre és a szervizelésükre, karbantartásukra költheted úgy, hogy egyetlen "töltelék" sem hagyta el a tankok lövegcsövét.
A franciáknak is a szívükbe lopta a magyar politikai elit magát azzal, hogy nem úgy táncoltak, ahogyan azt elvárták volna. Értelemszerűen tőlük is lebutított romokat kaphattunk volna.
Aki komolyan elhiszi, hogy alapból vesznek olyan sok időt igénybe az ukrajnai fegyverszállítások, mint amennyit - és nem azért, mert a technika lebutítása vesz sok időt igénybe, - az naiv.
A Challenger 2-es az NATO-nem standard, mindent megtettek hogy elmenjenek egy nagyon rossz irányba.
Az Ariete az egy felpimpelt, de akkor is elavult, pénztemető Leopárd 1-es.
Az Abrams az nagyon jó, csak a CATSAA jegyében az amerikaiak pofátlanul beleszólnak az üzemeltetésébe.
Én a Leclerc és a K2-es Black Panther között rendeztem volna tendert.
Túl gyorsan ütöttem entert:
A Leopárd 2-es nem szereti az olyan kőkorszaki páncéltörő rakétákat, mint a Fagot / Konkursz, repül 10 - 15 métert a tornya, a teknő hegesztései felnyílnak.
A T-90A az meg a TOW-2A páncéltörő rakétát elviseli, úgy, hogy a TOW-2A az érzéketlen a Kontakt-5-ös ERA kazettára, a harckocsi alappáncélzatának kell megállítania.
Politikai döntés volt, mert Maróth sem tudja megkülönböztetni a harckocsit meg a lövészpáncélost, mégis ő is szeret beöltözni katonaruhába.
De a honvédgyűlésen is találomra repkedtek, össze-vissza az ötletelések, hogy Merkava, Leopárd, meg Black Panther, ez is mutatja, hogy az itthoni berkekben mennyire értenek a harckocsizáshoz, a magyar harckocsizó nyilván nincs azon a szinten, mint egy francia vagy dél-koreai.
Úgy tudom 2009 óta egyetlen Merkavát sem lőttek ki.
Igaz Abramsot se de abban is Izraeli aktiv védelem van amit az export tankokba nem tesznek bele.
Hát ugye a német tankok meg elég szépen égtek a török hadseregben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!