Orosz vs Ukrán háború most hogyan áll a meglátásod szerint?
Sehogy se áll, amíg ilyen enyhe az idő nagyon nem lehet haladni. Simán lehet, hogy nagyon nem is cél ez jelenleg, hanem csak a minél nagyobb veszteségre mennek, mert előbb utóbb el fognak fogyni a katonák.
Kb. egy éve is azt mondtam, hogy Donbas és a Dnyeper alatti vidék az amivel az oroszok majd ki tudnak/akarnak szállni.
Most is szerintem nekik ez a céljuk, illetve Ukrajna minél inkább meggyengítése, hogy ha már az övék nem lehet akkor ne legyen senkié se.
Ha folytatják a támogatást csak a háborút nyújtják el. Meg az áldozatok számát növelik és egyre több város lesz romhalmaz ukrajnában.
Putyin nem fog vesztes háborút vívni, ha minden kötél szakadna, és minden mindegy lenne, akkor jönne csak a ronda világ....
ma 10:10
Hogy néz ki egy ilyen orosz vesztés? Az ukránok lőtték szét a hidat Herszonnál, ha ők még úgy számolnak, hogy vissza tudnak kerülni a Dnyeper másik oldalára akkor azt hogy képzelik?
Ha az oroszok vesztésre állnak akkor mégis mi akadályozná meg őket, hogy atomot küldjenek az ukránokra és legyalulják az egész országot a föld a színéről?
Illetve az ukránok hogy állnak katonákkal? Mert az oroszok már 300 ezret veszítettek szerintük, közben meg nekem a villanyszerelőm ukrán pasi. Vajon nem valós feltételezés az, hogy Ukrajnából lényegesen több katonakorú férfi lépett meg, lényegesen kisebb népességű ország és valószínűleg a veszteségeik se kisebbek, mint az oroszoké? Ha ez így van akkor miért gondolod, hogy az oroszok fognak hamarabb kifogyni a katonákból?
Hát ha a háború kitörésekor azt mondta volna nekem valaki, hogy majdnem egy évvel később a háború úgy áll, mint most, akkor kiröhögtem volna. Majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy az oroszok legrosszabb forgatókönyve is nagyon-nagyon messze van attól, mint ahogy most állnak számukra a dolgok. Ha ezt tudják, akkor biztos nem próbálkoztak volna meg az invázióval.
Továbbá még pár észrevétel:
- Az oroszok vélhetően a mi életünkben utoljára próbálták meg elsütni a "gáz fegyvert" Európa ellen. Ezentúl nem lesz rá alkalmuk, gőzerővel folyik az orosz gáz és olajimport kiváltása, nyugaton meg már be is fejeződött lényegében. Ha normalizálódik is a helyzet a jövőben, sosem mert már egyik politikus sem így rágyógyulni az orosz szénhidrogénre.
- Az oroszok pária nép lettek és lesznek is még nagyon sokáig, akkor is, ha holnap lezárják a háborút.
- Az orosz gazdaság 5-6%-ot zsugorodott idáig és még a következő 2 évre is hasonló csökkenést prognosztizálnak. Elsőre talán ez az 5-6% nem tűnik soknak, de valójában óriási gond. Csak matekozzunk: "A" gazdaság teljesítménye 100 és a válság miatt csak 2-2-2 százalékot fog nőni a következő években. A "B" gazdaság teljesítménye is 100, de 5-5-5 százalékot fog zsugorodni. 3 év múlva az "A" gazdaság teljesítménye 106, a "B"-é pedig 85.
- Az oroszokról most már a nagyközönség számára is kiderült, hogy nem világhatalom. Innentől Kína láncos kutyája lesz hosszú távon.
Az ukránok oldaláról:
- Az országban hatalmas mértéket öltött az emigráció (igazából az oroszoknál is brutális, de arányaiban azért mérsékeltebb). Plusz ott van a háborús emberveszteség és komplett városok elpusztulása. Ezt nagyon hosszú idő lesz kiheverni, még akkor is, ha várhatóan ömleni fog oda a nyugati pénz a háború után.
- Most már biztosan kijelenthetjük, hogy innentől akárhogy is alakul a háború, megmarad egy független Ukrajna. Ha nem is feltétlenül akkora, mint a háború előtt volt, de létezni fog. Ez az eredeti orosz háborús terveket figyelembe véve mindenképp ukrán győzelmet jelent.
- Ukrajna hosszú távon 100%, hogy kiesik az orosz érdekszférából emberöltőkre. Nem lesz egyetlen olyan lakosa sem az országnak, aki bármennyire is kelet felé húzna, hiszen ők lőtték szét a házát, ők ölték meg a katona fiát/férjét, stb. A nyugati orientáció hatalmas lökést fog kapni.
Mindent összevetve: Ukrajna hatalmas károkat szenvedett el, de megmarad. Oroszország valószínűleg területi nyereséggel fejezi be a háborút, de ez valóban győzelem? Szerintem óriási stratégiai vereség, ennek a levét nagyon sokáig fogják inni. Azt pedig mondanom sem kell, hogy egy 17 millió négyzetkilométeres országnak semmi előnyt sem jelent pár töredék ukrán megye, amit ráadásul javarészt porig romboltak tüzérséggel, a lakosságának nagy része meg elmenekült vagy meghalt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!