Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A sorkatonaságban öngyilkosság...

A sorkatonaságban öngyilkossági kísérlet esetén mindig leszerelték az illetőt?

Figyelt kérdés
Tehát ha valaki öngyilkos próbált lenni. Akkor mindig az volt a következmény, hogy utólagosan alkalmatlannak nyilvánították és kiszuperálták? És ilyenkor vizsgálták azt, hogy esetleg nem csak mímelt öngyilkossági kísérletről van-e szó?

2022. nov. 18. 07:50
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
64%

Ma már más a helyzet, hivatásos állomány van, a sorkatonaságnál nem szereltek le senkit csak úgy, biztosan jobban járt az, aki meghúzta magát és kitöltötte az idejét, ahogy az előírásos volt, különben sokan próbálkoztak volna ilyesmivel.

Egyébként sem sokat számított az egyén, egy csomó más szempont előbbre való volt, például az egység, alegység minősítése, mert rendkívüli esemény bekövetkeztekor ugrott a kiváló, élenjáró század, zászlóalj besorolás, vagyis ekkor ugrottak a vele járó kedvezmények.

A tisztek fizetése a prémiumok nélkül nem volt soha sok, de még a bajtársaival is kicseszett minden renitens alak - bármi is volt az, amit elkövetett, mert még az adható eltávok, kimaradások számát is befolyásolta és azt is mindenki utálta, ha vizsgálóbizottságot küldtek a nyakára mondjuk az emberekkel való bánásmód miatt és ezért inkább bűnözőt csináltak az ilyenekből, azzal valamivel mindenki jobban járt.

2022. dec. 11. 16:33
 12/31 A kérdező kommentje:

11: Amit a 10-esemben írok (és ott is említem), az sorkatonaságban történt, 1999-ben. Ismerősöm direkt azért csinálta, hogy kicsapassa magát.

Meg a hivatásos állományban miért is akarna bárki öngyilkos lenni? Ha nem gyere be neki a katonásdi, beadja a felmondását és szevasz tavasz.

2022. dec. 11. 16:46
 13/31 anonim ***** válasza:
92%

Elnézést, félreolvastam.

Szóval akkor nagy malaca volt az ismerősödnek, ha elsikálták neki az ügyet, lehet, hogy a pk.-nak volt kapcsolata a Kieg.-el és akkor már amúgy sem vettek szinte semmit komolyan, de korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy valakit simán leszereljenek bármi miatt is.

Eggyel lehetett csak, ha valakinek született második gyermeke - azzal egy év volt a katonaság, vagy harmadik, akkor azonnal leszerelték, már ugye az egy éven belül, mert előtte már kettőnek kellett neki lennie, vagy esetleg ikrei lettek.

De ez is csak egy bizonyos időben volt, mert azért a hadsereg szabályozása többször változott az idők folyamán.

2022. dec. 11. 17:02
 14/31 A kérdező kommentje:
13: A katonaság '90-től egy év volt. Akkor mi volt a helyzet, ha valakinek második gyereke született? Csak fél évet kellett leszolgálnia?
2022. dec. 11. 17:55
 15/31 anonim ***** válasza:
81%

Sajnos akkoriban már nemigen figyeltem a katonaságot, én 77 ben szereltem le, kiszolgáltam azt az időt becsülettel (mint sokan mások) amit rám róttak.

2022. dec. 11. 18:01
 16/31 anonim ***** válasza:
86%
Nem. Ha ezt tették volna, akkor mindenki megkísérelte volna az öngyilkosságot.
2023. ápr. 20. 12:58
 17/31 anonim ***** válasza:
100%

Leszerelték, de ott olyan ritka volt az ilyen mint a fehér holló. Civil életbe már akkor arányaiban is jóval többen követtek el öngyilit. Ott inkább az volt jellemző, hogy kifejezetten a szolgálat alóli kibúvás céljából eljátszották a szándékot, csak hát valami isteni csoda folytán véletlenül túlélték.

Valódi öngyilkos, aki meg is akart halni az közel volt a zéróhoz. Ez már csak azért is könnyen bizonyítható, mert ott mindennaposan emberélet kioltására alkalmas eszközökkel bántál. Egy szolgálatnál nekünk AMD volt 30 éles lőszerrel egy gyakorlatkor gránáthoz is jutottál. És bármennyire felügyelték, azért lássuk be, ha önmagad akarod kinyírni, akkor a tisztnek max még elugrani lehetett volna ideje. Nem volt jellemző az öngyilkosság. Előfordult, de nagyon elenyésző számban.

2023. ápr. 21. 05:33
 18/31 anonim ***** válasza:
74%
Meg tudod az is benne van, hogy a katonaság értelmet adott az életnek. Pl egy elcseszett borsodi cigánytelepen elő, kis fizetésért gyárban robotoló vagy kilencven után már munkanélküli ember is találhatott magának eletcélt. Továbbszolgálóként pl megkapta ugyanazt a pénz vagy még többet mint a gyárban, ingyen lakást és még dolgoznia sem kellett. És ezek a tiszti, tiszthelyettesi lakások nem voltak ám rosszak. Összegezve, nem nagyon akart ott senki öngyilkos lenni.
2023. ápr. 21. 05:42
 19/31 anonim ***** válasza:
87%

Épp a (nem valós) rendszerváltás előtt voltam katona. Ilyen esetről nem tudok, hogy azt hogy "kezelték" , ha ilyen hajlamai voltak valakinek.

Viszont több olyan volt, hogy alkeszokat, drogosokat léptettek elő, lettek örvezetők, tizedesek, szóval ennek fényében büszke vagyok, hogy sima alhonvédként szereltem le 😂

2023. máj. 6. 08:27
 20/31 anonim ***** válasza:
89%
10. Azért 1/2 szappan megevése nem öngyilkossági kisérlet!! Föleg nem egy olyan helyen ahol éles fegyverek is vannak.
2023. nov. 20. 00:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!