Miket tanultál a sorkatonaság alatt? Mennyi idő lenne ezt megtanulni manapság?
Másfél évet voltam sorkatona - háromszor hat hónapos tagolásban.
Alakzatban mozogtunk.
Fegyver szét és összeszerelését, karbantartását, lőelméletet tanultuk.
-Sajnos nevetségesen keveset lőttünk az egyéni lőfegyverrel.
Vegyi-, sugár-, ill. biológia fegyverek elleni védelem alapjait sajátítottuk el.
Jelentéseket tettünk.
Belszolgálatot, őrséget, hadtápot, szakmai szolgálatot adtunk - az élő környezetünk rendben, ill. tisztán tartásán felül.
Számomra azt jelentette a szakmai szolgálat, hogy a néhai Varsói Szerződés Déli Hadseregcsoportjának Légvédelméhez tartozó külföldi távírászokkal forgalmaztam, bonyolítottam hírváltást - elsősorban rádiótávírón.
Attól elvonatkoztatva, hogy akkoriban a katonákat elsősorban az éppen aktuális ideológia szolgálatára használták, a rám háruló "harcfeladatokat" szerettem végrehajtani, mert érdekelt és értettem is a rádiózáshoz.
Nálunk mimdenki megtanulta, hogy aminek van alkoholtartalma, azteg kell inni; mindenki megtanulta, hogyan lehet ellógni mindent, hogyan lehet lázas munkának álcázni a semmittevést; megtanultunk bármilyen helyzetben aludni...
Az egyetlen pozitívum,hogy távírászként normálisan megtanulhattam a morse-kódot (de aki nem,abból sem volt probléma).
Èn pont elkerültem, az utolsó sorozásra hìvtak be asszem 2003-ban.
Az egyik szódásszifon jellegű szemüveget hordó, alapjáraton mániákusnak kinèző srác nagyon izgatott volt, hogy mikor lövöldözhet már fegyverrel.
A teszteknèl mellettem ülő gyerek meg rólam másolta szemèlyisègteszt!! válaszait, mert kb elolvasni alig tudta a feladatot 😂😂
Itt határoztam el, ha nem is vesznek fel egyetemre, akkor is bármit megteszek, hogy ezt a tèbolydát elkerüljem 😅
Eszembe jutott még egy eléggé mókás szakasza a sorkatonaságnak:
A harckészültségi gyakorlat része volt a teljes elsötétítés és a harckészültség teljes sötétségben elérésének a képessége!
Megtanították nekünk, hogy miként kell olyan rendszerben, - rendben - lepakolni a ruháinkat, felszereléseinket, hogy vak sötétben is képesek legyünk megtalálni azokat, majd normálisan felöltözni.
Aki volt sorkatona, nagyon jól tudja, hogy ez az esetek igen túlnyomó hányadában bohózat szinten működött, de a szándék komoly volt ennek a tudásnak az átadására. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!