Működőképes lett volna vagy esetleg sikeresebb,ha az 1. Vhba a központiak frontot cserélnek? Bővebben lent
Tehát a Nyugati fronton harcolunk mi a Monarchia a franciákkal és a britekkel
A Birodalom meg az Orosz fronton, a Szerb fronton, a Balkánon és az Olasz fronton.
Lehet hülyekérdés de én valahogy látok benne fantáziát
gondoljunk bele. Mi is domináltunk de a németek még mindig sokkal jobbak voltak nállunk is. És a mi frontjaink szerintem nekik igazi desszert lett volna. Kis államokat szerintem 1 hónap alatt annemtálták volna. Oroszországot szerintem még hamarabb a kiúgrásba kergették volna. Olasz fronton még nagyobb áttörést csináltak volna. briteknek, franciáknak mi is méltó ellenfelelük lettek volna. Meg tudtuk volna csinálni amit a németek és ha a németek győznek egyesülnek és végleg tarolunk.
Nem volt pariban a Monarchia a brit-francia erőkkel. A nálunk sokkal erősebb német sem bírt vele.
Egyébként bocs, de logisztikai okokból kifolyólag is értelmetlen a kérdés. Nem csak a csapatokat, felszerelést kellett volna odaszállítani hanem az irgalmatlanul nagy mennyiségű hadianyagot is (nem voltak egymással kompatibilisek a tengely lőszerei, sőt sokszor még egy hadseregen belül is számtalan kalibert, űrméretet használtak).
Kedves kérdező!
A francia-brit hadseregek a nyugati fronton sokkal erősebbek voltak, mint a cári orosz hadsereg a keleti fronton. 1914 augusztusában az orosz létszám ugyan nagyobb volt, mint a francia-brit, de az orosz erők harcértéke jóval alacsonyabb volt,. Az oroszok sokkal gyengébbek voltak a katonák kiképzettsége, felszereltsége és a tiszti és főtiszti kar minősége terén, plusz modern tüzérségben és géppuskák is le voltak maradva a francia-brit erőkhöz képest.
A német hadsereg főerői végig a francia-brit hadseregekkel harcoltak az I. világháborúban a nyugati fronton, pontosan azért, mert a németek is tudták, hogy a francia-brit haderő a legerősebb ellenfél, hozzájuk képest az orosz hadsereg másodlagos.
1914. AUGUSZTUSI/SZEPTEMBERI ERŐARÁNYOK (katonák létszáma):
Németország: 4 500 000
Osztrák-Magyar Monarchia: 3 000 000
Oroszország: 5 971 000
Szerbia: 200 000
Franciaország: 4 017 000
Brit Birodalom: 975 000
Belgium: 117 000
ÖSSZESÍTETT I. VILÁGHÁBORÚS ERŐARÁNYOK (katonák összlétszáma):
Németország: 11 000 000
Osztrák-Magyar Monarchia: 7 800 000
Oroszország: 12 000 000
Franciaország: 8 410 000
Brit Birodalom: 8 905 000
Olaszország: 5 615 000
Látszik, hogy a francia, brit és olasz hadsereg együtt még az oroszok és az amerikaiak nélkül is jóval nagyobb volt, mint a német és az osztrák-magyar az I. világháborúban.
Kedves kérdező!
Nézzük "frontcsere" esetén az 1914. augusztusi-szeptemberi erőarányokat a nyugati fronton:
Osztrák-magyar haderő: 3 000 000
Francia hadsereg: 4 017 000
Brit hadsereg: 975 000
Belga hadsereg: 117 000
Francia-brit-belga összesen: 5 109 000
Ebben az esetben 3 000 000 osztrák-magyar katonával szemben 5 109 000 francia, brit és belga katona állt volna a nyugati fronton.
A helyzetet súlyosbította volna, hogy a francia és a brit hadseregek fegyverzete sokkal modernebb, korszerűbb és számosabb volt, mint az osztrák-magyar haderőé. A francia tüzérség egymaga óriási minőségi és mennyiségi fölényben volt 1914-ben az osztrák-magyar tüzérséghez képest.
Franciaország 1906 és 1913 között 422,3 millió akkori brit fontot költött a hadseregére, még az Osztrák-Magyar Monarchia csak 228 millió brit fontot. (1 akkori brit font = 7,32 gramm színarany, mai vásárlóértéke kb. 50 000 Ft).
Franciaország sokkal nagyobb és erősebb szárazföldi katonai hatalom volt 1914-ben, mint a Monarchia.
# 3
Törökország és Bulgária 1914. augusztusában-szeptemberében még semlegesek voltak.
Törökország 1914. október 29-én lépett be az I. világháborúba.
Bulgária pedig csak 1915. október 11-én.
Egyébként sem a török, sem a bolgár hadsereg nem képviselt igazán nagy harcértéket, harmadosztályú hadseregeknek számítottak a kor színvonalán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!