Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Ukrajna legvedelme miért...

Ukrajna legvedelme miért ilyen hatékony? A Buk és az Sz 300 as rendszer rakétákat is le tud lőni?

Figyelt kérdés

Meglepő hogy az oroszok csak távolsági fegyverekkel tudnak veszteség nélkül csapast mérni

Iskander ballisztikus és a Kínzsal hiperszonikus rakétával nemtudnak mit csinálni

De repuloket helikoptereket és még a cirkáló rakétákat is elég jó százalékban lelovik nagyon meglepőszerintem mennyire hatékonyak.

Szerintetek?

2022. márc. 20. 17:17
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

Kérdező, látom nem sokat konyítasz a lég(tér)védelemhez.

A MIM-104 Patriot egy szimpla középhatótávú légvédelmi rakéta, ami ALIG-ALIG tud többet szovjet 2K12 KUB rendszernél. Az SZ-300 gyengébb a Patrion-nál. A BUK pedig lényegében a tovább fejlesztett KUB, ami már VALAMIVEL jobb. De hiába, mert ahhoz hogy ezek működjenek radar kell hozzá. Egyébként az amcsik soha sem voltak jók, sem a telepített, sem az önjáró légvédelmi rendszerekben, most sem azok. (Mondjuk nem is kellett nekik, mert mindig van annyi vadászgépük, mint a franc, légifölényben mindig ott vannak).

2022. márc. 21. 13:19
 12/26 A kérdező kommentje:

10# te tevedevedesben élsz látszik kijevet egyáltalán nem foglaltak el 20 km re megállítottak oket.

Bőven elég hatékony a min patriot is

Sz 300 lehet gyengébb de attól függetlenül hatékony oroszok is azt használják sz 400 meg csak pár üteg van

Amúgy ezt nem értem hogy hogy tudja a radarjait elrejteni az ukrán fel lehet szakaszosan használja bekapcsolja lelo pár gépet és odébb al gyorsan oroszok vesztesége nagy és nem a valrol indítható rakéták miatt

Azt tudom hogy Buk rendszerből nagyon sok van ukranoknak sz 300 meg egy pár

És a légi fölény se igaz ezt nem én mondom hanem a brit hirszerzes hogy nincs meg a légi fölény mert nemtudja használni totálisan az ukrán légteret az orosz légierő csak egyes részeit.

Azért alnak szarul. reálisan nézve gyengélkednek.

Tudom ezt Fideszes fejjel nehéz lesz sok embernek megertteni mert ugyan úgy át van itt is mossva az emberek agya mint oroszoknal az állami média hazugságai es manipuláció által de hát ilyen a populizmus.

A katonai helyzet reálisan ábrázolja az orosz hadsereg helyzetet ami atom nélkül nem elégséges egy nagyhatalomnak.

2022. márc. 21. 14:27
 13/26 anonim ***** válasza:
100%

Kezdjük ott, hogy NEM VAGYOK FIDESZES (sem Mi Hazánk-os), sőt.... pont az ellenkezője vagyok.

Ugyanakkor nekem a faterom légvédelmis volt 15 évig a Honvédségben. Van rálátásom. Továbbá háborúban mindkét fél HAZUDIK, kőkeményen! Az a baj, hogy az emberek többségének - ahogyan neked is Kérdező - szintén át van mosva az agya a Nyugati/ukrán propagandával, nem csak orosz propaganda van ám. Sőt, jelenleg a propaganda háborút az ukránok (nyugati segítséggel) sokkal jobban tolják, mint az oroszok. Ellenben az oroszok haladnak előre és előre, még ha lassan is. Az ukránok pedig semennyire sem szorították őket visszább.

" Amúgy ezt nem értem hogy hogy tudja a radarjait elrejteni az ukrán fel lehet szakaszosan használja bekapcsolja lelo pár gépet és odébb al gyorsan oroszok vesztesége nagy és nem a valrol indítható rakéták miatt "

Látszik hogy nem értesz hozzá. Mert ez nem így működik a gyakorlatban. Te tudod egyáltalán mennyi megelőző számítás, korrigálás van EGY DARAB célpont HELYES bemérésére???? És még ha be is méred, akkor sem 100%, hogy lelövöd. Nem is elég bemérni, mert a bemért objektumot célkövetni is kell.

Amúgy radart is be lehet mérni, és radart is lehet zavarni. Amúgy a radart nem lehet ám csak úgy ki-be kapcsolgatni, ez zseblámpa. Ahhoz, hogy célfelderítést végezzen, magának a radarnak (még ha mobil, önjáró radarról is beszélünk) ÁLLNIA KELL. Pásztáznia kell, azaz a távolságmérő antenna az forog, a magasságmérő antenna pedig fel-le mozog (szokták ezt bólogató antennának is hívni).

A BUK 3 részegységből áll. Mindegyik lánctalpas önjáró egység. Az egyik az egy önjáró radar, a másik a rakétavető, a harmadik pedig egy irányítójármű ami amúgy az akkumulátorokat is hordozza, mert a radar zabálja az áramot. Ezek le vannak telepítve és össze vannak kötve egymással. És akkor még a műszaki segédjárművek + a tehergépjármű ami rakétákat szállítja. Ez nem úgy van ám, hogy hipp-hopp lekapcsoljuk és odébb tekerjük mint egy bringát.

2022. márc. 21. 15:39
 14/26 anonim ***** válasza:
#11 annyit azé' tegyünk hozzá hogy egy modern légvédelmi rendszernél kulcsfontosságú az elektronika, a vezérlés. Nem a rakéta hatótávolsága, vagy a radar fluxussűrűsége adja a valódi harcértéket, hanem a szenzivitás, a zavaró jelek kiszűrése (befogásnál), illetve a szűrés (aktív zavarásnál), az irányítás, rávezetés pontossága.
2022. márc. 21. 16:22
 15/26 A kérdező kommentje:

13# de ebben az esetben ha folyamatosan működnie kell a radarnak nem értem oroszok miért nem tudtak eddig kiiktatni ?

Nincs meg az a fölény mint Irakban vagy Szerbiában megvolt a nyugatnak ezt hiányolják most

Ukránok jól használják fel az eroforrsokat és oroszok harci moralja nem a legjobb ez tény

Én figyelem orosz oldalakat is tudom mi a propaganda igazából amit állítanak veszteség adat a sajátot szorozd meg 5 tel

Az ellenséget oszd el 10 el és az helyes

Lehet oroszok majd erőt gyűjtenek és lesz meg 1 támadási kor most lehet ujratoltik a készleteket nemtudom mi a háborús tervük

Ez a fel le radarkapcsolgatast se én találtam ki a szerbek úgy lőttek le egy f 16 ost anno hogy csak időszakosan kapcsolták be a radart célravezetek a rakétát aztán új helyszínre vonultak .

Háborúban nyilván a gyengébb fel nem kapcsolható be 24 órában a radarokat mert tulelesi esély 0 lenne

Béke időben vagy ha te vagy erősebb nyilván így lehet ahogy mondod állandóan működnek és védik a legteret.

De a mobil legvedelmi rakéta rendszernek ne mond hogy 1 helyben kell folyamat alnia mert nem statikus védelméről beszelunk

2022. márc. 21. 17:37
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

" De a mobil legvedelmi rakéta rendszernek ne mond hogy 1 helyben kell folyamat alnia mert nem statikus védelméről beszelunk "

Amennyiben célfelderítést végez, az idő alatt de bizony egy helyben kell állnia.

2022. márc. 21. 20:23
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

Tisztelt Kérdező!

Nem sértésből (no offense), de még mindig nem érted a működési elvét ezeknek.

A mobil légvédelem - pontosabban mondva önjáró légvédelem - az nem azt jelenti, hogy MOZGÁS KÖZBEN (azaz például közúton haladva 60 km/h-ás sebességgel) radaroznak és lövik le a repülőket. :)

A mobil légvédelem, az annyi, hogy tud helyet változtatni. Ki van adva nekik egy adott terület, az fel van bontva szektorokra. Elgurulnak akármennyi km-t az egyik helyre, ott leparkolnak, felállítják a rendszert, ami messze nem 5 perces művelet, és elkezdenek felderíteni, radaron megfigyelni valamit. Van, hogy akár NAPOKIG is ott vannak, nyilván a szituációtól függ. Utána összepakolnak és elgurulnak másik vizsgálati területre, ott újból lepakolnak, felállítják a rendszert és kémlelik a légteret. Ha találnak valamit, akkor lelövik (már ha sikerül), ha nem találnak semmit, akkor megint tovább mennek, vagy maradnak ugyanott tovább. Attól függ mi a parancs.

Ami a radar ki és bekapcsolásokat illeti. Oké kikapcsolja a radart, de utána bekapcsoláskor már sokkal nehezebb lesz bemérni a célpontot. Mert ez nem úgy működik ám, hogy hopp megtaláltad a célpontot, leállítod a rendszert, aztán bekapcsolod és hopp már meg is van a célpont rögtön. Ugyanis, ezek a rendszerek egymással működnek, és ha az egyik láncszem hiányzik a rendszerből, akkor meg lehet b*szni az egészet. A célkeresés, a cél bemérése, a cél követése, ezek mind-mind külön-külön műveletek. Ha ezeket sikerül pontosan összhangba hozni, na akkor lehet indítani rakétát. Igen ám de, radar zavarás az ugyanúgy játszik a dologban. Másrészt a mobil légvédelem, az mindig olyan, hogy csak és kizárólag rövid -vagy középhatótávú radarral dolgozik.

A telepített fix lokátorok, radarállomások más téma, mivel azok épületek/objektumok egy adott helyen, így sokkal nagyobb radartányérokkal tudnak dolgozni, valamint van hálózati áramforrás (míg a mobil egységnél a rendszer egyik tagja, az akkumulátorokat is cipeli). Ezért az ilyen helyeken nagy hatósugarú rendszerek vannak érvényben.

2022. márc. 21. 21:04
 18/26 anonim ***** válasza:

" A mobil légvédelem - pontosabban mondva önjáró légvédelem - az nem azt jelenti, hogy MOZGÁS KÖZBEN (azaz például közúton haladva 60 km/h-ás sebességgel) radaroznak és lövik le a repülőket. :) "

Meg lehet amúgy ezt is csinálni, a HADITENGERÉSZETNÉL. :D Vannak szép batár nagy hajók, speciális légvédelmi romboló (vagy cirkáló) osztályok, amik lépesek erre. Ők tudnak mozgás közben repülőt bemérni és lelőni, radarral célt felderíteni. Na ja, de ez egy hajó. Szárazföldi, járműveknél való igaz ez nem játszik. Ott a rendszernek meg kell állni, felállítani a rendszert, és egy helyben szobrozva tud csak tevékenykedni.

2022. márc. 21. 21:21
 19/26 A kérdező kommentje:

Senki nem beszélt arról hogy mozogjon a radar és úgy merjen be valamit te teljesen félreerted amit mondtam

Igen az a lényege felalitjak célt keres és talál célravezet és ha talált helyzetet valtoztatt

Jó nem 5 perc ezzel tisztában vagyok de fel óra alatt se biztos hogy leereagaljak

És igen nagyobb teret képes lefedni egy fix radar de most azt a szituációt nézd hogy hátrányban harcolsz.mint Irak vagy Szerbia nem tudod folyamat üzemeltetni őket

Szerintem ukrán legvedelem is úgy usszta meg hogy nem volt első napokban bekapcsolva az összes elrejti őket és ott és akkor használja mikor jó esélye van lelonni valamit.aztan tovább

PERSZE TISZTABAN VAGYOK VELE HOGY NEM 5 PERC ATTELEPULNI. DE HA FEL ORA VAGY ORA AZ NEM VALTOZTATT A LENYEGEN HOGY EZ A TAKTIKA AZ ELNYOMOT LEGVEDELEM TAKTIKAJA.

Ha van vadaszvedelem és egy teljesen egyenlő hadsereg akkor nyilván nem így használják akkor nem a veszteség okozas a cél hanem a légtér teljes kontrollja

Nyilván Ukrajnának erre esélye sincs mármint a teljes kontrollra de oroszokat akadályozni a totalus legifoleny megszerzeseben tudják és veszteséget okozni szintugy

2022. márc. 21. 21:22
 20/26 anonim ***** válasza:

Fogalom: integrált légvédelem. Azért integrált, mert az egyes légvédelmi eszközök (légierő, távolfelderítő lokátorok, légvédelmi rakéták, csöves légvédelem, megfigyelés, irányítás, célravezetés stb.) egyetlen egymással együttműködő, egységes rendszert alkot.

A rávezető lokátorokat NEM kell 0-24-ben bekapcsolni ha van adat arról, hogy milyen irányból, milyen magasságban, sebességgel közelít a célpont. Ezt az információt alapesetben a távolfelderítő lokátorok adják - sőt ha megvan a légvédelem integráltsága akkor azok világítják be a célpontot. Mivel ezeket a radarokat már felszámolták, így a légvédelmi egység a saját radarját kénytelen használni. Ezt sem kell 0-24-ben bekapcsolnia HA pl. földi megfigyelők láncolata rádión jelzi nekik az adatokat. Akkor elégséges csak a tervezett tüzelés előtt bekapcsolni és akkor befogni a célpontot. Minél pontosabb adatokat kap annál hamarabb fel tudja deríteni a célt. Tűzkiváltás után viszont pucolás a következő lőállásba, szektorba mert jön az ellencsapás. Na erre nincs már sokszor idő (elpucolni), de ha mázlija van akkor 1-1 gépet le tudnak szedni időnként.

2022. márc. 21. 21:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!