Orosz-Ukrán háború esetén Magyarország kötelezővé tehetné megint a katonaságot?
Igen, és szerintem lesz is hamarosan részünk benne.
Fejemet merném tenni arra, hogy újra fog indulni a sorkatonaság. Már csak idők kérdése. A nyári szünetben már indulhat az első toborzás.
De ez miért van? A NATO alapból nem rendelkezik elegendő létszámmal?
Illetve ilyenkor a magyarok csak a Magyar Hondvédségként vonulnának háborúba, vagy a NATO többi tagjával?
Szinte teljesen esélytelen. A sorkatonaságot nem lehet egyik napról a másikra bevezetni. A Honvédségnek nincsenek ehhez elégséges stratégiai tartalékai, nincs elég hadianyag, kiképzőtiszt, laktanya, nincs hozzá kiépítve a logisztikai hálózat. Jelenleg a cakk-pakk két lövészdandár is épphogy csak elégséges mennyiségű felszereléssel bír. Ha megkezdődne a sorozás, a sorkatonákat nem is tudnák hova tenni, mert egyedül gépkarabélyokból és tüzérségi ágyúkból vannak használható tartalékaink, gyakorlatilag gyalog kellene kimenetelniük a frontra.
Nem lehet csak úgy egyik napról a másikra megnövelni egy hadsereg állományát. Vegyük például az ukránokat: évente kb 400 000 fiatal férfi éri el a hadkötelezettségi kort, mégis ennek csupán a 20%-ának kell bevonulnia, mert ennél többet nem tudnak ellátni.
De vehetünk egy még durvább helyzetet: Nagy-Britannia az 1. világháborúban csupán 1916-ban kezdte meg a sorozást, mert másfél évnyi intenzív hadiipari munka kellett ahhoz, hogy elégséges mennyiségű stratégiai tartalékokat halmozzanak fel a sorkatonaság megkezdésére. Ott nem arról volt szó, hogy lehet, hogy háború lesz, ott már több, mint százezer katonát vesztettek el a britek csak Nagy-Britannia területéről, és még így is másfél évig várniuk kellett a sorozás megkezdésével, a világ vezető ipari hatalmaként.
Leszarom az oroszokat és az ukránokat is. Felőlem mindkét ország állampolgárai megdögölhetnek. Én nem vagyok hajlandó ilyen hülyeségért az életemet kockáztatni. Húzzon Orsós, Putyin és a többi zakkant háborúzni, ne minket szívassanak már. Ők könnyen vannak a biztonságos bunkerban.
Egyébként velem ráfáznának, mert nem vagyok alkalmas katonának. Olyan BNO kódom van, ami szerencsére kizárja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!