Most Ukrajna vagy Románia az erősebb katonailag?
# 9
Románia masszív fejlesztésekbe kezdett, különösen a légierő és a légvádelem terén, 2023-ra 49 db F-16-osa áll majd hadrendben.
ROMÁN LÉGIERŐ 2021:
F-16: 17 db
Mig-21: 28 db
2021. december 17-én jelentették be, hogy Románia 32 db használt F-16-ost vásárolt Norvégiától, ezek szolgálatba állításával a Mig-21-eseket várhatóan kivonják.
LÉGVÉDELEM:
Románia 3,9 milliárd dollárért vásárolt 7 db MIM-104 Patriot légvédelmi rakétarendszert, összesen 224 db rakétával.
KATONAI KÖLTSÉGVETÉS 2021:
Románia: 5,785 milliárd dollár
Ukrajna: 6 milliárd dollár
Használt F-16-ost vásárolnak, F-16A / B-ket, amik a maguk idejében Jók voltak a MiG-21 / MiG-23, sőt a MiG-29-es ellen is, de azok megöregedtek F-16AM/BM modernizációkkal szórakoztak.
Minimum F-16C/D Block 50/52, de inkább F-16V Block 70/72 Viper kellett volna (és Nekünk is).
A Magyar Gripen-ek történetét én is elhibázottnak tartom. Svédország akkori soros EU-elnökség győzte meg Orbánt a Gripen vásárlásról, szakmai alapon F-16C/D Falcon és F-18C/D Hornet lehettek volna a finalisták, de Hazánkban sajnos nagy hagyománya van az USA-ellenességnek.
# 12
Chile akkor ugyanannyi pénzért 36 db használt F-16 A/C-t vásárolt Hollandiától, mint amennyibe nekünk 14 db Gripen került.
# Kürasszír
A Honvédség / Vezérkar / és a Kormány azok hozzánemértő és korrupt, megélhetési tábornokok és tisztek és politikusok gyülekezete, nincsen semmiféle tekintélyük és becsületek, látod, én sem vagyok elragadtatva, hogy az F-16-os Falcon, egy méltán népszerű és élesben többszörösen bizonyított típus helyett egy egzotikus típussal kellett kísérletezünk, amit csak nagyon kevesek, a Csehek, a Thaiok, és Dél-Afrika vett meg, és jó eséllyel nem is látnak harcot.
A Brazilok (persze ők Harmadik Világbeliek) F-18E/F Super Hornet-et szerettek volna objektív alapon, a Snowden-botrány miatt sértődöttségből Gripenesek lettek, de a Magyar és Brazil beszerzés között 15 - 20 év.
Az ukranok ugy gyoznek hogy ki sem kelnek az agybol.
Romaniaban vagyok szerzodeses, a papir adatok szepek, de csak papiron.
A tehnika tobbsege elavult, vagy mar 20 eve javitasra szorul. Szerencsere van rozsdaoldo es festek.
Harci moral nuku, kikepzes tobbnyire minimalis. Sok alakulat emberhiannyal kuzd. Nalunk 2 het alatt 20-an mondtak fel csak decemberben.
Nyilvan az ukranoknal sem mindenki g.i. joe, es biztos ott is van mit ujrafesteni, de sok lud disznot gyoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!