A genfi egyezmény a félkatonai alakulatokra zsoldos csapatokra,és kormány ellenes lázadókra is vonatkozik? háborús büntett ha az előbbieket a fogságba esésük utan kivégzik?
mindig a győzetéseké az igazsag.
ez ilyen emberi dolog talán. azt hallotam igazabol ez a folyamatos háborúzás hajtja előre a civilizációnk nemvolt olyan nép vagy törzs a történelemben aki nem háborúzott volna.
technikai fejlödés motorja.
a haborunak és talán tagabb értelemben magának az erőszak alkalmazásának is az az értelme hogy a gyengébb féllel barmit megtehetünk olyan dolgokat is amik nem szabályosak.
bármit elérhetünk erőszakkal de egyben mindent el is veszithetünk miatta.
szóval az hogy leszabalyozuk ezt az egy halva született ötlet.
Nem joggal foglalkozom, de egyetemen tanultam nemzetközi jogot is.
Önvédelem témát ne itt tárgyaljuk, ha érdekel itt a Kúria szépen kimunkált jogegységi határozata:
Egy szeparatista mozgalom harcolhat úgy, hogy a hadviselésben tartja magát a Genfi Egyezményhez (fegyveres erője milícia, tagjai 43. cikkely szerinti harcosok), de közben meg nem tekinti magát olyan államhoz tartozónak, aki az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglaltak betartására nemzeti jogszabályt cikkelyezett be, így az őt nem köti.
Ez esetben részéről csak az nemzetközi bűncselekmény, ha emberiesség elleni bűncselekményt követ el (áldozatai civilek lehetnek csak) vagy háborús bűncselekményt (törvénytelen harcosok tömegeinek megölése, megkínzása nem háborús bűncselekmény).
Persze csak akkor kezelheti törvénytelen harcosként a Genfi Egyezményt betartva egy összeütköző fél a szemben álló fél fegyveres rendvédelmi szervének hivatásos állományát, ha az nem lett fegyveres erőbe integrálva.
(3. Ha valamely összeütköző Fél fél-katonai, vagy fegyveres rendészeti szervet a fegyveres erői kötelékébe von, erről értesíteni tartozik a többi összeütköző Felet.)
13#az a baj a genfi egyezménnyel hogy ha megsértik ki tartatatja be?
ha lenne egy hatalmas ensz hadsereg ami barmikor hadrafogható lenne meggondolnák hogy megsértsék de mivel nincs erő ami betarttasa igy nem érdekli öket sajnos.
#14 a Genfi egyezményt a harctéren senki sem tartatja be. Furi lenne ha a háború kellős közepén megjelenne egy okostojás, hogy hellóka kérem, itt repkednek a tüzérségi lövedékek, meg a skulók de ne tessék már ütni-verni szegény hadifoglyokat 😂
Senki sem tartatja be - a győztes fél majd utólag jól ráolvassa a vesztesre ezt is mint a "bűnét". Avagy valamelyik nagyhatalom (ha nem az ő pártfogoltja áll nyerésre) akkor ezt is felhasználja a beavatkozása indoklására. Kb. erre jó az ENSZ. A nagyok által lepacsizott dolgokhoz hozzájárulást adni, hogy a közvéleménnyel könnyebben el lehessen odahaza fogadtatni miért mennek háborúba a fiúk.
#16 jól tette. Jogszerű volt az eljárás, mivel nyílt tengeren közvetlenül támadták a hajókat, csak arra nem voltak felkészülve a szomik hogy azon fegyveresek vannak 😂 Így legalább megtanulták a dolgot.
Mit kellene amúgy csinálni velük, elfogni és jajszegénysanyarúsorsúkalóz 3 év felfüggesztett börtön?
16#igen erről énis láttam videokat szétgépágyuzták a ladikjaikat.
én véleményem is az hogy jogos volt még ha a nemzetközi jog szerint nem is.
meg szerintem nem kis részt az oroszok miatt szünt meg a kalozkodás bar tudom meg mindig van arrafelé de elenyészö mértékben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!