A koncentrációs táborokban szolgálatot teljesítő SS-nek ugyanazok a fegyverei voltak mint a fegyveres SS-nek?
Egy ott szolgáló SS tiszt például ugyanolyan pisztolyt használt mint egy harcoló katona?
Úgy tudom nem csak az ismert Luger és P38 pisztolyok voltak hadrendben hanem Walther PP-PPk és egyebek.
Egy közkatona is kapott géppisztolyt, még ha azt nem is sütötte el soha?
A börtönszabályzatok voltak az irányadók, vagyis nem volt náluk lőfegyver, a többségnél, csak ütlegelő eszköz, illetve az őrtornyokban és a külső őrségekben volt fegyverük, ezek között volt a célnak megfelelő géppisztoly, géppuska, főleg ahol az őrszemélyzet halálfejes SS-ből állt, akiket később lecseréltek allgemeine, vagyis általános SS-re, akiknek fegyverzete meglehetősen vegyes volt, de az őrtornyokban megmaradtak a sorozatlövő gépfegyverek.
Ez attól függött, hogy melyik típus volt náluk, hogy mikor alapították a lágert, a régebbiekben régebbi volt a fegyverek típusa, a későbbiekben az akkor gyártáson lévőbb újakkal szerelték fel őket, így az MG 30 tól az Mg 34 is volt egyes lágeri őrtornyokban, nemigen cserélték le a régebbi típusokat újakra, mert azok is tökéletesen megfeleltek.
Sok esetbe a zsákmányolt "maradék" fegyverek voltak a külső őrszolgálatosoknál.
Egy elavult fegyver is bőven elég volt legrosszabb esetbe ásókkal és kapákkal nekik rontó fogvatartottakkal szemben.
A személyzetük is sok esetben "büntetésből" volt ott.
Senki nem akart koncentrációs tábort őrizni.
Elbeszélések alapján Himmler jelen volt egy gödörbe lövésnél és sírva fel-alá rohangált hisztérikus sírásba, gondolhatod ha ilyen fajgyűlölő férgek ott zokogtak mint a csecsemő milyen népszerűtlen lehetett a katonák körében.
Főleg maradék fegyverek, zsákmányanyag - főleg francia - abból nagyon sok volt. A zsákmányfegyver nem feltétlenül rossz, csak problémás, mert nem biztos a lőszer és alkatrész utánpótlás, ezért harcoló alakulatoknál nem szivesen használták. (Mondjuk a francia Chaucaht golyószóró hirhedten rossz minőségű volt, de a Lebel és a Bethier puskák egész jó fegyverek voltak a maguk kategóriájában.)
A frontra és a megszálló alakukatokhoz is igyekeztek előírásos egységes német fegyvereket küldeni, mert az utánpótlás igy könnyebb volt.
A táborok a hátorszagban voltak, vasutvonalak mentén, biztos pontokon, oda jó volt a zsakmányolt cucc is, kevesbé volt baj a sokféle lőszer és alkatrész.
A tiszteknek általában megvolt a Lugerp08 vagy valamelyik Walter oldalfegyver rendesen ez státusz dolog is volt.
A legénységi állomány más volt.
Az egyszerű őröknek valami forgó-tolózáras ismétlőpuska szuronnyal. Az I. világháborús Lebel (főleg ebből volt sok a táborokban) vagy Berthier, de még a fura táras Krag–Jørgensen is előfordult, ezt Dániában és Norvegiában zsakmányokták, és a háború alatt tovább gyartottak is. Osztrák Mannlicher puskák is sűrűn előfordultak.
A tornyokban francia Chauchat golyószórók voltak géppuskaként, vagy dán Madsenek.
A necces helyeken, kapuknál, vagy ahol a tömeg mozgott oda muszáj volt állítani mindig egy-két géppisztolyost MP40-el vagy MP38-al, de én láttam fotón olyat is, hogy németek egyenes tárú Bergmann géppisztolyokkal terelnek zsidó foglyokat. Persze azért mindenütt előfordulhattak a sztenderd német fegyverek is.
A háború vége felé aztán meg tovább romlott a helyzet. Amikor a Volksturmot elkezdték felfegyverezni, akkor már nekik is csak a rossz, szükségfegyverek jutottak, aminél a zsákmányfegyver is sokkal jobb volt. (MAS38-at tömegével osztottak a Volksturmnak) Kézigránátot az őrők nem kaptak, de valószínűleg minden táborban volt raktáron pár láda, mert én olvastam olyan visszaemlékezéseket, ahol beszámolnak a használatukról.
"Senki nem akart koncentrációs tábort őrizni."
Én szeretnék, csak sajnos ma már nincsenek ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!