Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Hány római légió tudta volna...

Hány római légió tudta volna legyőzni a perzsákat Thermopülánál?

Figyelt kérdés
2010. szept. 4. 08:50
 1/6 anonim ***** válasza:
51%
Ott nem a görögök harcoltak a perzsák ellen?
2010. szept. 4. 09:46
 2/6 bumbi02 ***** válasza:
90%

hát a 200 000 fős (ezek a maximális becslések a sereget tekintöen) perzsa hadsereg fele idegen nemzetiségü volt (meghoditott területekről) szal sztem kisebb lehetett a harci moráljuk, mig a római katonák legtöbbje római volt, és a leszerelt római katona késöbbiekben földet kapott, szal nekik nagyobb morál volt..

a római légiók kb 5000-6000 fős egységek voltak, szal sztem kellett volna sacc per kb egy 10 légió..

a zárt alakzatokkal, erős páncélzattal a többnyire könnyü gyalogságból és lovasságból álló perzsa sereg nem tudott volna tul sokat kezdeni, főleg egy szorosban...

nem vagyok hadtörténész, de sztem kb 10 légió már legyürte volna a perzsákat.

2010. szept. 4. 09:51
 3/6 anonim ***** válasza:

9:51

Egyetértek!

2010. szept. 4. 10:27
 4/6 A kérdező kommentje:
Én hatot tippeltem,csak kiváncsi voltam ti mit írtok.Rómaiak sokkal jobb kiképzést kaptak,Scipia Africanus óta van egy jól bevált taktikájuk elefántok ellen.Nagy morál.És a fegyvereik vasból voltak,még a perzsáké rézből.Erős pajzsfallal(Testudo) sokáig vissza tudták voln tartani őket,mivel a perzsa fegyverek nehezen hatoltak át a vason.De ha győzni akarnak...Nagyban függ a tábornoktól és a stratégiától.
2010. szept. 6. 11:52
 5/6 anonim ***** válasza:
Még jó hogy Carrhaenál rommá verték a rómaiakat....
2010. nov. 3. 18:33
 6/6 Jóska Pista Sanyi ***** válasza:

"Még jó hogy Carrhaenál rommá verték a rómaiakat...."

Lehet hogy a Parthus hadsereg legyőzte rómát egy párszor. De a fordítottja is előfordult.

Másrészt a Carrhaenál győző sereghez a perzsa seregnek sok köze nem volt. A perzsák serege könnyű gyalogosokból állt, még a Parthus sereg nehézlovas Kataphraktokból és lovasíjászokból állt.

-----

Hát valószínű minimum 6-8 légió kellett volna a perzsa sereg ellen.

2011. ápr. 29. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!