Hány római légió tudta volna legyőzni a perzsákat Thermopülánál?
hát a 200 000 fős (ezek a maximális becslések a sereget tekintöen) perzsa hadsereg fele idegen nemzetiségü volt (meghoditott területekről) szal sztem kisebb lehetett a harci moráljuk, mig a római katonák legtöbbje római volt, és a leszerelt római katona késöbbiekben földet kapott, szal nekik nagyobb morál volt..
a római légiók kb 5000-6000 fős egységek voltak, szal sztem kellett volna sacc per kb egy 10 légió..
a zárt alakzatokkal, erős páncélzattal a többnyire könnyü gyalogságból és lovasságból álló perzsa sereg nem tudott volna tul sokat kezdeni, főleg egy szorosban...
nem vagyok hadtörténész, de sztem kb 10 légió már legyürte volna a perzsákat.
"Még jó hogy Carrhaenál rommá verték a rómaiakat...."
Lehet hogy a Parthus hadsereg legyőzte rómát egy párszor. De a fordítottja is előfordult.
Másrészt a Carrhaenál győző sereghez a perzsa seregnek sok köze nem volt. A perzsák serege könnyű gyalogosokból állt, még a Parthus sereg nehézlovas Kataphraktokból és lovasíjászokból állt.
-----
Hát valószínű minimum 6-8 légió kellett volna a perzsa sereg ellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!