Volt már olyan a történelemben, hogy két demokratikus ország háborúzott egymással?
Mert nekem nem rémlik..
Tehát a demokrácia lenne a megoldás a békére?
"Demokratikus országoknak NINCSENEK gyarmatai."
India nem volt ilyen, de vannak területek, melyeknek megfelel a gyarmati státusz, demokratikus népszavazáson is jóváhagyják azt. Ott van például a Kajmán-szigetek, Falkand-szigetek, Szent Ilona, Új-Kaledónia, Puerto Rico, Guam. Az Egyesült Királyság, Franciaország, USA ma már nem egy elnyomó gyarmattartó, liberálisan, demokratikusan dönthettek, dönthetnek a gyarmatok a jövőjükről. Némelyik gyarmat a függetlenség mellett döntött, némelyik csatlakozott az anyaországhoz, némelyik meg inkább megmarad gyarmat.
#11 Egyet értek, de én a britek II. VH. alatti és előtti viselkedésére utaltam.
Amiket felsoroltál, azok többsége önállóan életképtelen lenne.
Jópár tucat példát fel lehetne sorolni. Egészen a demokrácia ókori megszületésétől kezdődően (maga a demokratikus görög városállamok is rendszeresen aprították egymást).
A demokrácia a nem a béke záloga, hanem a belső egyensúly létrehozása a célja. A saját állampolgárok ne lázongjanak, meglegyen az illúziója hogy bele tudnak szólni a dolgokba és ha nagyon nem tetszik nekik az éppen regnáló hatalom akkor egy másik politikust rakhatnak a helyébe - így nincs ok forradalmat kirobbantani. Ettől "kifelé" ha az adott ország állampolgárait sikerül meggyőznie a politikusoknak milyen frankó is a háború mert máshogy nem rendezhető a konfliktus még simán megtámad egy másik országot.
# 13 A gyarmatosítás a gyarmat kizsákmányolását, elnyomását jelenti.
Van olyan mérce, ami szerint a kizsákmányolás, elnyomás, saját vallás ERŐSZAKOS terjesztése nem számít demokratikusnak. Még az "alacsonyabb rendűek" esetében sem.
Szerintem te nem vagy tisztában a demokrácia fogalmával. Ez egy széles témakör, de egyszerűen maradjunk annál a meghatározásánál, hogy egyenjogúság alapján működő népuralom. Tehát ahogy Magyarországon, vannak választások, van törvényhozó ház, van esetleg elnök stb.
Ha egy parlamenti szavazás / népszavazás keretében az a döntés születik, hogy gyarmatosítsuk a fél világot, brutálisan elnyomva és kizsákmányolva az ott élőket, akkor ez bizony egy teljesen demokratikus döntés lesz. A demokrácia nem egy ideológia, hanem egy politikai rendszer. Ideje lenne kinőni a liberális álomvilágból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!