Akik voltak sorkatonák, milyen emlékek élnek bennetek?

Életem legkényelmesebb éve volt (90-es évek második fele, egyetem előtt).
A haza védelme nem lett erősebb attól, hogy AK-val megtanítottak lőni (összesen 2 3-as sorozatot meg 4 egyes lövést lőttem), de egyébként semmivel sem volt gond.
A tisztek kultúremberek voltak, a tiszthelyettesek buták, de nem rossz indulatúak. A tisztesek is azt csinálták, ami a feladatuk volt. Aki szépen egyszer-kétszer szó nélkül felpucolta a wc-t fogkefével (aki nem volt hülye, annak volt erre külön) azt senki nem piszkálta utána. Aki meg minden sz*rabb feladatot személyes sértésnek érzett, azokból a vagányabbakat betörték, a gyengébb idegzetűeket -akik ettől összeomlottak - meg a dokik jóindulatúan kiszuperálták.
Alapkiképzés után minden nap volt kimenő, havi 1-2 hétvégi eltáv.
Kb. minden katonát pénzelt az összes rokon, kimenőkön 2-3 ital elfogyasztása és egy csaj megdugása volt a cél. Ott a vagányabbak mellett kupálódtak a szolidabbak is a gátlástalan csajozásban. A szakmunkásképzős csajokat lehetett könnyen kefélni. Szerették látogatni azokat a kocsmákat, ahova sorkatonák jártak.

Én "rigóképzőn" voltam a 90-es években. Nagyon jó dolgunk volt, de 1 évet elvett az életemből. Bulinak jó lett volna belőle 2 hét, de 1 évig tartott, 1 évig!!!
Sorosoknak (a szó akkor mást jelentett) a buliból kevesebb jutott a szívatásból pedig sokkal több.
Én még nem beszéltem olyannal, aki volt sorkatona, és szeretné, ha visszaállítanák.
Tiszteletet nem tanult ott senki, csak lopni, csalni és hazudni.
Semmi nem volt igaz. A technika nem működött, de mindenki azt hazudta, hogy működik. Bármilyen apró-cseprő hülyeség miatt fogdára lehetett kerülni, közben mindenki csinálta a saját üzletét, az ön és közveszélyes balhéit. Volt olyan sorkatona, aki milliomosként szerelt le abból, hogy eladta a gázolajat a teherautókból. De sokkal többen voltak, akik szimplán alkoholistaként szereltek le, pedig inni nem volt szabad a laktanya területén.
Azt nagyon jól megtanultuk, hogy csak abból lehet baj, ami kitudódik.
Szóval soha többé sorkatonaság!
-a fiatalok életéből hónapokat vagy éveket vesz el,
-az egyén szempontjából értelmetlen. A polgári életben nem használható ismereteket ad csupán.
-nincs olyan honvédelmi cél, amelyhez szükség lenne rá,
-iszonyatosan drága! Évről évre tízezreket elszállásolni, etetni, kiképezni, ruházni, katonai technikával ellátni
-a fiatal munkaerőt kivonja a munkaerőpiacról, ami effektív gazdasági kárt okoz az országnak

Akkoriban nem volt sok értelme ennek. De egyvalamit itt leszögeznék, az iskolában már fegyelemre voltunk nevelve. Így a sorkatonaság nem volt akkora nagy szívás viszont értelme sem volt így az egésznek.
Manapság látnám értelmét mert az iskolákban egyszerűen nem tanulnak fegyelmet. A tanároknak is megvan kötve a keze. De több értelme lenne ha az iskolákban a tanárok lennének jogaik mert most nincsenek.

Kedves 14. Szerintem, most sem lenne értelme. Milyen fegyelmet tudnának tanítani a katonaságnál, amit az iskolában nem ? Lehetne-e más most a sorkatonaság, mint amiben mi szolgáltunk? Nagyon szkeptikus vagyok mindkét kérdésben.
Az iskolának tényleg fontos nevelési szerepe van, vagy kellene, hogy legyen, de miért tegyük azt át egy másik intézménybe, ráadásul a gyerekek sokkal idősebb életkorába. Egy 6-10 éves gyereket sokkal könnyebb "nevelni", mint egy 19-20 éves felnőttet.
Az iskolában tényleg vannak gondok, komoly gondok, de erre nem lehet megoldás, hogy plusz egy év sorkatonaságot ráteszünk "életre nevelés" címén.
És mi lenne a lányokkal? Őket is be kellene sorozni?

Egy k.va nagy felesleges szívás. Általában nem b.sztatták az embert ha már "betörtél" és megtanultad nem gondolkozunk, hanem megcsináljuk, a parancsot ne b.zd meg mert szaporodik (by SZU mentalitású csapatirányítási elvek). Csak tök feleslegesen voltál ott x hónapot. Egyébként meg szolgálati helye válogatja. A sima nyuszi lenyomta a kiképzést és utána x hónapig néha-néha 1-2 őrség de leginkább pötsvakarás a laktanyában (és csak azért adtak feladatot hogy csinálj "valamit"), centivágás, kimenő miazmás. Aki viszont mondjuk őrszázadba került - na az nettó szívás.
Nosztalgikus emlékei inkább az öregeknek vannak. S nem azért mert jó volt nekik sorkatonáskodni, hanem mert a fiatal éveire az emberek többsége szeret visszagondolni.

https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__hadsereg-hadvezetes..
Itt van, bátyja, egy elképzelés, hogy tetszik?
Szerintem csak annak volt jó, akit Rambo szintű gyilkológéppé képeztek ki.

"vissza kéne hozni, megnevelné ezt a mai impotens páwa generációt"
Csak mellékesen megjegyzem, a mai generációt pont a "jól megnevelt" sorkatona réteg nevelte olyanra amilyenre. Elgondolkodtató...

Valahogy a fiataloknak mindig megy az őket felnevelő generáció hibáztatása.
Kemény munkával etették őket, fedél volt a fejük felett, megvettek nekik minden szart, és így hálálják meg.
Teljesen életképtelen, divatból homoszexuálisok, de olyan hitvány mindegyik, hogy még az alakulótérig sem tudnának személyautó nélkül eljtuni. De persze elvárják a szülőtől, hogy huszonéves korukra lakást meg autót tegyenek a seggük alá... Pedig ennyi idősen mi már évek óta keményen dolgoztunk. Ők meg "tanulás" címszóval az egyetemen bulikáznak. Mondd, te nem érzed ezzel a problémát?

#19 Én meg inkább pont, hogy azt tapasztalom, hogy a többség homofób és rasszista.
Legalábbis az én körömben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!