Tüzet nyitnál?

Erre van a könny, és muszárgáz, a gumilövedék, meg a vízágyú.
A gyerekek úgy is időben elmenekülnémek, a többi meg aki ilyen helyzetben tovább nyomulna, az fenyegetést jelentene, tehát az éles lőszert kapná.

De ha már mindenáron választani kell lövés és nem lövés között.
Alapvetően katonának vagy határőrnek sem állnék be soha, de tegyük fel, hogy kényszerrel besoroztak, mert nem tudtam elbújni, és megszökni sem tudtam, odaraktak az őrtoronyba, és a parancsnok ordít a fülembe, hogy lőjek.
Nos, ebben az esetben attól függ, hogy milyen retorzióval jár, ha nem lövök.
Ha csak 1-2 év egy katonai börtönben, akkor inkább a börit választom, legalább addig is nyugtom lesz a hülye f-szkalapoktól, akik hülyeségeket parancsolgatnak.
Ha mondjuk a parancsmegtagadást sok év börtönnel, vagy kivégzéssel torolják meg, akkor meg nyilván lőnék, nem akarom az egész életemet böriben tölteni, sem nem akarok meghalni.

A katonának kötelessége megtagadni a parancsot, ha az törvényellenes, márpedig jelenleg civilekre lőni az, bármit is mondjon Dr. Benkő Tibor.
Ha nem civilekről van szó, akkor nyilván lőnék, szerintem kevesen ellenzik annyire az erőszakot, hogy a támadóval szemben ne védekezzenek.

Elég lehetetlen szituáció. Kötnek a nemzetközi jog szabályai, az alapvető emberi jogok stb. Nem lehet csak olyat, hogy Magyarország kijelenti, hogy innentől lőnek mindenkire.
Egyébként attól függ. Ha erőszakos ostromlók, akkor lőnék. Ha sima menekültek vagy békés bevándorlók, akkor nyilván nem.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!