Miért és hogyan bukott meg a nyugati római birodalom?
Eléggé nagy területük volt. Az az sok embert tudtak toborozoni akik tudtak harcolni. Mégis elbukott míg a keleti római birodalom 1000 évig még fenállt. Pénzük is volt sok.
Köszönöm a válaszokat.
Sok tényező volt kb. a 3. századtól kezdve, ami hozzájárult a meggyengüléséhez, kezdve a gazdasági válságtól, járványoktól, belső hatalmi harcokon, tartományok elszakadásán és lázadásokon át a külső germán támadásokig.
Könyvtárnyi szakirodalma van, ne várd, hogy részletesebben írjak róla :)
Áh igen, az ezerötszáz éves kérdés, amit mindenki úgy válaszol meg, ahogy az aktuálpolitikai nézetei kívánják...
Pl:
A migránsok miatt (=utálom a migránsokat)
A gyenge hadsereg miatt (=erősebb hadsereget akarok)
A dekadencia miatt (=tisztább erkölcsöket akarok a társadalmunkban)
A túlzott militarizáció miatt (=pacifista vagyok)
A nem megfelelő integráció miatt (=szerintem jobb munkát kéne végeznünk a kisebbségek integrációjával)
A kereszténység miatt (=utálom a kereszténységet)
A keresztényüldöztetések miatt (=szeretem a kereszténységet)
A meggyengült császári hatalom miatt (=erősebb vezetőségre van szükségünk)
stb.
stb.
stb.
Az az igazság, hogy ez egy több száz éves folyamat volt, ami alatt több millió dolog történt, és nem lehet leszűkíteni egyetlen könnyen fogyasztható narratívába az egészet. Attól még sokan megpróbálják. Általában hátsó szándékokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!