Miért tart még sok hadsereg hadrendben gépágyúkat?
Youtube on láttam pár videót, és azért erősen elgondolkodtam ezek értelméről.
Múltkor egy 30mm es automata szörnyeteget néztem, szétszedte a ház falát.
De minek vannak ezek az iszonyat drága cuccok? Ennyi pénzt kiadni értük, egy rakéta jóval hatékonyabb lenne, nem?
Egyáltalán mi ellen vetik be ezeket?

Egy db 30 mm-es gépágyú lőszer 200 dollár, egy 10 kg-os töltetű AMRAAM meg 2 millió dollár.

Minden hadsereg rendszerben tart gépágyúkat. Sokkal olcsóbb is mint egy rakéta (ld. amit fent leírtak).
Lőszerjavadalmazásban a gépágyúlőszer még a nehéz gépágyúval is kisebb és kevesebb helyet foglal mint a rakéták ha több célpont van. Nem mindegy hogy egy harcjármű csak 20 rakétát tud hordozni vagy 2000 gépágyúlőszert. Márpedig harckörülmények között egy csatában rengeteg célpontra kell (időben eltolva) tüzelni.
A másik dolog a pontosság, a hibalehetőség és a tűzgyorsaság. Ha a rakéta célt téveszt akkor elhúz a célpont mellett ha a sorozat nem pontos akkor a következő sorozattal villámgyorsan korrigálható.
A Falklandi háború idején úgy gondolták az angolok lévédelemre elég a rakéta - drágán megfizették a tanulságot, amikor az alacsonyan támadó argentin repülőket nem találták el a rakéták és azok sikeres bombatalálatokat értek el a hajókon (igaz nem minden bomba detonált a közeli kioldás miatt, s végül teljesen más okból megnyerték a háborút).

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!