Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Adolf Hitler azért vesztette...

Adolf Hitler azért vesztette el Szovjetunioi hadjáratot mert az oroszok tudták hogy ha feladják akkor elűzik/kiirtják őket az Urálig?

Figyelt kérdés

Ebben az értelemben számukra értelmetlen lett volna a megadás?

De mi lett volna a többi népek sorsa?(ukrán,fehérorosz,lett,litván,észt)?

2019. okt. 31. 10:01
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Az ukránok stb még üdvözölték is a németeket. Amúgymeg azért vesztett mert túl nagy ahhoz hogy gyors hadjáratban széttudják zúzni. Egyszerűen volt elég ideje az ellenségnek újra szerveződni.
2019. okt. 31. 14:39
 12/15 anonim ***** válasza:
54%

Nem igazán értem, hogy az általad felsoroltakkal hogyan győzhettek volna. Manstein csak ideiglenesen tartotta fel a Vörös Hadsereget Harkovnál, de ez nem sokat befolyásolt, különben Kurszkot is egy hatalmas német győzelemnek könyvelhetnénk el. Az pedig lehet, hogy Speer felfuttatta a német hadiipart, de az messze elégtelen volt a szovjet és az amerikai termelés ellen, a német tudósoknak pedig egyáltalán nem voltak olyan egetrengető találmányaik, mint amiről a mesék szólnak, szóval ez csak álmodozás.

Ilyen alapon én is mondhatnám, hogy ha a szovjeteknek egy kicsit több eszük van, akkor '42-ben direkt beengedik a német Dél Hadseregcsoportot a Kaukázusba, majd minden erőforrásukat arra használják fel, hogy egy Voronyezs alól indított támadással Rosztovig törjenek előre és bekerítsék az egész hadseregcsoportot, a teljes Wehrmacht mintegy harmadát.

Ezt persze meg is próbálták elégtelen erőkkel, ez volt a Kis Szaturnusz hadművelet, de végül csak részben sikerült nekik. Ha viszont nem öletnek le 2 millió embert a rzsevi csatákban a Közép Hadseregcsoport ellen és az Uránusz hadművelet egységeit is a Szaturnuszban vetik be, akkor az egész Dél Hadseregcsoport megsemmisül és ez katasztrófa lett volna a németek számára.

Elképesztő volt a szovjetek szükségtelen emberpazarlása, gyakorlatilag egy jó vezetővel nyerhettek volna úgy is, hogy 1945-re a veszteségeiknek csak a 40-50%-át szenvedik el. De ez is csak egy álmodozás, hogy mi lett volna, ha.

2019. okt. 31. 15:01
 13/15 anonim ***** válasza:

12-es az ipari termelés nem minden. Már Napoleon megmutatta, hogy a hadsereg sikeressége nem pusztán a számokban rejlik. Szerintem a sebesség, létszám, minőség, felszerelés és a vezetés határozza meg, ezek közt Németeknek a sebesség, minőség és a vezetésbe volt előnyük.

1943-as harkovi csata mutatta meg, hogy a szovjetek simán belesétálnak egy csapdába, ha folytatták volna a stratégiailag ezt és közbe Németország tényleg egy totális háborús rendszert alakit ki akkor lett volna még esélye 1943-ba, 1944-be már késő volt mert összeomlott a front egysége. Azért 1943-t említem mert ekkor még a front vonala viszonylag egyenes volt, Németország eddig kezdeményező volt, és Kurszknál is milyen sok veszteséget okozott, ha ezeket az erőket inkább védekezésre használja akkor nagyobb veszteséget tudott volna okozni a szembe levő félnek és magának hagy erőt. A szovjetunió ellen volt potenciális esélyük, de a háborút egyébként elbukták volna, mert az amerikaiak atombomba kisérletei már korábban elkezdődtek, míg Németország hiába volt, pont hogy ennek az elinditoja, túl drágának találta ezt, ezért nem csinált ilyen kutatásokat.

Amúgy én csak annyit írtam le, hogy a szovjeteket tudta volna legyőzni, de a háborúra nem tértem, szerintem a háborút nem tudták volna megnyerni már ekkor, 1940-be odalett az esélyük, amikor csak az Egyesült Királyság állt velük szemben, amelyekkel szemben katonai és gazdasági ereje tényleg olyan volt hogy a háborút megtudta volna nyerni.

2019. okt. 31. 15:16
 14/15 anonim ***** válasza:
91%

Nem űzték volna el őket az Urálig

A polgári lakosság a helyén maradt volna minden országban. Valakinek dolgozni is kell

2019. okt. 31. 15:55
 15/15 anonim ***** válasza:
Azert vesztette el Hitler a haborut mert kevesebb eroforrasa volt es azt is tobb reszre osztva kellett felhasznalnia.
2019. nov. 1. 23:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!