Ha mondjuk a skizofrenia vagy a szorongas vagy az elhizottsag vagy a szemelyisegzavar betegseg, akkor az hogy egy ferfi nem tudja eldonteni milyen nemu es huszonotfele gendere van, az hogyhogy nem?
utolsó, ne erőlködj már annyit, a lányok és nők is rendszerint hordanak kéket.
A nemiség biológiai, illetve orvosi kérdés, hiszen genetikai és hormonális tényezőkkel függ össze.
A társadalmi szempont az csak egy fából vaskarika.
Nyugodtan valaszolhatsz te is ám az en kerdesiemire, plane hogy en vagyok a kerdezo...vagy ez mar nem megy? Mert eddig nem nagyon sikerult. Vagy csak annyit tudsz hogy kiforgatod amit a masik ir?
Ja es tenyleg unalmas mar a kek ruhan lovagolni. Foleg hogy mar leirtam a valaszt.
Először azt írtad, hogy vannak szimbólumok, majd azt írtad, hogy " a szimbolumok vannak roluk mintazva es nem pedig forditva". Én csak azt szeretném tudn, hogy a kék hogyan fejezi ki a fiúkat.
Mert amint azt írod, hogy ez egy közmegegyezéses, kulturális dolog, onnantól kezdve nem a biológiai nemből ered, hanem a társadalmiból. Azaz van társadalmi nem. Amit lehet vizsgálni. Amit a gendertudományok csinálnak...
Egyebkent a kek ruhas peldad eleve rossz... probalsz egy olyan kontextust felallitani mintha a genderellenes emberek kotelezoen gonosz modon ki akarnak sajatitani a fiuknak a kek szint, es te mint a gender hive a nagy egyenloseg jegyeben meg akarnad ezt a gonosz torkevest allitani. Ami netto baromsag. Errol szo sincs. Foleg hogy a kek ruhanak sincs koze semmilyen mesebeli elnyomo ferfiakhoz. Es ja az evolucioshoz sem , szoval azt se add a szamba. Mert ilyet sem mondtam. Direkt huztam ez ellen az olcso provokaciod ellen peldanak a jatekkatonat es a kardot, mert annak van koze az evoluciohoz. A kek ruhanak nincs. Tekintve hogy a ruhat nem is a gyerek akarja hanem a csalad. A ruha marketigfogas. Ha van egy fiu gyerek aki mint fiu kek ruhat hord, es utana a csalad vallal egy masikat aki mar lany, akkor nem jo mar a kek ruha mert a keket nem adhatja ra. Ugyanez forditva. Ez errol szol csupan marketingfogas semmi mas.
Viszont annak idejen es most csodlakozz a rozsaszin volt a fiuk szine. Es annak mar volt olyan magyarazata mint a jatekardnak. Ugyanigy a piros volt a katonak szine. Pl romai legiosoknal. A fiu pedig kismeretu ferfinak szamitott. Ezt a hasonlosagot fejezte ki a ruha is... es miert a piros? Mert a tűz, a vér, az erő szimbuloma. Tehat a ferfias jelensegeke, katonaskodase. Szoval a kek ruhanak inkabb orulnod kened. Mert igazsag szerint eppen a te oldaladon all genderugyileg....
Kedves kérdező!
Bence arra próbált csak rávilágítani, hogy az, hogy az egyik korban a rózsaszín, a másikban pedig a kék a fiúk jellemző színe, az attól függ, hogy a társadalom az adott nemhez éppen milyen színt társít. Ugyanígy társítható az adott nemhez feladat, foglalkozás, illemszabály stb..
A polgári repülés kialakulásakor például egyértelmű volt, hogy a légi utaskísérő az férfi. Majd később egyértelmű volt, hogy nő. Vagy pár évvel ezelőttig egy férfi fodrászra minimum furán néztek, ma pedig menő szakma a fiatal srácok között barber shopban hajat vágni.
De vizsgálható például az is, hogy kinek a feladata a mai magyar társadalomban mondjuk a palacsintasütés.
Ilyesmikkel foglalkozik ez a genderesdi.
Annak akinek allitolag gendere van
Akart lenni a fura mondotam
"A ruha marketigfogas."
Remek! Szóval mégiscsak eljutottunk odáig, hogy van, ami mégsem a biológiai különbségekből ered. Ezzel talán tisztáztuk, hogy mi a társadalmi és a biológai nem közti különbség.
A biológiai nemet gondolom nem kell külön ecsetelni, vannak a nők, akiknek puncijuk van, férfiak, akiknek kukijuk és van kb. 1-2%-nyi interszexuális, akik vegyesek ebből a szempontból.
Már az ő létezésük is alátámasztja a társadalmi nem létjogosultságát, de következő lépésben nézzük meg, hogy mi az a szexuális irányultság, mert ezt se értik sokan.
----------
És hogy miért kell kattogni ezen? Mert pl. pont te minősítetted betegségnek a kérdésedben. Ha az, és meg akarjuk gyógyítani, akkor behatóan ismerni kell, nem? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!